Σε πρόσφατη μελέτη στο Nutrients, Αμερικανοί ερευνητές εξέτασαν την επίδραση της καθημερνής κατανάλωσης ξιδιού στα συμπτώματα κατάθλιψης σε υπέρβαρους υγιείς ανθρώπους.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η καθημερινή κατανάλωση ξιδιού για 4 εβδομάδες βελτίωσε σημαντικά τα σκορ κατάθλιψης όπως αναφέρθηκαν από τους συμμετέχοντες-πιθανόν λόγω ενίσχυσης του μεταβολισμού νιασίνης.
Η μελέτη έγινε σε 45 ανθρώπους που χωρίστηκαν σε 2 ομάδες. Η μια έλαβε υγρό ξίδι και η άλλη ξίδι σε χάπια.
Εως το τέλος, 28 συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν την έρευνα.
Τα σκορ κατάθλιψης δεν είχαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των ομάδων στην έναρξη. Όμως εως την 4η εβδομάδα η μονάδα παρέμβασης είχε 42% rμείωση στα σκορ κατάθλιψης από μια έρευνα -Patient Health Questionnaire-9 (PHQ-9)- εμφανίζοντας βελτιωμένη διάθεση σε σύγκριση με μείωση 18% της ομάδας ελέγχου.
Οι 2 ομάδες εμφάνισαν σημαντικές διαφορές σε 3 σημαντικές χημικές ουσίες-ισοβουτυρικό οξύ, νικοτιναμίδη και L-ισολευκίνη.
Η νικοτιναμίδη, μια μορφή βιταμίνης B3, αυξήθηκε κατά 86% στην ομάδα που έλαβε υγρό ξίδι ενώ τα επίπεδα L-ισολευκίνης μειώθηκαν κατά 35% στην ίδια ομάδα.
Αυτό υποδεικνύει ότι βελτιώσεις στα συμπτώματα κατάθλιψης στην ομάδα που έλαβε υγρό ξίδι θα μπορούσαν να συνδέονται με αλλαγές στα επίπεδα νικοτιναμίδης.
Η μελέτη είχε περιορισμούς-μικρό δείγμα και μικρή διάρκεια μελέτης.
Πηγές:
Nutrients
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Λάρισα: Ανοικτή συζήτηση κατά της διάλυσης της Παιδιατρικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου
Προχωρημένες επαφές για πώληση της Innovis Pharma
Πρώτη προκήρυξη για 53 μόνιμους ψυχιάτρους του Εθνικού Δικτύου Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας (ΕΔΥΨΥ)