Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ θα αναγορευτεί ο καθηγητής Πλαστικής Χειρουργικής και Κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιατρικής και Φαρμακευτικής της Κραϊόβα, κ. Marius Eugen T. Ciurea. Η Τελετή Αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 24 Μαΐου 2024 και ώρα 19:30, στην Αίθουσα Τελετών του Παλαιού Κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της τελετής, θα προηγηθούν χαιρετισμοί από τον πρύτανη του ΑΠΘ, Χαράλαμπο Φείδα, τον κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας, Θεόδωρο Δαρδαβέση και τον πρόεδρο του Τμήματος Ιατρικής, Στέφανο Τριαρίδη, ο οποίος θα αναγνώσει και θα επιδώσει τον ψήφισμα και τον τίτλο, ενώ θα επιδώσει το διάσημο στον τιμώμενο.

Τον έπαινο θα αναγνώσει ο καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής, Κωνσταντίνος Σαπαλίδης, ο πρύτανης του ΑΠΘ θα επιδώσει στον τιμώμενο αναμνηστική πλακέτα τιμής, ενώ η τελετή θα κλείσει με την αντιφώνηση και ομιλία του Marius Eugen T. Ciurea με θέμα: «Learning from life»

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα τιμωμένου

Ο Καθηγητής Marius Eugen Ciurea γεννήθηκε το 1979 στην Κραϊόβα και το 2003 αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ιατρικής & Φαρμακευτικής της Κραϊόβα στη Ρουμανία. Κατά τη διάρκεια φοίτησής του στην Ιατρική Σχολή, συμμετείχε ως ενεργό μέλος της Ιατρικής Εταιρείας Φοιτητών της Κραϊόβα, βοηθώντας το Πανεπιστήμιο να βελτιώσει την εικόνα του, μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εξωπανεπιστημιακών δραστηριοτήτων.

Μεταξύ 2003 και 2006, πραγματοποίησε έρευνα για τη διδακτορική του διατριβή. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, συμμετείχε σε κύκλους μαθημάτων γενικής χειρουργικής στο Clinical Hospital of General Surgery "St. Ioan", στο Βουκουρέστι, υπό την επίβλεψη του Καθηγητή Corneliu Dragomirescu.

Επίσης, εκπαιδεύτηκε στη χειρουργική πεπτικού συστήματος και στη χειρουργική μεταμοσχεύσεων στο Clinical Institute "Fundeni", υπό την επίβλεψη του Καθηγητή Irinel Popescu. Το 2005, έγινε επίκουρος καθηγητής με γνωστικό αντικείμενο Discipline of Plastic Surgery and reconstructive microsurgery. Μεταξύ 2005-2009, ως επίκουρος καθηγητής Πλαστικής Χειρουργικής, υπηρετούσε στο Emergency Clinical County Hospital στην Κραϊόβα.

Το ενδιαφέρον του την περίοδο εκείνη εστιαζόταν στη χειρουργική άκρας χείρας, πλαστική χειρουργική και στην επανορθωτική χειρουργική στήθους. Το 2007 ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του. Την περίοδο αυτή συμμετείχε ως ασκούμενος σε διάφορες κλινικές, μελετώντας τομείς ενδιαφέροντος στην πλαστική χειρουργική, όπως η αποκατάσταση μαστού στην Plastic Service Clinic of the European Institute of Oncology (Μιλάνο), υπό την καθοδήγηση των Καθηγητών Jean-Yves Petit και Umberto Veronesi.

Το 2009 απέκτησε την ειδικότητα Πλαστικής Χειρουργικής και Επανορθωτικής Μικροχειρουργικής. Υπηρετώντας στο Emergency Clinical Hospital of Craiova βελτίωσε τις υπηρεσίες της Πλαστικής Χειρουργικής εφαρμόζοντας νέες και σύγχρονες τεχνικές. Επίσης, ίδρυσε την πρώτη ιδιωτική κλινική πλαστικής χειρουργικής στην περιφέρεια Oltenia της Ρουμανίας, το 2010.

Η μεταδιδακτορική του διατριβή πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Ιατρικής και Φαρμακευτικής της Κραϊόβα στη Ρουμανία, δίνοντας έμφαση στην έρευνα, στον τομέα της διάγνωσης και θεραπείας του γαστρεντερικού της παθολογίας του ήπατος και των χοληφόρων, σε συνεργασία με γαστρεντερολόγους, γενικούς χειρουργούς, καθώς και γενετιστές και μοριακούς βιολόγους.

Σε εκπαιδευτικό επίπεδο, έχει ξεκινήσει ερευνητικά πρωτόκολλα στο Πανεπιστήμιο Ιατρικής και Φαρμακευτικής της Κραϊόβα για την ανάπτυξη αυτόλογων υβριδικών προϊόντων που μπορούν να ενισχύσουν την επούλωση των τραυμάτων.

Εισήγαγε σύγχρονες τεχνικές και προϊόντα χρήσιμα στην αποτελεσματική θεραπεία των εγκαυμάτων και στη θεραπευτική αποκατάσταση του μαστού μεταμαστεκτομή στην ογκολογική παθολογία.

Είναι μέλος της National Scientific Societies of Plastic Surgery, και της American Society of Plastic Surgery. Είναι αξιολογητής στο «Plastic and Reconstructive Surgery Journal» και στο  «PRS Global Open». Είναι συντονιστής του Εθνικού προγράμματος Αποκατάστασης Μαστού Μεταμαστεκτομής στο πλαίσιο του Εθνικού Ογκολογικού Προγράμματος εντός του Emergency County Clinical Hospital of Craiova.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
20 χρόνια κλινική Πλαστικής Χειρουργικής ΑΠΘ στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου
Υπάρχει διατροφή για τη νόσο Αλτσχάιμερ;
Αναπαραγωγικός τουρισμός και άλλες μορφές ιατρικού τουρισμού στην Ελλάδα