Tο ίδιο smartwatch που μετρά τα βήματα και τις ώρες ύπνου μπορεί να προσφέρει στους γιατρούς και πολύτιμες πληροφορίες για συμπτώματα κατάθλιψης, αναφέρει ειδικός σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine.

Η φορετή τεχνολογία είναι μέρος της εστίασης στην ιατρική ακριβείας, που θα επιτρέπει στους γιατρούς να προσαρμόσουν καλύτερα την αγωγή στον ασθενή, αναφέρει ο Joshua Curtiss, καθηγητής στο Northeastern.

Σκοπός αυτού του είδους έρευνας είναι να διαπιστωθεί αν μπορούν να χρησιμοποιηθούν στοιχεία παθητικού αισθητήρα για την πρόβλεψη των πραγμάτων για τα οποία νοιαζόμαστε- να διαπιστωθεί αν συνδέονται με αλλαγές στην ένταση της κατάθλιψης. 'Εδειξε τους εξατομικευμένους τρόπους με τους οποίους εμφανίζεται η κατάθλιψη στους ανθρώπους.

Tα στοιχεία στο άρθρο προήλθαν από ασθενείς του Massachusetts General Hospital, που φορούσαν το Empatica E3 το οποίο παρακολουθούσε τον ύπνο, την επιτάχυνση και την κίνηση, τη μεταβλητότητα παλμών και άλλους σωματικούς δείκτες.

Aλλαγές στο μοτίβο ύπνου-πολύς ή λίγος-μπορεί να είναι συμπτώματα κατάθλιψης, όπως και η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας και η κοινωνική απομόνωση.

Όλα αυτά τα συμπτώματα μπορούν να παρακολουθηθούν από φορητή τεχνολογία στη μορφή ψηφιακών ρολογιών.

Στην περίπτωση κοινωνικοποίησης με άλλους, για παράδειγμα, γιατροί μπορούν να δουν στοιχεία για να διαπιστώσουν πόσο συχνά έχουν χρησιμοποιηθεί εφαρμογές για αποστολή μηνυμάτων.

Ο Curtiss πιστεύει ότι στοιχεία από παθητικό αισθητήρα μπορούν να αποτελέσουν εντυπωσιακό εργαλείο για να λαμβάνονται περισσότερες πληροφορίες που είναι δύσκολο να λαμβάνονται με άλλον τρόπο.

Αυτό δεν αντικαθιστά την κλινική διάγνωση. Μπορεί να συνδυαστούν πληροφορίες από τον αισθητήρα, με κλινική αξιολόγηση και τα λεγόμενα του ασθενούς, για να ολοκληρωθεί η εικόνα της κατάστασής του.

Ο ειδικός πρόσθεσε ότι αν τα στοιχεία δείχνουν ότι ο ασθενής δεν είχε πολλή σωματική δραστηριότητα- που θα μπορούσε να δείχνει κόπωση ή ανηδονία- ο γιατρός θα μπορούσε να το επισημάνει στον ασθενή και να το συζητήσουν.

Tο ίδιο ισχύει για μοτίβα ύπνου, δήλωσε ο Curtiss.

Ο ειδικός σημειώνει ότι τα στοιχεία από smartwatch μπορούν επίσης να βοηθήσουν γιατρούς να αξιολογήσουν πιο γρήγορα την ψυχική υγεία ενός νέου ασθενούς.

 

Πηγές:
New England Journal of Medicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οφειλές νοσοκομείων: Αυξήθηκαν κατά 124% στη δεκαετία και κατά 295% στην πενταετία
Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αττικόν" για τις καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη