Δωρεάν εξετάσεις μαστογραφίας και εξετάσεις για την έγκαιρη διάγνωση καρκίνου του τραχήλου της μήτρας (τεστ ΠΑΠ) θα πραγματοποιήσει το Ινστιτούτο Prolepsis από 15 έως 20 Ιουνίου στον οικισμό Ρομά «Αγία Σοφία» και στον Δενδροπόταμο Θεσσαλονίκης. Οι δράσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του προγράμματος "Υγιείς και ισχυρές γυναίκες Ρομά στην Ελλάδα".

Οι γυναικολογικές εξετάσεις αποτελούν τη συνέχεια των ενημερωτικών συναντήσεων που υλοποιήθηκαν από τις αρχές Μαΐου έως και τα μέσα Ιουνίου στον οικισμό «Αγία Σοφία» με τη συμμετοχή γυναικών Ρομά, εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού και Διαμεσολαβήτριας. Στις συναντήσεις συζητήθηκαν θέματα σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας και εμβολιασμού κατά του HPV.

Το πρόγραμμα των δράσεων περιλαμβάνει:

  • Σάββατο 15 Ιουνίου: Δωρεάν εξετάσεις μαστογραφίας στο διαγνωστικό κέντρο "Βιοδιάγνωση" στη Σίνδο (11:00).
  • Δευτέρα 17 Ιουνίου έως την Πέμπτη 20 Ιουνίου: Διενέργεια τεστ ΠΑΠ στον οικισμό “Αγία Σοφία” στα Διαβατά Θεσσαλονίκης,  σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο προαύλιο του Νηπιαγωγείου (μεταξύ των ωρών 10:30 και 15:00).
  • Πέμπτη 20 Ιουνίου: Διενέργεια τεστ ΠΑΠ στον Δενδροπόταμο, στο Πολυιατρείο Αγίου Νεκταρίου (Οδ. Ανδρούτσου  2, μεταξύ των ωρών 10:00-15:00).

Οι δράσεις στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιούνται με τη συνδρομή των Δήμων Δέλτα και Αμπελοκήπων –Μενεμένης και την πολύτιμη συμβολή των Παραρτημάτων Ρομά των δύο δήμων.

Το έργο "Υγιείς και ισχυρές γυναίκες Ρομά στην Ελλάδα" του Ινστιτούτου Prolepsis, αποσκοπεί να ενδυναμώσει τις γυναίκες Ρομά σε θέματα υγείας και πρόληψης, να τις παρακινήσει ώστε να λαμβάνουν σωστές αποφάσεις αυτό- φροντίδας και να συμβάλει στη μείωση των ανισοτήτων.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νερό με σπόρους chia: Μπορεί να μας βοηθήσει να χάσουμε κιλά;
‘Αδ. Γεωργιάδης: Το ιδιωτικό έργο των γιατρών του ΕΣΥ καθιστά τη θέση τους πιο ελκυστική
Γιατροί ΕΣΥ: Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ που καθορίζει τους όρους άσκησης ιδιωτικού έργου