Η εκδήλωση θα διεξαχθεί δια ζώσης την Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 και ώρα 17.00 – 21.00  στο Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης (Αίθουσα Μ. Αναγνωστάκης) με διαδικτυακή μετάδοση στα κανάλια του φορέα και αποτελεί την πρώτη δια ζώσης ενημερωτική συνάντηση μιας πρωτοβουλίας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για την υγεία των πνευμόνων.

Η ευαισθητοποίηση για την πρόληψη της νόσου και η ένταξη του προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του πνεύμονα στο Εθνικό Σχέδιο Πρόληψης ήταν και παραμένουν οι βασικοί πυλώνες των δράσεων της FairLife LCC μέσα στα 3 χρόνια από την ίδρυσή της.

Κάντε την εγγραφή σας και παρακολουθήστε:

ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ: https://fairlifelcc.com/ygeia-pneymonon-thessaloniki/eggrafi/#dia-zosis 

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ: https://fairlifelcc.com/ygeia-pneymonon-thessaloniki/eggrafi/#online 

Η ενημερωτική εκδήλωση της FairLife L.C.C., φιλοξενούμενη στην συμπρωτεύουσα,  έχει υβριδικό χαρακτήρα και εντάσσεται στο πλαίσιο πρωτοβουλίας με στόχο να αναδείξει τη σημασία της υγείας των πνευμόνων, να συμβάλει στη μείωση της θνησιμότητας και την αύξηση ποσοστών έγκαιρης ανίχνευσης του καρκίνου του πνεύμονα στην Ελλάδα μέσω της αυξημένης ευαισθητοποίησης και πρόσβασης σε υπηρεσίες προσυμπτωματικού ελέγχου. Για την αναγκαιότητά της πρόληψης συμφώνησε το 91,3% των Ελλήνων ερωτηθέντων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας του GLCC για το 2023 αναφορικά με τη στάση του κοινού απέναντι στον καρκίνο του πνεύμονα.

Στην εκδήλωση θα τονιστεί η σημασία της ολιστικής και ενοποιητικής προσέγγισης με επίκεντρο τον ασθενή και της, κατά περίπτωση, συμπληρωματικής διάγνωσης και αντιμετώπισης του κάθε νοσήματος ξεχωριστά. Επίσης θα συζητηθεί η αναγκαιότητα των πολυεπιστημονικών ομάδων - ογκολογικό συμβούλιο -  για τη διαχείριση καρκινοπαθών καθ’ όλη την πορεία της θεραπείας τους, καθώς και της πολυεπιστημονικής διαδικασίας λήψης αποφάσεων που θα αφορούν ταυτόχρονα διαγνωσμένα αναπνευστικά νοσήματα.

Οι θεματικές ενότητες της εκδήλωσης αφορούν στις διάμεσες πνευμονοπάθειες και αναπνευστικές παθήσεις (ΧΑΠ, άσθμα), στους παράγοντες που ευνοούν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα (ατμοσφαιρική ρύπανση), στη διακοπή καπνίσματος, στον προσυμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο του πνεύμονα. Επιπλέον θα συζητηθούν η διαχείριση της ασθένειας και το στίγμα, η πορεία του ασθενή μέσα από τη νόσο, οι σύγχρονες θεραπευτικές επιλογές για τον καρκίνο του πνεύμονα  και η υιοθέτηση πρακτικών ευ ζην και πρόληψης για την υγεία των πνευμόνων.

Η εκδήλωση με τίτλο «Υγεία Πνευμόνων» απευθύνεται στους ανθρώπους που βιώνουν τον καρκίνο του πνεύμονα και άλλες πνευμονικές παθήσεις, στις οικογένειες και στους φροντιστές, στους επαγγελματίες υγείας και επιστημονικούς φορείς, στους φοιτητές ιατρικών επιστημών, σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και φυσικά στο ευρύ κοινό.

Στην εκδήλωση συμμετέχουν περισσότεροι από 30 ομιλητές –  εκπρόσωποι φορέων από την επιστημονική, ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα, εκπρόσωποι της Ελληνικής Πολιτείας αλλά και των ασθενών καθώς και στελέχη της φαρμακοβιομηχανίας.

Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν η κα. Κορίνα Πατέλη-Bell, Πρόεδρος FairLife Φροντίδα και Πρόληψη για τον καρκίνο του πνεύμονα, ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος, η κα. Ειρήνη Αγαπηδάκη, Αναπλ. Υπουργός Υγείας, ο κ. Δημήτρης Βαρτζόπουλος, Υφυπουργός Υγείας, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας ή Εκπρόσωπος του,  ο κ. Στέλιος Αγγελούδης, Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, η κα. Έλενα Λινάρδου, Παθολόγος Ογκολόγος, Δ/ντρια Δ’ Ογκολογικής Κλιν. « Metropolitan», Chair of ESMO Women for Oncology Committee, Μέλος του Δ.Σ. της FairLife, ο κ. Θεόδωρος Δαρδαβέσης, Κοσμήτορας Σχολής Επιστημών Υγείας, Καθ. Τμ. Ιατρικής Α.Π.Θ ο κ. Στέφανος Τριαρίδης, Πρόεδρος Τμ. Ιατρικής ΑΠΘ, Καθ. Α' Ωτορινολαρυγγολογικής Κλινικής και ο κ. Ελευθέριος Ζέρβας, Πνευμονολόγος-Φυματιολόγος, Εκπρόσωπος ΕΠΕ, Δ/ντής 7ης Πνευμον. Κλιν. & Βρογχοσκοπικής Μονάδας ΕΣΥ, Γ.Ν.Ν.Θ.Α. «Η Σωτηρία».

Την εκδήλωση θα συντονίσει η κα. Σάγια Τσαουσίδου, Πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων.

Η πρόεδρος της FairLife L.C.C. κα. Κορίνα Πατέλη Bell, αναφερόμενη στην  εκδήλωση, τόνισε: « Είναι ιδιαίτερη χαρά να φιλοξενούμαστε στην πόλη της Θεσσαλονίκης για να μιλήσουμε για την υγεία των πνευμόνων μας. Χαιρετίζουμε την ανακοίνωση του Υπουργού Υγείας για τον σχεδιασμό πιλοτικού προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του πνεύμονα σε 4 μεγάλα νοσοκομεία της χώρας και ευχόμαστε να γίνει σύντομα πράξη. Αν είμαστε ενημερωμένοι και ευαισθητοποιημένοι,  μπορούμε να αποφεύγουμε τους παράγοντες κινδύνου, να βελτιώνουμε την ανάσα μας και να μειώσουμε τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα και άλλων πνευμονικών παθήσεων. Στεκόμαστε στην πρόληψη, στα οφέλη της υγιεινής ζωής, στο καθαρό περιβάλλον. Όταν σκεφτόμαστε την υγεία μας, σκεφτόμαστε και τους πνεύμονες μας!»

Είναι αξιοσημείωτο ότι στο Νοσοκομείο Παπανικολάου, στην Πνευμονολογική Κλινική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, λειτουργεί Πιλοτικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου του καρκίνου του πνεύμονα, από το 2017, όπου μέχρι σήμερα έχουν εξεταστεί 2.500 άτομα υψηλού κινδύνου εμφάνισης της νόσου, με υπεύθυνη Ιατρό την Πνευμονολόγο Λαμπάκη Σοφία, MD, PhD, Reader Πνευμονολογίας – Καρκίνου του Πνεύμονα ΑΠΘ.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Ιατρείου Προσυμπτωματικού Ελέγχου της Πνευμονολογικής Κλινικής ΑΠΘ με την FairLife L.C.C., θα προσφερθούν δωρεάν στο κοινό 250 εξετάσεις Προσυμπτωματικού Ελέγχου Καρκίνου του Πνεύμονα με την αξονική τομογραφία χαμηλής δόσης ακτινοβολίας (LDCT).

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, της Περιφέρειας

Κεντρικής Μακεδονίας, του Δήμου Θεσσαλονίκης, της Σχολής Επιστημών Υγείας (ΑΠΘ), της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ), της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ), της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργών Θώρακος-Καρδίας-Αγγείων (ΕΕΧΘΚΑ), της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας (ΕΕΑΟ), της Ελληνικής Εταιρείας Παθολογικής Ανατομικής (ΕΕΠΑ), της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), του Global Lung Cancer Coalition, του European Lung Foundation (ELF) καθώς και του Lung Cancer Europe (LUCE).

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τροφές για καλή υγεία του εντέρου
Το ΕΣΥ σε αναζήτηση παθολόγων - Η κατάσταση σε 4 "κόκκινα" νοσοκομεία
Εγκαίνια της ανακαινισμένης Ψυχιατρικής Κλινικής του "Αγία Όλγα"