Η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας BioNTech ένιωσε πέρυσι τις επιπτώσεις της πτώσης της ζήτησης για εμβόλια κατά του κορωνοϊού. Οι πωλήσεις μειώθηκαν από 17,3 δισ. ευρώ το 2022 σε 3,8 δισ. ευρώ, ανακοίνωσε σήμερα η BioNTech. Τα καθαρά κέρδη συρρικνώθηκαν από 9,4 δισεκατομμύρια ευρώ σε μόλις πάνω από 930 εκατομμύρια ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή είχε ήδη διαφανεί καθ' όλη τη διάρκεια του περασμένου έτους, καθώς η ζήτηση για τα εμβόλια CoViD μειώθηκε σημαντικά με το τέλος της πανδημίας. Η κόπωση του εμβολιασμού εξαπλώθηκε σε πολλούς ανθρώπους, παρά το γεγονός ότι οι αναμνητικές δόσεις προσαρμόστηκαν στις νέες παραλλαγές.

Η αμερικανική εταίρος Pfizer είχε ήδη αναφέρει πτώση των πωλήσεων και των κερδών της τον Ιανουάριο. Πέρυσι, και οι δύο εταιρείες είχαν πληγεί από απομειώσεις στην Pfizer για αποθέματα εμβολίων που είχαν λήξει ή επρόκειτο να λήξουν. Αυτό μείωσε τα έσοδα από τις πωλήσεις της BioNTech κατά σχεδόν 907 εκατομμύρια ευρώ.

Η εταιρεία είχε επισημάνει τις προβλέψεις της για το τρέχον έτος και αναμένει πωλήσεις ύψους 2,5 έως 3,1 δισ. ευρώ - ανάλογα, για παράδειγμα, με τη ζήτηση για τα εμβόλια CoViD και τις τιμές, καθώς και τους κινδύνους από περαιτέρω απομειώσεις αποθεμάτων στην Pfizer.

Τον Ιανουάριο, η BioNTech είχε προβλέψει πωλήσεις περίπου 3 δισ. ευρώ και επιστροφή στην ανάπτυξη το 2025. Η εταιρεία επιβεβαίωσε ότι το πρώτο φάρμακο για τον καρκίνο θα κυκλοφορήσει το 2026. Μέχρι το 2030, η BioNTech στοχεύει να επιτύχει εγκρίσεις σε συνολικά δέκα ενδείξεις.

"Πιστεύουμε ότι έχουμε πολλαπλές ευκαιρίες για την επίτευξη του στόχου μας. Τα αδειοδοτημένα περιουσιακά μας στοιχεία συμβάλλουν πλέον στη δημιουργία αξίας", δήλωσε ο επικεφαλής του Τμήματος Ιατρικής Özlem Türeci.

Τόνισε ότι η BioNTech στοχεύει να έχει δέκα ή περισσότερες δυνητικά σχετικές με την έγκριση μελέτες στον αγωγό μέχρι το τέλος του 2024. Αυτό θα κοστίσει πολλά χρήματα: η BioNTech σχεδιάζει δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης ύψους 2,4 έως 2,6 δισ. ευρώ φέτος, μετά από 1,78 δισ. ευρώ το 2023.

Η BioNTech μπορεί να αντλήσει από ένα σημαντικό οικονομικό μαξιλάρι ύψους 17,7 δισ. ευρώ σε μετρητά και ισοδύναμα μετρητών και τίτλους που κατέχει.

Η BioNTech ανακοίνωσε επίσης τον διορισμό μιας δεύτερης γυναίκας στο διοικητικό συμβούλιο μαζί με τη συνιδρύτρια της εταιρείας Türeci - τη σύζυγο του διευθύνοντος συμβούλου Ugur Sahin. Η Annemarie Hanekamp, η οποία προέρχεται από την ελβετική φαρμακευτική εταιρεία Novartis, πρόκειται να αναλάβει το ρόλο του Chief Commercial Officer στο Διοικητικό Συμβούλιο τον Ιούλιο. Διαδέχεται τον Sean Marett, ο οποίος συνταξιοδοτείται.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά