Δυσφορία θα ονομάζαμε μια έντονη και γενικευμένη δυσαρέσκεια με τη ζωή. Δεν πρόκειται για πάθηση, αλλά είναι μια κατάσταση που μπορεί να γίνει καθημερινότητα για πολλούς ανθρώπους. Μπορεί όμως να καταπολεμηθεί.

Η δυσφορία μπορεί να προκαλέσει σημαντική μείωση της ποιότητας ζωής και αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης. Αν και δεν αποτελεί διάγνωση από μόνη της, μπορεί να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι κατάθλιψης. Πρόσφατα, η λέξη δυσφορία συζητείται συχνά σε ό,τι αφορά θέματα φύλου, αλλά δεν είναι η μόνη μορφή. Άλλες αναγνωρισμένες μορφές δυσφορίας είναι:

*δυσφορία λόγω ευαισθησίας στην απόρριψη

*δυσφορία μετά το σεξ

*προεμμηνορροϊκή δυσφορική διαταραχή

Συχνά συμπτώματα δυσφορίας

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2020, η δυσφορία αναφέρεται σε καταθλιπτικά συμπτώματα που δεν πληρούν ακόμη τα διαγνωστικά κριτήρια ενός μείζονος καταθλιπτικού επεισοδίου. Σε γενικές γραμμές, το αίσθημα της δυσφορίας έχει συσχετιστεί με τα εξής σημάδια:

*γενικευμένη δυσαρέσκεια με τη ζωή

*αισθήματα λύπης, ανησυχίας ή έλλειψης ικανοποίησης από τη ζωή

*δυσκολία να χαλαρώσετε

*δυσκολία να βρείτε το ενδιαφέρον για να ασχοληθείτε με δραστηριότητες ή χόμπι

*αίσθημα απάθειας, πνευματικής ή και σωματικής κόπωσης

*συχνό κλάμα

*απότομες αλλαγές στις συνήθειες του φαγητού ή στον ύπνο

Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης ότι όσοι είχαν δυσφορία και μείζονα καταθλιπτικά επεισόδια δυσκολεύονταν να θυμηθούν καλές στιγμές από το παρελθόν με ενθουσιασμό ή ζωντάνια σε σχέση με άτομα χωρίς δυσφορία. Παρομοίως, αυτά τα άτομα ήταν πιο εύκολο να ανασύρουν κακές αναμνήσεις από το μυαλό τους.

Από τι προκαλείται;

Οι ειδικοί δεν μπορούν να είναι σίγουροι, καθώς δεν αποτελεί διάγνωση, άρα και η μελέτη πάνω στο ζήτημα είναι σχετικά περιορισμένη. Παρ’ όλα αυτά, πιστεύεται ότι οι παράγοντες που θα συμβάλουν στην εμφάνιση δυσφορίας είναι παρόμοιοι με αυτούς της κατάθλιψης. Μερικά παραδείγματα:

*περιβαλλοντικοί στρεσογόνοι παράγοντες, όπως η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, το εργασιακό άγχος ή οι οικογενειακές συγκρούσεις

* προβλήματα υγείας, όπως προβλήματα θυρεοειδούς, διατροφικές διαταραχές ή χρόνιες παθήσεις

*κατάχρηση ουσιών, όπως η εξάρτηση από το αλκοόλ ή η χρήση ναρκωτικών

*μακροχρόνια χρήση φαρμάκων, όπως η παρατεταμένη χρήση αντικαταθλιπτικών

Τι μπορούμε να κάνουμε;

Η δυσφορία μπορεί να είναι απλώς μια φάση που θα περάσει από μόνη της και δεν χρειάζεται να καθορίζει τη ζωή σας. Μερικοί τρόποι για να αντιμετωπίσετε αυτά τα δυσάρεστα συναισθήματα είναι:

*Ψυχοθεραπεία: Όλες οι μορφές θεραπείας μπορεί να είναι χρήσιμες, αλλά η γνωσιακή-συμπεριφορική φαίνεται να έχει τα καλύτερα αποτελέσματα για το ζήτημα της δυσφορίας.  

*Πρακτικές που βασίζονται στην ενσυνειδητότητα: Τεχνικές όπως η γιόγκα, ο διαλογισμός και οι ασκήσεις αναπνοής είναι γνωστό ότι παρέχουν μια σειρά από οφέλη για τη σωματική και ψυχική υγεία.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τραμπ: Θα καταργήσω τα επικίνδυνα παιδιατρικά εμβόλια
Ποια είναι τα πρώτα σημάδια της εγκυμοσύνης
Επίσκεψη Δημήτρη Βαρτζόπουλου στην Κύπρο