Η Γερμανική Διεπιστημονική Ένωση Εντατικής Θεραπείας και Επείγουσας Ιατρικής (DIVI) αναφέρει δυσλειτουργίες στη φροντίδα των βαρέως πασχόντων παιδιών στην Γερμανία. Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η εξειδικευμένη οργάνωση σε 145 μονάδες εντατικής θεραπείας, τα 91 τμήματα που απάντησαν διαθέτουν κατά μέσο όρο λιγότερο από ένα ελεύθερο κρεβάτι ανά θέση.

"Το καλοκαίρι, είμαστε συνήθως ήδη πλήρως επιβαρυμένοι. Το χειμώνα, αντίστοιχα, κατακλυζόμαστε από κύματα λοιμώξεων και μερικές φορές πρέπει να μεταφέρουμε βαριά άρρωστα παιδιά σε μεγάλες αποστάσεις", δήλωσε η Ellen Heimberg, αναπληρώτρια εκπρόσωπος του τμήματος Παιδιατρικής Εντατικής Θεραπείας και Επείγουσας Ιατρικής της DIVI.

Λόγω της έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού και των οξέων απουσιών του προσωπικού λόγω ασθενειών, μόνο το 65% των παιδιατρικών κλινών εντατικής θεραπείας ήταν σε λειτουργία κατά την ημερομηνία διεξαγωγής της έρευνας στις αρχές Φεβρουαρίου.

Η Ένωση ειδικών προειδοποιεί ότι η ήδη κραυγαλέα έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού δεν πρόκειται να αλλάξει στο ορατό μέλλον λόγω της δημογραφικής εξέλιξης και ότι η κατάσταση στην παιδιατρική εντατική φροντίδα επιδεινώνεται από χρόνο σε χρόνο.

"Στη Γερμανία χρειαζόμαστε μια ριζικά νέα στρατηγική για τη φροντίδα των βαρέως πασχόντων παιδιών που θα οδηγήσει σε αισθητή βελτίωση, ιδίως στο εγγύς μέλλον", τόνισε ο Sebastian Brenner από την εκτελεστική επιτροπή της DIVI., επικεφαλής της Διεπιστημονικής Μονάδας Παιδιατρικής Εντατικής Θεραπείας και του Παιδιατρικού Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Παίδων της Δρέσδης.

Επιπλέον, σχεδόν το 40% των διαθέσιμων κλινών σύμφωνα με την έρευνα χρειαζόταν για παιδιά με σοβαρές εξελίξεις όπως του ιού RS ή άλλες εποχικές λοιμώξεις.

Ως εκ τούτου, η DIVI καλεί τη Μόνιμη Επιτροπή Εμβολιασμών (STIKO) να εκδώσει συστάσεις για τον εμβολιασμό των παιδιών κατά του RSV και της γρίπης, αφού αναλύσει κριτικά τα δεδομένα.

Εάν οι παιδιατρικοί εντατικολόγοι αντιμετώπιζαν λιγότερους ασθενείς με λοιμώξεις το χειμώνα, αυτό θα μείωνε σημαντικά την πίεση στους ήδη περιορισμένους πόρους κλινών, σύμφωνα με την Ένωση ειδικών. Τότε θα υπήρχαν ελεύθερες θέσεις για άλλα οξέως ή χρονίως πάσχοντα παιδιά.

"Η STIKO καλείται τώρα να αναλάβει δράση. Οι εμβολιασμοί μπορούν να πραγματοποιήσουν ακριβώς αυτή την ταχεία ανακούφιση", δήλωσε ο εκλεγμένος πρόεδρος της DIVI, Florian Hoffmann.

Πηγές:
Ärzteblatt

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο διπλός "Μαραθώνιος" των παιδιάτρων της Β. Ελλάδας με...τερματισμό τη Μαδαγασκάρη
Η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Δεκαετία
Πασχαλινές δραστηριότητες για όλη την οικογένεια