Στους εγκεφάλους των ατόμων με κατάθλιψη, ένα συγκεκριμένο εγκεφαλικό δίκτυο είναι σημαντικά μεγαλύτερο από ό,τι στους υγιείς ανθρώπους. Το εύρημα αυτό, που παρουσιάστηκε στο επιστημονικό περιοδικό "Nature", θα μπορούσε να βοηθήσει στην έγκαιρη διάγνωση της κατάθλιψης.
Μια διεθνής ομάδα, μεταξύ των οποίων και ένας ερευνητής από το Πανεπιστήμιο της Γενεύης, σάρωσε τους εγκεφάλους 141 ατόμων που είχαν διαγνωστεί με σοβαρή κατάθλιψη και τους συνέκρινε με σαρώσεις 37 ατόμων χωρίς κατάθλιψη.
Στα περισσότερα από τα εξεταζόμενα άτομα με κατάθλιψη, μια ομάδα εγκεφαλικών περιοχών που είναι γνωστές συλλογικά ως δίκτυο μετωπιαίας αίσθησης ήταν σχεδόν διπλάσια σε σχέση με την ομάδα ελέγχου.
Οι ερευνητές αναφέρονται σε ομάδες εγκεφαλικών περιοχών που συνεργάζονται για την εκτέλεση ορισμένων λειτουργιών ως εγκεφαλικό δίκτυο. Τα δίκτυα αυτά αποτελούνται από διασυνδεδεμένους νευρώνες που επικοινωνούν μεταξύ τους για να επεξεργάζονται πληροφορίες, να ελέγχουν τα συναισθήματα και να ρυθμίζουν τη συμπεριφορά.
Το "Διακριτικό Δίκτυο" (Salience Νetwork) είναι υπεύθυνο για την επεξεργασία σημαντικών πληροφοριών και συναισθημάτων.
Σύμφωνα με τη μελέτη, η επέκταση αυτού του δικτύου στον εγκέφαλο των ατόμων με κατάθλιψη αποδείχθηκε επίσης σταθερή με την πάροδο του χρόνου. Το δίκτυο παρέμεινε επομένως διευρυμένο ανεξάρτητα από τη διάθεση του ατόμου.
Μια τέτοια αλλαγή θα μπορούσε να ανιχνευθεί ακόμη και σε παιδιά πριν από την εμφάνιση καταθλιπτικών συμπτωμάτων στην εφηβεία.
Αυτό υποδηλώνει ότι η διεύρυνση του μετωπιαίου διακριτικού δικτύου θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμεύσει ως πρώιμος δείκτης της κατάθλιψης. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ερευνητές, χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για να επιβεβαιωθεί αυτή η σχέση.
Πηγές:
Ελβετικό Πρακτορείο Ειδήσεων - SDA
Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΝΙΘ: Σταγόνα στον ωκεανό των ελλείψεων οι προκηρύξεις θέσεων ιατρών ΕΣΥ
Ρευματικά νοσήματα: Νέες μέθοδοι απεικόνισης, μελλοντικές θεραπείες, πρόληψη
Μαρινέλλα: Βγαίνει από τη ΜΕΘ, μεταφέρεται σε δωμάτιο νοσηλείας