Κάθε φορά που το στομάχι μας μπορεί να αρρωστήσει, η πιο γνωστή και αποτελεσματική συμβουλή είναι να φάμε εύπεπτες τροφές που δεν θα το ταράξουν περισσότερο, μέχρι να νιώσουμε καλύτερα. Οι πιο εύπεπτες τροφές τείνουν να είναι χαμηλές σε φυτικές ίνες και λιπαρά. Είναι επίσης πιο ήπιες στη γεύση, που σημαίνει ότι συνήθως δεν έχουν οξύτητα και δεν είναι καυτερές. Οι τροφές που είναι μαλακές ή πιο εύκολο να μασηθούν και να καταπίνονται είναι επίσης πιο εύπεπτες από τις ξηρές ή πιο σκληρές τροφές.
Η επιλογή εύπεπτων τροφών όταν αντιμετωπίζετε δυσπεψία ή άλλα συμπτώματα του γαστρεντερικού συστήματος, όπως διάρροια, μπορεί να σας βοηθήσει να ξεκουράσετε το γαστρεντερικό σας σύστημα και να του δώσετε τον χρόνο που χρειάζεται για να νιώσει καλύτερα.
Αυτές είναι οι πιο εύπεπτες τροφές, για όταν τις χρειαστείτε.
Προϊόντα με λευκό αλεύρι
Οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται να αυξήσουν την πρόσληψη φυτικών ινών, αλλά αν αντιμετωπίζετε διαταραχές του γαστρεντερικού συστήματος, μπορεί να είναι καλή ιδέα η προσωρινή επιλογή τροφών με λιγότερες ίνες. Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως τα δημητριακά ολικής άλεσης, μπορούν να αυξήσουν την ποσότητα της άπεπτης τροφής που διακινείται μέσω του γαστρεντερικού συστήματος και να επιταχύνουν την κινητικότητα του εντέρου, καθιστώντας τα περισσότερο επιβλαβή παρά χρήσιμα όταν αντιμετωπίζετε συμπτώματα όπως φούσκωμα και διάρροια. Τα επεξεργασμένα προϊόντα δημητριακών όπως το λευκό ρύζι, το άσπρο ψωμί και τα λευκά ζυμαρικά είναι καλύτερες επιλογές εκείνη τη στιγμή.
Φρούτα χωρίς φλούδα ή σε κομπόστα
Ορισμένα φρέσκα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια σε φυτικές ίνες, συνεπώς και πιο δύσκολα στη χώνευση. Κατά κύριο λόγο, οι περισσότερες φυτικές ίνες των φρούτων βρίσκονται στη φλούδα και τους σπόρους τους. Αν αντιμετωπίζετε συμπτώματα του γαστρεντερικού συστήματος όπως ναυτία ή διάρροια, είναι καλύτερο να επιλέξετε φρούτα με χαμηλότερες φυτικές ίνες, όπως μια ώριμη μπανάνα ή πεπόνι. Φρούτα όπως το μήλο και το αχλάδι χωρίς τη φλούδα τους μπορούν επίσης να βοηθήσουν, όπως και η κομπόστα φρούτων. Αν αγοράζετε κονσέρβες, αναζητήστε προϊόντα που έχουν συσκευαστεί σε νερό αντί για σιρόπι για να μειώσετε την περιεκτικότητα σε πρόσθετη ζάχαρη.
Καλοψημένα λαχανικά
Ακριβώς όπως τα φρέσκα φρούτα, τα ωμά λαχανικά είναι πιο δύσκολα αφομοιώσιμα σε σύγκριση με τα μαγειρεμένα. Όταν τα λαχανικά μαγειρεύονται, τα κυτταρικά τους τοιχώματα γίνονται πιο μαλακά και τα συστατικά τους πιο εύκολα αφομοιώσιμα από τον οργανισμό. Αυτό έχει αποτέλεσμα να είναι και πιο εύπεπτα.
Μαλακές πρωτεΐνες
Αν και οι ζωικές πρωτεΐνες δεν περιέχουν φυτικές ίνες, μπορεί να είναι δύσκολο να χωνευτούν αν είναι σκληρές ή πλούσιες σε λιπαρά. Επιλέξτε πρωτεΐνες τρυφερές, εύκολες στο μάσημα, που περιέχουν χαμηλές ή μέτριες ποσότητες λίπους, όπως αυγά και άπαχο κιμά. Οι πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης όπως τα λεία βούτυρα ξηρών καρπών επίσης είναι καλές επιλογές.
Ποιες είναι οι χειρότερες τροφές για τη δυσπεψία;
Όλα έχουν να κάνουν με τα συμπτώματά σας, αλλά συνήθως τα πιο δύσκολα στην πέψη τρόφιμα μπορεί να περιλαμβάνουν:
*Λαχανικά πλούσια σε φυτικές ίνες ή/και ωμά, όπως ωμό μπρόκολο ή κουνουπίδι, σκόρδο και κρεμμύδια.
*Τροφές με σκληρές ίνες ή χοντρούς μίσχους, φλούδες και σπόρους, όπως σπαράγγια και ρόδια
*Όσπρια
*Ολόκληροι ξηροί καρποί και σπόροι
*Ποπ κορν
*Όξινα τρόφιμα όπως τα εσπεριδοειδή και τα προϊόντα με βάση την ντομάτα
*Πικάντικα φαγητά
*Αλκοόλ
*Ροφήματα με καφεΐνη όπως ο καφές και το μαύρο τσάι
*Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και τηγανητά
*Επεξεργασμένα κρέατα, όπως αλλαντικά και καπνιστά
*Αποξηραμένα φρούτα
*Τεχνητά γλυκαντικά.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι 10 τροφές με την περισσότερη πρωτεΐνη
Μάξιμουμ μέχρι δύο ώρες χρήση smartphone την ημέρα (μελέτη)
Υποχώρηση των δεικτών της γρίπης πάνω από 30% σε μία εβδομάδα - ECDC: Πότε είχαμε κορύφωση