Το στρες σίγουρα θα έχετε διαβάσει ότι δεν υπάρχει απλώς για να μας κάνει την ζωή δύσκολη, και αυτό μάλλον είναι περισσότερο σημείο των καιρών. Το στρες, στην πραγματικότητα, υπάρχει ως μηχανισμός για να μας βοηθά να αντιδρούμε σε δύσκολες και επικίνδυνες καταστάσεις, να σκεφτόματε γρήγορα και να είμαστε προσαρμοστικοί. Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί ο κόσμος σήμερα έχει οδηγήσει στο στρες να αποτελεί όλο και πιο πανδημία, και στην διαχείρισή του να γίνεται όλο και μεγαλύτερη βιομηχανία.
Ένα κομμάτι αυτής της βιομηχανίας μπορεί να προσπαθεί να πουλήσει το στρες ως κάτι θετικό. Δεν είναι λίγοι οι λογαριασμοί στο ίντερνετ που, με εφαλτήριο την επιχειρηματικότητα και την οικονομική ανάπτυξη από μικρή ηλικία, εμφανίζουν ανθυγιεινά πρότυπα ζωής όπου το στρες και η προσωπική καταπίεση προς όφελος της δουλειάς κυριαρχούν – ένα πρότυπο ζωής που μάλλον δεν θα είναι και τόσο πετυχημένο, αν σκεφτούμε ότι ο στόχος του (με μάρκετινγκ όρους, έστω) είναι άτομα που πιθανότατα δεν έχουν τους απαραίτητους πόρους για να ανέλθουν με τον τρόπο που οι περισσότεροι από αυτούς τους influencers μπορεί να βοηθήθηκαν.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το στρες δεν μπορεί όντως να έχει ευεργετικές συνέπειες – αν ξέρουμε να το χειριζόμαστε σωστά και να μην αφήνουμε να μας καταβάλει. Μπορεί να λειτουργήσει ως κίνητρο για να κάνουμε τις κατάλληλες ερωτήσεις και να κατευθύνουμε την σκέψη μας σε στιγμές κρίσης, ή και γενικότερα. Τα μαθήματα από τις στιγμές κρίσης, άλλωστε, θα μπορούσαν να εφαρμοστούν και σε άλλες πτυχές της ζωής μας.
Αν και το καλό άγχος προκύπτει λόγω της προσμονής για κάτι συναρπαστικό, δεν είναι το μόνο είδος άγχους που θα μπορούσε να έχει θετικά αποτελέσματα. Οι βραχυπρόθεσμες αντιδράσεις στο στρες, γενικά, μπορούν να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε μια αγχωτική εμπειρία. Ποια είναι λοιπόν τα “οφέλη” του στρες;
Βοηθά στην ενίσχυση της εγκεφαλικής δύναμης
Οι χαμηλού επιπέδου στρεσογόνοι παράγοντες διεγείρουν την παραγωγή χημικών ουσιών του εγκεφάλου που ονομάζονται νευροτροφίνες και ενισχύουν τις συνδέσεις μεταξύ των νευρώνων στον εγκέφαλο. Αυτός μπορεί να είναι ο πρωταρχικός μηχανισμός με τον οποίο η άσκηση (ένας σωματικός στρεσογόνος παράγοντας) βοηθά στην αύξηση της παραγωγικότητας και της συγκέντρωσης. Επιπλέον, μια ανασκόπηση του 2017 που δημοσιεύτηκε στο EXCLI Journal έδειξε ότι το άγχος έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει στη βελτίωση της μνήμης βραχυπρόθεσμα.
Μπορεί να αυξήσει το ανοσοποιητικό, αλλά ΜΟΝΟ βραχυπρόθεσμα
Όταν το σώμα ανταποκρίνεται στο στρες, προετοιμάζεται για την πιθανότητα τραυματισμού ή μόλυνσης. Ένας τρόπος για να το πετύχει αυτό είναι να παράγει επιπλέον ιντερλευκίνες, χημικές ουσίες που βοηθούν στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος, παρέχοντας τουλάχιστον μια προσωρινή ενίσχυση της άμυνας. Το μακροχρόνιο στρες, από την άλλη μεριά... όλοι μας ξέρουμε τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στο ανοσοποιητικό μας.
Μπορεί να σας κάνει πιο ανθεκτικούς
Το να μάθουμε να αντιμετωπίζουμε στρεσογόνες καταστάσεις μπορεί να διευκολύνει τη διαχείρισή τους στο μέλλον. Αυτό δεν σημαίνει αναγκαστικά πως είναι καλή ιδέα να τοποθετείτε τον εαυτό σας σε τέτοιες καταστάσεις, αλλά μπορείτε να το δείτε σαν κάποιου είδους γυμναστική για το μυαλό· όπως η προπόνηση για το σώμα καταπονεί αλλά χτίζει δυνατότερους μύες, έτσι και η αποτελεσματική διαχείριση των στρεσογόνων καταστάσεων σημαίνει πως το μυαλό σας γίνεται πιο ανθεκτικό σε αυτές στο μέλλον.
Μπορεί να σας παρακινήσει να πετύχετε
Είστε από τους ανθρώπους που συνήθως κάνουν τα πράγματα την τελευταία στιγμή; Το άγχος μπορεί να είναι αυτό που χρειάζεστε για να ολοκληρώσετε μια εργασία που δεν μπορούσατε να πιάσετε. Το κλειδί είναι να βλέπετε τις αγχωτικές καταστάσεις σαν μια πρόκληση που μπορείτε να αντιμετωπίσετε, και όχι σαν ένα εμπόδιο που υψώνεται πολλά, πολλά μέτρα πιο πάνω από εσάς.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ε.Σ.Α.μεΑ.: Χαμηλοσυνταξιούχοι με αναπηρία εκτός επιδόματος στήριξης
Παντζάρι και χυμός παντζαριού: Πώς ωφελούν τον οργανισμό
H λήψη αντιβιοτικών πριν την ηλικία των 2 ετών συνδέεται με παχυσαρκία στην παιδική ηλικία [μελέτη]