Η υγεία των μαλλιών δεν εξαρτάται μόνο από τα προϊόντα περιποίησης που χρησιμοποιείτε, αλλά και από το τι βάζετε καθημερινά στο πιάτο σας. Μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά, μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην ενίσχυση της τρίχας, στη μείωση της τριχόπτωσης και στη διατήρηση της λάμψης και της δύναμής της.
Η σημασία της υγιεινής διατροφής στην υγεία των μαλλιών είναι μεγάλη. Καθώς τα μαλλιά μας δεν αποτελούν ζωτικό όργανο, βρίσκονται χαμηλά σε προτεραιότητα για να λάβουν μερίδα των θρεπτικών συστατικών που μοιράζει ο οργανισμός μας στις διάφορες λειτουργίες του. Η πρόσληψη επαρκών ποσοτήτων αυτών των συστατικών από τις παρακάτω τροφές θα βοηθήσει τα μαλλιά σας να μην μένουν παραπονεμένα.
Αυγά
Τα αυγά είναι εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και βιοτίνης, δύο βασικά στοιχεία για την ανάπτυξη της τρίχας. Η πρωτεΐνη αποτελεί το κύριο δομικό υλικό των τριχοθυλακίων, ενώ η βιοτίνη συμβάλλει στην παραγωγή κερατίνης. Επιπλέον, περιέχουν ψευδάργυρο και σελήνιο, που ενισχύουν τη συνολική υγεία των μαλλιών.
Μούρα
Οι φράουλες, τα μύρτιλα και άλλα μούρα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη C, που βοηθούν στην προστασία των τριχοθυλακίων από το οξειδωτικό στρες. Παράλληλα, η βιταμίνη C βοηθά στην απορρόφηση σιδήρου και στη σύνθεση κολλαγόνου, το οποίο ενισχύει τη δομή της τρίχας.
Γλυκοπατάτες
Οι γλυκοπατάτες είναι πλούσιες σε β-καροτένιο, το οποίο ο οργανισμός μας μετατρέπει σε βιταμίνη Α. Η βιταμίνη αυτή συμβάλλει στην ανανέωση των κυττάρων, συμπεριλαμβανομένων αυτών του τριχωτού της κεφαλής.
Σπανάκι
Το σπανάκι περιέχει σίδηρο, φολικό οξύ και βιταμίνες Α και C. Ο σίδηρος μεταφέρει οξυγόνο στα κύτταρα, ενώ η βιταμίνη Α βοηθά τους σμηγματογόνους αδένες του τριχωτού να παράγουν σμήγμα, το φυσικό έλαιο που διατηρεί τα μαλλιά ενυδατωμένα. Ωστόσο, υπερβολική πρόσληψη βιταμίνης Α μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα, που σημαίνει ότι η λήψη της μέσω συμπληρωμάτων δεν είναι καλή ιδέα.
Λιπαρά ψάρια
Τα ψάρια όπως ο σολομός, ο τόνος και το σκουμπρί είναι πλούσια σε λιπαρά οξέα ω-3 και πρωτεΐνες, που βοηθούν στην ανάπτυξη δυνατών και υγιών μαλλιών. Προσφέρουν επίσης βιταμίνες του συμπλέγματος Β και βιταμίνη D.
Αβοκάντο
Το αβοκάντο περιέχει υγιεινά λιπαρά και βιταμίνη Ε, ένα αντιοξειδωτικό που προστατεύει το τριχωτό και μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη της τρίχας. Παράλληλα, ενυδατώνει και θρέφει το δέρμα και τους θύλακες των τριχών.
Ξηροί καρποί και σπόροι
Τα αμύγδαλα, τα καρύδια και οι ηλιόσποροι είναι γεμάτοι βιταμίνες Ε και Β, ψευδάργυρο και σελήνιο. Μικρές ποσότητες καθημερινά μπορούν να προσφέρουν σημαντικά οφέλη για την υγεία των μαλλιών.
Πιπεριές
Οι πιπεριές έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και β-καροτένιο. Προάγουν την παραγωγή κολλαγόνου και ενισχύουν τη δύναμη της τρίχας.
Στρείδια
Τα στρείδια αποτελούν μια από τις καλύτερες φυσικές πηγές ψευδαργύρου, που παίζει ρόλο στην ανανέωση των κυττάρων και την ανάπτυξη της τρίχας. Η έλλειψή του μπορεί να οδηγήσει σε τριχόπτωση, ενώ η επάρκειά του βοηθά στη διατήρηση υγιών τριχοθυλακίων.
Κρέας
Το κρέας, ειδικά το κόκκινο, προσφέρει πρωτεΐνη και σίδηρο σε μορφή που απορροφάται εύκολα. Και τα δύο είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία των κυττάρων που υποστηρίζουν την ανάπτυξη της τρίχας. Ωστόσο, είναι καλό να καταναλώνετε το κρέας με μέτρο.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ακύρωση συνάντησης μέχρι νεωτέρας
Oι 50 γίγαντες του φαρμάκου
Πνιγμοί στη θάλασσα: 3,6 ανά 100.000 πληθυσμού, στην Ελλάδα