Μικρότερη από όσο νόμιζαν οι επιστήμονες είναι η επίπτωση από τη διακοπή των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων. Συμπτώματα εμφανίζει ένας στους έξι ασθενείς που διακόπτουν τα συγκεκριμένα φάρμακα, όπως δείχνει πρόσφατη μελέτη.

Οι ερευνητές σχολιάζουν πως το εύρημα θα βοηθήσει στην ενημέρωση γιατρών και ασθενών, "χωρίς να προκληθεί αδικαιολόγητος θόρυβος".

Η ανασκόπηση του Lancet Psychiatry εξέτασε δεδομένα από 79 δοκιμές που αφορούσαν περισσότερους από 20.000 ασθενείς.

Μερικοί είχαν λάβει θεραπεία με αντικαταθλιπτικά και άλλοι με εικονικό φάρμακο, ώστε να εκτιμηθεί η πραγματική επίδραση της διακοπής.

Ορισμένοι εκ των ασθενών είχαν δυσάρεστα συμπτώματα, όπως ζάλη, πονοκέφαλο, ναυτία και αϋπνία όταν διέκοψαν τη λήψη αντικαταθλιπτικών και - σύμφωνα με τους ερευνητές - τα συμπτώματα αυτά ήταν πολύ ενοχλητικά.

Προηγούμενες εκτιμήσεις υποδείκνυαν ότι τα συμπτώματα διακοπής των αντικαταθλιπτικών επηρέασαν το 56% των ασθενών, με σχεδόν τις μισές περιπτώσεις να ταξινομούνται ως σοβαρές.

Σύμφωνα, ωστόσο, με την ανασκόπηση ειδικών από τα Πανεπιστήμια του Βερολίνου και της Κολωνίας:

  • Ένας στους έξι ή επτά ασθενείς αναμένεται να έχει συμπτώματα όταν σταματά τα αντικαταθλιπτικά.
  • Ένας στους 35 θα έχει σοβαρά συμπτώματα.
  • Τα συμπτώματα είναι πιο κοινά με ορισμένα αντικαταθλιπτικά από άλλα.

Η επίσημη οδηγία είναι η μείωση της δόσης του αντικαταθλιπτικού φαρμάκου σταδιακά με την πάροδο του χρόνου, αντί να διακόπτεται ξαφνικά ή να αφαιρούνται δόσεις, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε συμπτώματα στέρησης.

Βάσει της οδηγίας, οι περισσότεροι άνθρωποι σταματούν τα αντικαταθλιπτικά με επιτυχία. Άλλες έρευνες δείχνουν ότι τα συμπτώματα διαρκούν μία έως δύο εβδομάδες.

Ο συγγραφέας της μελέτης, καθηγητής Christopher Baethge, από το τμήμα ψυχιατρικής και ψυχοθεραπείας του Πανεπιστημίου της Κολωνίας, χαρακτήρισε τα ευρήματα ως "αρκετά ισχυρά".

Επιδείνωση του άγχους

Διαπιστώθηκε ότι το 17% των ανθρώπων εμφάνισε συμπτώματα μετά τη διακοπή ενός εικονικού φαρμάκου ή ενός εικονικού φαρμάκου.

"Μια πιθανή εξήγηση είναι η μεγαλύτερη επίγνωση της επιδείνωσης του άγχους και της κατάθλιψης μετά τη διακοπή ενός φαινομενικά χρήσιμου φαρμάκου", είπε ο καθηγητής Baethge.

Πολλά από τα 40 συμπτώματα που συνδέονται με τη διακοπή των αντικαταθλιπτικών μπορεί επίσης να προκληθούν από άλλες παθήσεις.

Ο σύμβουλος ψυχίατρος και συνεργάτης του Βασιλικού Κολλεγίου Ψυχιάτρων δρ Paul Keedwell είπε ότι τα άτομα που σχεδιάζουν να διακόψουν τη φαρμακευτική αγωγή τους πρέπει πάντα να αναζητούν ιατρική συμβουλή.

Πηγές:
BBC

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι UNI-PHARMA & InterMed, κοντά στα παιδιά των εργαζομένων
Σύλλογος Πεταλούδα: Η καμπάνια "Φρόντισε ότι σε στηρίζει" - 1ος κύκλος
Δύο παιδιά με καρκίνο από το κατεστραμμένο νοσοκομείο του Κιέβου στην Αυστρία