Μια τυχαιοποιημένη μελέτη έδειξε ότι η αλλαγή της διατροφής από την παραδοσιακή αφρικανική σε δυτική για δύο εβδομάδες είχε σημαντικές επιπτώσεις στο μεταβολισμό και το ανοσοποιητικό σύστημα, οι οποίες μακροπρόθεσμα θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, φλεγμονωδών ασθενειών και ευαισθησίας σε λοιμώξεις.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο "Nature Medicine" εξέτασε επίσης τα αποτελέσματα του, ενός αλκοολούχου ποτού που παρασκευάζεται από μπανάνες.

Στις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, τις τελευταίες δεκαετίες έχει σημειωθεί αύξηση των καρδιαγγειακών παθήσεων, του διαβήτη τύπου 2 και των χρόνιων φλεγμονωδών παθήσεων, κυρίως στις πόλεις.

Η θνησιμότητα των ενηλίκων στις πόλεις είναι σήμερα υψηλότερη από ό,τι στον αγροτικό πληθυσμό.

Οι ερευνητές αποδίδουν αυτό το φαινόμενο κυρίως στην υιοθέτηση του δυτικού τρόπου ζωής με μια διατροφή πλούσια σε θερμίδες. Αυτή έχει αντικαταστήσει την παραδοσιακή αφρικανική διατροφή, η οποία είναι πλούσια σε λαχανικά, φρούτα, όσπρια, δημητριακά και ζυμωμένα προϊόντα και αξιολογείται από τους διατροφολόγους εξίσου θετικά με την παραδοσιακή μεσογειακή κουζίνα.

Μια ομάδα ερευνητών του Kilimanjaro "Christian Medical University College" στην Τανζανία διερεύνησε σε μια τυχαιοποιημένη μελέτη πώς η αλλαγή από την παραδοσιακή αφρικανική διατροφή στη δυτική διατροφή επηρεάζει το μεταβολισμό.

Στη μελέτη συμμετείχαν 77 υγιείς άνδρες από αστικές και αγροτικές περιοχές της Τανζανίας. Μερικοί συμμετέχοντες, οι οποίοι ακολουθούσαν παραδοσιακή αφρικανική διατροφή, άλλαξαν σε δυτική διατροφή για 2 εβδομάδες. Μια δεύτερη ομάδα, που ήταν συνηθισμένη στη δυτική διατροφή, άλλαξε σε παραδοσιακή αφρικανική διατροφή.

Μια τρίτη ομάδα κλήθηκε να καταναλώνει καθημερινά ένα ζυμωμένο ποτό από μπανάνα, το οποίο ονομάζεται Mbege και έχει αλκοολικό βαθμό 1-4%, ανάλογα με τη διάρκεια της ζύμωσης. Μια τέταρτη ομάδα διατήρησε την παραδοσιακή αφρικανική ή δυτική διατροφή της.

Τα τρόφιμα διατέθηκαν δωρεάν στους συμμετέχοντες από μια κεντρική κουζίνα σε απεριόριστη ποσότητα. Η ποσότητα Mbege ήταν ένα λίτρο την ημέρα, το οποίο καταναλωνόταν υπό επίβλεψη. Πριν από την έναρξη της μελέτης, μετά την ολοκλήρωσή της και μετά από 4 εβδομάδες, λήφθηκαν δείγματα αίματος.

Μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Quirijn de Mast από το Radboud Universitair Medisch Centrum στο Nijmegen των Κάτω Χωρών, στην οποία συμμετείχαν και ερευνητές του Γερμανικού Κέντρου Νευροεκφυλιστικών Νόσων (DZNE) στη Βόννη, πραγματοποίησε μια πολυ-ομική ανάλυση.

Αυτή έδειξε ότι η αλλαγή από την παραδοσιακή αφρικανική διατροφή στη δυτική διατροφή συνδέεται ανάμεσα στα άλλα και με την κυτοκινική αντίδραση στα βακτήρια σε εργαστηριακές δοκιμές.

Μεταξύ των πρωτεϊνών που παράχθηκαν σε αυξημένες ποσότητες ήταν η THBS4, η οποία εμπλέκεται στην αθηροσκλήρωση.

Άλλες πρωτεΐνες προάγουν την κυτταρική προσκόλληση και τη δραστηριότητα των υδρολασών και των πρωτεασών.

Ο De Mast βλέπει σε αυτό τα πρώτα σημάδια αυξημένης συστηματικής φλεγμονής και μεταβολικής δυσλειτουργίας. Επίσης, διαπιστώθηκε αύξηση της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP), μιας παραμέτρου που χρησιμοποιείται στην κλινική για τις φλεγμονώδεις αντιδράσεις.

Στις εργαστηριακές εξετάσεις, οι κυτοκινικές αντιδράσεις σε βακτήρια, μύκητες και έναν αγωνιστή TRL3 (δείκτης του έμφυτου ανοσοποιητικού συστήματος) ήταν μειωμένες σε 12 από τις 14 περιπτώσεις.

Η μεταβολομική εξέταση κατέγραψε αύξηση της μεταβολής της γλυκόζης και του ουρίας. Η αποδόμηση της τρυπτοφάνης ήταν πιθανώς αυξημένη λόγω της αυξημένης κατανάλωσης κρέατος. Η συγκέντρωση ωμέγα-3 στο αίμα μειώθηκε, όπως και η συγκέντρωση ντοπαμίνης.

Στο μεταγραφόμενο γονιδίωμα, οι ερευνητές παρατήρησαν, μεταξύ άλλων, αυξημένη δραστηριότητα γονιδίων που εμπλέκονται στη δημιουργία ριζών οξυγόνου, ενώ η προσαρμοστική ανοσοαπόκριση (δημιουργία αντισωμάτων, αντίδραση των Τ κυττάρων) ήταν μειωμένη.

Η αλλαγή από τη δυτική διατροφή στην παραδοσιακή αφρικανική διατροφή είχε θετική επίδραση στο μεταβολισμό και στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Αποδείχθηκαν επίσης ευεργετικά αποτελέσματα για την μπύρα μπανάνας Mbege.

Ο de Mast θεωρεί εκπληκτικό το γεγονός ότι τα αποτελέσματα ήταν εμφανή ήδη μετά από 2 εβδομάδες.

Ο ερευνητής συνέκρινε την παραδοσιακή αφρικανική διατροφή με την ιαπωνική και τη μεσογειακή κουζίνα, για τις οποίες έχουν περιγραφεί παρόμοια αποτελέσματα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επ' αυτοφώρω σύλληψη καρδιοχειρουργού στη Λάρισα για φακελάκι
Η κατάλληλη διατροφή για όσο θηλάζετε
Φροντίδα ασθενών στο σπίτι, στα "χνάρια" του εμβολιασμού κατ' οίκον [μελέτη]