Ένα πορτοκάλι την ημέρα, ενδεχομένως μειώνει τον κίνδυνο κατάθλιψης κατά 20%, αναφέρει έρευνα με επικεφαλής τον Raaj Mehta, του Massachusetts General Hospital και του Harvard Medical School.
Ο πιθανός λόγος είναι ότι τα εσπεριδοειδή φαίνεται να υποστηρίζουν την ανάπτυξη του Faecalibacterium prausnitzii (F. prausnitzii), ωφέλιμου εντερικού βακτηρίου.
Το βακτήριο συνδέεται με την παραγωγή ντοπαμίνης και σεροτονίνης.
Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι η κατανάλωση ενός μέτριου μεγέθους πορτοκαλιού την ημέρα ενδεχομένως μειώνει τον κίνδυνο κατάθλιψης κατά 20% και ότι η επίδραση φαίνεται να αφορά τα εσπεριδοειδή. Όταν εστίασε στη συνολική κατανάλωση φρούτων και λαχανικών ή άλλα μεμονωμένα φρούτα, όπως μήλα ή μπανάνες δεν διαπιστώθηκε σχέση.
Στο μέλλον η κατανάλωση εσπεριδοειδών θα μπορούσε ίσως να είναι μέθοδος ελέγχου της κατάθλιψης αλλά χρειάζονται νέες έρευνες.
Εξετάζοντας κόπρανα γυναικών οι οποίες επελέγησαν για την έρευνα, ξεχώρισε ένα είδος βακτηρίων, το F. prausnitzii που ήταν πιο άφθονο σε όσες δεν είχαν κατάθλιψη ενώ η κατανάλωση πολλών εσπεριδοειδών επίσης συνδεόταν με υψηλά επίπεδα του βακτηρίου. Επομένως οι ερευνητές πιστεύουν ότι το βακτήριο ενδεχομένως συνδέει την κατανάλωση εσπεριδοειδών με καλή ψυχική υγεία.
Οι ερευνητές θέλησαν να επιβεβαιώσουν τα αποτελέσματα και στους άντρες και στράφηκαν σε παρόμοια μελέτη- Men’s Lifestyle Validation Study- όπου επίσης είδαν ότι αυξημένα επίπεδα F. prausnitzii συνδέονταν αντίστροφα με σκορ κινδύνου για κατάθλιψη.
Οι ερευνητές ελπίζουν τα αποτελέσματα να εμπνεύσουν άλλους ερευνητές να εξετάσουν τη σχέση μεταξύ διατροφής και ψυχικής υγείας.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κουραμπιέδες, μελομακάρονα και μια αίσθηση ανεκπλήρωτου
Το πρώτο και μοναδικό βιο - ομοειδές φάρμακο για την πολλαπλή σκλήρυνση μπαίνει στις ΗΠΑ
Ι. Βαρδακαστάνης: Το αναπηρικό κίνημα συνεχίζει να αγωνίζεται και να διεκδικεί