Ερευνητές πραγματοποίησαν μελέτη για να διαπιστώσουν τις αιτίες που γυναίκες με κατάθλιψη είναι ενδεχομένως πιο πιθανό από τους άντρες να εμφανίσουν καρδιοπάθεια.

Ερευνα που δημοσιεύτηκε στο JACC: Asia, υπογραμμίζει την ανάγκη προσαρμογής των στρατηγικών πρόληψης και ελέγχου ανάλογα με παράγοντες που συνδέονται με τα φύλα.

Ο Dr. Hidehiro Kaneko, του University of Tokyo, δήλωσε ότι η μελέτη μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη στοχευμένων στρατηγικών πρόληψης και αγωγής για τους κινδύνους της υγείας της καρδιάς που έχουν οι ασθενείς με κατάθλιψη.

Η κατάθλιψη έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, όπως έμφραγμα, στηθάγχη, καθώς και εγκεφαλικό επεισόδιο και θάνατο.

Γυναίκες με κατάθλιψη έχουν υψηλότερο κίνδυνο για καρδιακά προβλήματα από τους άντρες με κατάθλιψη αλλά οι αιτίες δεν είναι σαφείς.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν στοιχεία 4,2 εκατομμυρίων ανθρώπων σε ιαπωνική βάση δεδομένων μεταξύ 2005 και 2022. Από αυτούς σχεδόν 2,4 εκατομμύρια ήταν άντρες.

Εξετάστηκε το βάρος, η αρτηριακή πίεση και άλλοι δείκτες αρχικά και όσοι είχαν κατάθλιψη είχαν λάβει προηγουμένως τη διάγνωση.

Ανακαλύφθηκε ότι γυναίκες με κατάθλιψη ήταν πιο πιθανό να έχουν ένα από τα προβλήματα που εξετάστηκαν-έμφραγμα, στηθάγχη, καρδιακή ανεπάρκεια, κολπική μαρμαρυγή και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι ερευνητές εικάζουν ότι οι γυναίκες ενδεχομένως μπορεί να εμφανίζουν πιο έντονα και επίμονα συμπτώματα κατάθλιψης από τους άντρες. Αυτά μπορεί ενδεχομένως να συνοδεύουν σημαντικές περιόδους ορμονικών αλλαγών όπως κύηση ή εμμηνόπαυση.

Όταν οι γυναίκες έχουν κατάθλιψη είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν παραδοσιακούς παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθεια, όπως υπέρταση, διαβήτη και παχυσαρκία.

Γενετικές και ορμονικές διαφορές μπορεί ενδεχομένως επίσης να συμβάλλουν στον κίνδυνο που αντιμετωπίζει μια γυναίκα να εμφανίσει καρδιοπάθεια.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η επίδραση των διαφορών των φύλων στη σχέση κατάθλιψης και καρδιαγγειακού αποτελέσματος ήταν σταθερή.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι η έρευνα δεν απέδειξε αιτιατή σχέση.

Πηγές:
JACC: Asia, 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά