Η κατάθλιψη και η εξασθένηση της μνήμης ενδεχομένως συνδέονται στενά σε ηλικιωμένους, αναφέρει νέα έρευνα.

Η  Dr. Dorina Cadar, του University College London, δήλωσε ότι η νέα έρευνα δείχνει ότι η παραπάνω σχέση είναι αμφίδρομη, με τα συμπτώματα κατάθλιψης να προϋπάρχουν της εξασθένησης της μνήμης και την εξασθένηση της μνήμης να συνδέεται με επακόλουθα συμπτώματα κατάθλιψης.

Η μελέτη υποδεικνύει ότι αποτελεσματική αγωγή για την κατάθλιψη θα μπορούσε να συμβάλλει στη διατήρηση της λειτουργίας της μνήμης με το πέρασμα των χρόνων.

Tα ευρήματα προήλθαν από ανάλυση στοιχείων της English Longitudinal Study of Ageing, στην οποία οι συμμετέχοντες παρακολουθούνται με ερωτηματολόγια κάθε 2 χρόνια.

Στο συγκεκριμένο δείγμα, συλλέχτηκαν στοιχεία 16 ετών από 8.300 ενηλίκους 64 ετών.

Η μελέτη έδειξε ότι η μνήμη και η κατάθλιψη συνδέονται στενά.

Η Cadar, σημείωσε ότι δεν αποτελεί έκπληξη που η μάχη με την κατάθλιψη θα μπορούσε να επηρεάζει τη μνήμη με το πέρασμα του χρόνου.

Η κατάθλιψη μπορεί να προκαλεί αλλαγές στις δομές του εγκεφάλου,όπως στον ιππόκαμπο, που είναι ζωτικής σημασίας για τον σχηματισμό μνήμης και την ανάκληση. Το χρόνιο στρες και υψηλά επίπεδα  κορτιζόλης που συνδέονται με κατάθλιψη μπορούν να βλάψουν νευρώνες σε αυτές τις περιοχές.

Οι ερευνητές επίσης πιστεύουν ότι η κατάθλιψη διαταράσσει την ισορροπία σεροτονίνης και ντοπαμίνης στον εγκέφαλο και την ικανότητα του εγκεφάλου να επιδιορθώνει και να αναδιοργανώνει σημαντικές συνδέσεις.

Προβλήματα μνήμης θα μπορούσαν επίσης να συνδέονται με την τάση, στην κατάθλιψη, του αναμασήματος αρνητικών συναισθημάτων.

Επίσης, η εμφάνιση κενών μνήμης θα μπορούσε να προκαλέσει σε κάποιον ανασφάλεια, σύγχυση και άλλα συναισθήματα που μπορεί να προκαλέσουν επεισόδια κατάθλιψης.

Η Jiamin Yin, δήλωσε ότι τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία της παρακολούθησης αλλαγών στη μνήμη ηλικιωμένων με αυξανόμενα συμπτώματα κατάθλιψης, για να εντοπιστεί έγκαιρα η απώλεια μνήμης και να εμποδιστεί περαιτέρω επιδείνωση της καταθλιπτικής λειτουργίας.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο JAMA Network Open.

Πηγές:
JAMA Network Open.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας στη Βουδαπέστη ο Μάριος Θεμιστοκλέους
Άδωνις Γεωργιάδης: Δεν θέλουμε πόλεμο με τους γιατρούς
Σε 16 ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα πανώλης μικρών μηρυκαστικών