Η διατροφή ενός ανθρώπου μετά τη διάγνωση καρκίνου του παχέος εντέρου θα μπορούσε να επηρεάζει και τις πιθανότητες επιβίωσής του.
Ερευνητές εξέτασαν περισσότερους από 1.600 ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου σταδίου 3. Διαπίστωσαν ότι όσοι έτρωγαν τις περισσότερες προφλεγμονώδεις τροφές είχαν 87% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν τις λιγότερες.
Αυτές οι τροφές μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονώδη απόκριση, όπως πρήξιμο ή ερεθισμό στο σώμα. Με την πάροδο του χρόνου, αυτός ο τύπος χρόνιας φλεγμονής συνδέεται με πολλές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, ανέφερε η εφημερίδα The Independent.
«Ένα από τα πιο συνηθισμένα ερωτήματα που θέτουν οι ασθενείς είναι τι πρέπει να κάνουν μετά τη θεραπεία για να μειώσουν στο μέγιστο τον κίνδυνο υποτροπής του καρκίνου και να βελτιώσουν την επιβίωση», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Δρ. Sara Char, του Dana-Farber στη Βοστώνη.
«Αυτά τα ευρήματα προστίθενται στη βιβλιογραφία σχετικά με τη σημασία των διατροφικών μοτίβων και της σωματικής δραστηριότητας στην έκβαση των ασθενών με καρκίνο του παχέος εντέρου», πρόσθεσε.
Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν την Κυριακή σε συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO) στο Σικάγο. Η έρευνα που παρουσιάζεται σε συνέδρια θεωρείται συνήθως προκαταρκτική μέχρι να δημοσιευτεί σε επιστημονικό περιοδικό.
Οι συμμετέχοντες έλαβαν μέρος σε μια κλινική δοκιμή φάσης 3.
Όταν οι ερευνητές παρακολούθησαν τη διατροφή τους κατά τη διάρκεια και μετά τη θεραπεία, διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς των οποίων η διατροφή προήγαγε φλεγμονή είχαν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν κατά τη διάρκεια της περιόδου της μελέτης.
Το αντιφλεγμονώδες φάρμακο σελεκοξίμπη, το οποίο έλαβαν ορισμένοι συμμετέχοντες, δεν φάνηκε να αλλάζει τη σχέση μεταξύ διατροφής και επιβίωσης.
Αλλά η σωματική δραστηριότητα έκανε τη διαφορά. Οι ασθενείς που ασκούνταν περισσότερο είχαν τα καλύτερα αποτελέσματα συνολικά, ανέφερε η εφημερίδα The Independent.
«Αυτή η μελέτη παρέχει πρόσθετες ενδείξεις ότι η διατροφή μπορεί να είναι σημαντική για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων και της επιβίωσης σε ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου σταδίου 3», δήλωσε η Δρ. Kimmie του Dana-Farber.
Η φλεγμονή είναι η φυσική αντίδραση του σώματος σε τραυματισμό ή ασθένεια. Αλλά η υπερβολική, ειδικά με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να οδηγήσει σε ασθένεια.
Προηγούμενες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η φλεγμονή μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη και την εξάπλωση του καρκίνου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο υποτροπής του καρκίνου μετά τη θεραπεία, ανέφερε η Independent.
Ορισμένες τροφές που μπορεί να προάγουν τη φλεγμονή, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι:
• Λευκό ψωμί
• Αναψυκτικά και ζαχαρούχα ποτά
• Τηγανητά φαγητά, όπως τηγανητές πατάτες
• Επεξεργασμένα κρέατα, όπως χοτ ντογκ
• Αλκοόλ
Αντίθετα, οι αντιφλεγμονώδεις τροφές περιλαμβάνουν:
• Σκούρα φυλλώδη πράσινα λαχανικά
• Λαχανικά
• Ολικής άλεσης δημητριακά
• Ξηροί καρποί και σπόροι
• Λιπαρά ψάρια (όπως ο σολομός), πλούσια σε ωμέγα-3
Μερικοί γιατροί συστήνουν τη μεσογειακή διατροφή, η οποία είναι πλούσια σε αντιφλεγμονώδη τρόφιμα.
«Οι άνθρωποι πρέπει πραγματικά να επικεντρωθούν στο διατροφικό τους μοτίβο - σε αντίθεση με την κατανάλωση ορισμένων συγκεκριμένων τροφών - για να μειώσουν τη φλεγμονή», έγραψε ο Δρ. Edwin McDonald IV, γαστρεντερολόγος στο UChicago Medicine.
«Δεν υπάρχει καμία θαυματουργή τροφή που θα θεραπεύσει άτομα με χρόνια φλεγμονή», πρόσθεσε σε ένα σχόλιο. «Πρέπει να έχετε έναν αντιφλεγμονώδη τρόπο ζωής και διατροφή».
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Λαχανίδα: Λίγες θερμίδες, πολλά αντιοξειδωτικά
Πανεύκολες και νόστιμες συνταγές κατάλληλες για διαβήτη
Φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης του φουσκώματος