Το να καταφέρουμε να πείσουμε ένα παιδί να τρώει περισσότερα (ή και γενικά, να τρώει) λαχανικά είναι γνωστή δυσκολία που αντιμετωπίζουν πολλοί γονείς. Υπάρχει όμως ένας πολύ εύκολος τρόπος για να το πετύχετε, ενώ παράλληλα θα βοηθάτε το παιδί σας να χτίζει μια ακόμα πολύ υγιεινή συνήθεια για τη διατροφή, αλλά και για τη ρουτίνα του: Μπορείτε να δοκιμάσετε να μαγειρέψετε μαζί.
Αν ανήκετε στην κατηγορία ατόμων που ως παιδιά δεν έτρωγαν πολλά πράγματα – ή έτρωγαν πολύ junk food – και μόνο μεγαλώνοντας και αρχίζοντας να φτιάχνετε τα δικά σας γεύματα καταλάβατε ότι η υγιεινή διατροφή είναι ενδιαφέρουσα και νόστιμη, τότε γιατί να μη λειτουργήσει ακριβώς η ίδια διαδικασία και στο παιδί σας; Αλλά γιατί να μην ξεκινήσετε και από πιο νωρίς;
Αυτές είναι μερικές συμβουλές για να φέρετε το παιδί σας με ασφάλεια στην κουζίνα, να το βοηθήσετε να νιώθει περισσότερο ως αληθινό μέλος του νοικοκυριού και – γιατί όχι – να του μάθετε και μερικά χρήσιμα κόλπα για τη μαγειρική. Μακροπρόθεσμα, ίσως το παιδί σας μεγαλώσει και γίνει ένας ενήλικας που θα στηρίζεται όλο και λιγότερο στο πρόχειρο φαγητό για τη διατροφή του.
Δραστηριοποιήστε όλες τις αισθήσεις του παιδιού
Για να μην αρέσει ένα φαγητό σε ένα παιδί, μάλλον κάποια από τις αισθήσεις του “χτυπάει συναγερμό”. Το φαγητό μπορεί να μην φαίνεται ωραίο, να μυρίζει ξένα ή να μην του αρέσει η γεύση. Η παρουσία του παιδιού στην κουζίνα κατά το μαγείρεμα μπορεί να αλλάξει αυτή την εντύπωση. Για παράδειγμα, σκεφτείτε ένα παιδί που δεν του αρέσει η γεύση της πιπεριάς στο φαγητό. Η μυρωδιά της πιπεριάς όσο μαγειρεύεται, όμως, μπορεί να είναι πιο δελεαστική και να κάνει το παιδί να θέλει να δοκιμάσει. Το σπανάκι είναι όμορφα φύλλα ωμά, αλλά όταν μαγειρεύεται δεν έχει και την πιο όμορφη εμφάνιση. Το παιδί σας μπορεί να αγαπήσει περισσότερο το σπανακόρυζο αν έχει πλύνει το σπανάκι με τα χέρια του και έχει νιώσει ότι πρόκειται για ένα κανονικό λαχανικό που απλώς αλλάζει υφή.
Κάντε το μαγείρεμα διασκεδαστικό και εκπαιδευτικό
Ένα παιδί μπορεί να μάθει βασικά μαθηματικά με πολύ “ύπουλο” τρόπο, απλώς μαθαίνοντας να μετράει τα συστατικά μιας συνταγής. Και σίγουρα τα νούμερα μπορούν να είναι πιο κατανοητά για ένα παιδί αν αντί για σύμβολα έχει μπροστά του λεμόνια. Πέρα από αυτό, σε πιο μεγάλα παιδιά, είναι καλή ευκαιρία για μαθήματα φυσικής και χημείας, χωρίς τον τρόμο της εξέτασης και με τρόπους που εξαρχής είναι φανερό ότι είναι πρακτικοί για την καθημερινή ζωή: Πώς λειτουργεί η θερμότητα, πώς αναμειγνύονται τα υλικά, αλλά και πώς κάποιες τροφές περιέχουν συστατικά που αλλάζουν μέσα στο σώμα μας. Ο παραλληλισμός των τροφών με συμμάχους που μας βοηθούν, σε συνδυασμό με τη φαντασία ενός μικρού παιδιού μπορεί να είναι αυτό που χρειάζεται για να τρώτε περισσότερα λαχανικά πλέον.
Συμπεριλάβετε όλη την οικογένεια
Οι σύνδεσμοι που θα δημιουργηθούν στο μυαλό του παιδιού σας αν ξεκινήσετε να μαγειρεύετε ως οικογένεια είναι αμέτρητοι. Θα συνδέσει το φαγητό με ευχάριστες, οικογενειακές στιγμές. Θα καταλάβει καλύτερα πώς η διαδικασία του μαγειρέματος είναι μια πράξη φροντίδας για τον εαυτό μας και τους άλλους. Θα θεωρεί κανονικό στο μυαλό του ότι η συνεργασία είναι κάτι αληθινό που ενισχύει την συμβίωση. Συν ότι αυτό θα κάνει τις περιστασιακές βραδιές με πίτσα επειδή είστε όλοι πολύ κουρασμένοι ακόμα πιο χαρούμενες και ξεχωριστές. (Και λιγότερο ενοχικές για τους ενήλικες. Είναι αναπόφευκτες.)
Μοιράστε τις δουλειές
Βάλτε το παιδί σας να κάνει τις πιο απλές και λιγότερο επικίνδυνες δραστηριότητες. Μην γίνεστε επικριτικοί (θυμηθείτε ότι και εσείς όταν μαθαίνατε να μαγειρεύετε κάνατε λάθη, πόσω μάλλον ένα μικρό παιδί) και δώστε απλόχερα επαίνους όταν το παιδί κάνει καλή δουλειά. Δώστε στο παιδί σας την ευθύνη να πειραματιστεί με τα μυρωδικά του φαγητού, ώστε να ανακαλύψει τους αγαπημένους του συνδυασμούς.
Ζητήστε τη γνώμη του παιδιού
Το φαγητό δεν πρέπει να το νιώθει νόστιμο μόνο ο μάγειράς του. Δώστε στο παιδί σας να δοκιμάσει όσο μαγειρεύετε και ζητήστε του προτάσεις. Αν οι προτάσεις του ξεφεύγουν προς τη σφαίρα του εξωπραγματικού (όπως είναι λογικό να γίνει με τα παιδιά), εξηγήστε ψύχραιμα και με χιούμορ γιατί δεν μπορείτε. Και μετά κάντε μια αντιπρόταση για να νιώσει ότι συμμετέχετε σε διάλογο. Τα παιδιά θέλουν να νιώθουν ότι συμπεριλαμβάνονται στις αποφάσεις, και υπάρχουν τρόποι να συμβεί αυτό. Η κουζίνα είναι μια πολύ καλή αρχή, και αρκετά σημαντική, αν σκεφτούμε πόσο μεγάλο ρόλο παίζει το φαγητό στη ζωή μας. Το παιδί σας μπορεί να πάρει αυτό το μάθημα από πολύ νωρίς, και στην ενηλικίωση οι υγιείς προτιμήσεις (και απόψεις) γύρω από το φαγητό να είναι δεδομένες.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νοσοκομείο "Μεταξά": Ξέμεινε από υλικά χειρουργείου [έγγραφο]
Ελληνική Εταιρεία Αγγειακής και Ενδαγγειακής Χειρουργικής: Ενημερωτική εκδήλωση στο Σύνταγμα
Καρκίνος προστάτη: Συνδυασμός φαρμάκων βελτιώνει την επιβίωση [μελέτη]