Αμερικανός που ασχολείται με το skateboard, έγινε ο πρώτος άνθρωπος που έλαβε διαφανές εμφύτευμα κρανίου, που επιτρέπει στους γιατρούς να βλέπουν καλύτερα τη λειτουργία του εγκεφάλου του.

Tο ‘’παράθυρο’’ επέτρεπε στους γιατρούς να παρακολουθούν την πρόοδό του και να εξετάσουν νέες και καλύτερες μεθόδους αξιολόγησης της υγείας του εγκεφάλου.

Ο ασθενής υπέστη τραυματισμό στον εγκέφαλο από ατύχημα με το skateboard κατεβαίνοντας έναν λόφο τον Απρίλιο 2019.

Οι γιατροί είχαν σχεδιάσει να αντικαταστήσουν το οστό του κρανίου όταν θα ανέρρωνε ο ασθενής, αλλά η πανδημία άλλαξε τα σχέδια, καθώς οι προγραμματισμένες εγχειρήσεις σταμάτησαν αφήνοντας τον ασθενή με δέρμα και συνδετικό ιστό να προστατεύει τον εγκέφαλό του για 2 χρόνια.

Ο ασθενής ήταν ο τέλειος υποψήφιος για να λάβει πειραματικό εμφύτευμα κρανίου φτιαγμένο από υλικό που μοιάζει με πλεξιγκλάς.

Μέσω του παράθυρου οι γιατροί εξέτασαν νέες τεχνικές υπερήχων και αξονικής τομογραφίας που παράγουν εικόνες του εγκεφάλου υψηλής ευκρίνειας.

Αυτές οι απεικονιστικές εξετάσεις συλλέγουν στοιχεία για τη δραστηριότητα του εγκεφάλου μετρώντας αλλαγές στη ροή αίματος ή ηλεκτρικούς παλμούς.

Μπορούν να δώσουν πληροφορίες για το πώς δουλεύει ο εγκέφαλος σε υγιείς και σε ανθρώπους με εγκεφαλική νόσο.

Ο Dr. Charles Liu, διευθυντής του University of Southern California Neurorestoration Center, δήλωσε ότι είναι η πρώτη φορά που κάποιος εφάρμοσε λειτουργική απεικόνιση υπέρηχων μέσω αντικατάστασης στο κρανίο σε ξύπνιο ασθενή που εκτελεί μια εργασία.

Οι ερευνητές ζήτησαν από τον ασθενή να λύσει παζλ σε υπολογιστή και να παίζει μελωδίες στην κιθάρα του χρησιμοποιώντας λειτουργικούς υπέρηχους για να παρακολουθούν την εγκεφαλική του λειτουργία.

Η ικανότητα να αποκτηθούν τέτοιες πληροφορίες με μη επεμβατικό τρόπο μέσω παράθυρου είναι αρκετά  σημαντική, ιδιαίτερα καθώς πολλοί από τους ασθενείς που χρειάζονται επιδιόρθωση στο κρανίο έχουν ή θα αναπτύξουν νευρολογικές αναπηρίες.

Τα παράθυρα μπορούν να εμφυτευτούν χειρουργικά σε ασθενείς με άθικτα κρανία αν λειτουργικές πληροφορίες μπορούν να βοηθούν στη διάγνωση και την αγωγή. Αν μπορούν οι επιστήμονες να αποκτήσουν λειτουργικές πληροφορίες μέσω εμφυτεύματος κρανίου αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει σε πιο ασφαλή αγωγή.

Για παράδειγμα, τέτοιο παράθυρο θα μπορούσε να βοηθά στην παρακολούθηση της προόδου ενός ανθρώπου υποβλήθηκε σε εμφύτευση ηλεκτροδίων ή άλλο τύποι εγχείρησης στον εγκέφαλο.

Ένα από τα μεγάλα προβλήματα αυτών των εγχειρήσεων είναι ότι ένας θρόμβος μπορεί να δημιουργηθεί κάτω από το εμφύτευμα  αλλά το παράθυρο αποτελεί εύκολο τρόπο παρακολούθησης.

Tα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Science Translational Medicine.

Πηγές:
Science Translational Medicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εφαρμογή διαγνωστικού πρωτοκόλλου για τη διάγνωση και παρακολούθηση της οστεοπόρωσης
Μεταμοσχευμένοι ανέβηκαν στον Όλυμπο με τους γιατρούς τους για ένα μήνυμα ζωής
Webinar Φάκελοι Υγείας με θέμα: ''Αθλητική καρδιά''