Είναι ευρέως γνωστό ότι το υπερβολικό βάρος αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Το γεγονός ότι μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης διαφόρων τύπων όγκων είναι λιγότερο γνωστό, όπως εξήγησαν ερευνητές στο περιθώριο μιας διάσκεψης για την Γενετική τοξικολογία στη Βιέννη.
Νεότερες μελέτες δείχνουν τώρα ότι η γενετική βλάβη που προκαλείται από το υπερβολικό βάρος μπορεί να μειωθεί κάπως με την απώλεια βάρους, ακόμη και μετά από χειρουργική επέμβαση στο στομάχι.
Περίπου το 50% του πληθυσμού της Αυστρίας θεωρείται υπέρβαρο, ενώ περίπου το 10% είναι σοβαρά υπέρβαρο ή παχύσαρκο. Η τελευταία αυτή πάθηση ξεκινά με δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) 30 και άνω. Σε πολλές περιοχές του κόσμου αντιμετωπίζουμε πανδημία " και δεν διαφαίνεται καμία αντιστροφή της τάσης, δήλωσε ο Siegfried Knasmüller από το Κέντρο Έρευνας Καρκίνου της Ιατρικής Πανεπιστημιακής Κλινικής της Βιέννης.
Λιγότερο γνωστό από τον αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή ανάπτυξης διαβήτη, για παράδειγμα, είναι το γεγονός ότι μια σειρά από καρκινικές παθήσεις αυξάνονται επίσης με την αύξηση του σωματικού βάρους.
Ο Knasmüller επισημαίνει: "Σήμερα εκτιμάται ότι περίπου το 40% όλων των καρκινικών παθήσεων προκαλούνται από τον τρόπο ζωής και τη διατροφή". Το υπερβολικό βάρος αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του παγκρέατος και του ήπατος, κυρίως στους άνδρες, ενώ ο καρκίνος του μαστού και της μήτρας αυξάνεται στις γυναίκες. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου αυξάνεται σε παρόμοιο βαθμό και στα δύο φύλα.
Ο μηχανισμός πίσω από αυτό είναι – σε πολύ απλά λόγια – ότι το ανοσοποιητικό σύστημα καταπολεμά τον υπερβολικό λιπώδη ιστό. Αυτό οδηγεί σε χαμηλού επιπέδου φλεγμονές σε μεγάλα μέρη του σώματος. Αυτό δημιουργεί τις λεγόμενες "ριζικές" βλάβες στο γενετικό υλικό.
Αν αυτές είναι σε μεγάλο αριθμό, μπορεί να επηρεαστεί το γενετικό υλικό που περιέχεται σε όλα τα κύτταρα.
Πολλές μελέτες σε ποντίκια ή αρουραίους με σοβαρό υπερβολικό βάρος έχουν δείξει ότι το υπερβολικό βάρος οδηγεί σε μεγαλύτερη βλάβη του DNA και περισσότερους όγκους.
"Αυτά τα ζώα είχαν βλάβες στο γενετικό υλικό σε όλα τα όργανα. Αυτό είναι ένα κλειδί για τον καρκίνο", λέει ο Knasmüller: "Το υπερβολικό βάρος από μόνο του είναι ένας δραματικός παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο σε διάφορα όργανα'.
Η Helga Stopper από το Πανεπιστήμιο του Würzburg στη Γερμανία και η ομάδα της θέλησαν να διερευνήσουν σε μελέτες εάν η βλάβη στο γενετικό υλικό των ανθρώπων που χάνουν πολύ βάρος μειώνεται και πάλι. Το ερώτημα που υποκρύπτεται είναι εάν το πρόβλημα μπορεί να αναστραφεί σε κάποιο βαθμό.
Το αποτέλεσμα μιας μελέτης με άτομα με σοβαρή παχυσαρκία και μέσο ΔΜΣ 51, τα οποία υποβλήθηκαν σε χειρουργική (βαριατρική) μείωση του στομάχου, δείχνει 'ότι κάθε απώλεια βάρους συνεπάγεται ήδη μείωση της βλάβης στο γονιδίωμα", δήλωσε η Stopper σε συνέντευξή της στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Εν τω μεταξύ, περαιτέρω μελέτες φαίνεται να επιβεβαιώνουν την υπόθεση ότι αυτό μειώνει επίσης τον κίνδυνο καρκίνου.
Μια παρόμοια έρευνα διεξήχθη λίγο αργότερα από μια ομάδα με επικεφαλής τον Knasmüller στην ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου τηες Βιέννης. Τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια: έξι έως δώδεκα μήνες μετά την επέμβαση, οι ασθενείς όχι μόνο είχαν χάσει πολύ βάρος, αλλά μειώθηκαν και οι ενδείξεις γενετικής βλάβης στο αίμα.
Στη μελέτη της Βιέννης, το αποτέλεσμα ήταν ακόμη πιο γρήγορα στατιστικά σημαντικό, μεταξύ άλλων και επειδή οι συμμετέχοντες έχασαν βάρος λίγο πιο γρήγορα, όπως εξήγησε ο Knasmüller.
Συνολικά, οι άνθρωποι χάνουν πολύ βάρος μετά από τέτοιες επεμβάσεις και το αποτέλεσμα συνήθως διαρκεί περισσότερο, σύμφωνα με τους δύο ειδικούς: συχνά χάνεται ένα τέταρτο έως ένα τρίτο του σωματικού βάρους αρκετά γρήγορα.
Ένα τέτοιο αποτέλεσμα είναι σχεδόν αδύνατο να επιτευχθεί με αλλαγές στον τρόπο ζωής σε άτομα με σοβαρό υπερβολικό βάρος. Ωστόσο, αυτό είναι εφικτό σε ποντίκια και αρουραίους: στα ζώα που έχασαν πολύ βάρος παρατηρήθηκε παρόμοια μείωση των βλαβών στο DNA.
Πηγές:
Aυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων
Ειδήσεις υγείας σήμερα
''Δώσε αίμα, δώσε ελπίδα: Μαζί σώζουμε ζωές''
Αλκοόλ και στυτική δυσλειτουργία: Πώς συνδέονται;
Από τη βελόνα στη ζωή: Όσα δεν σου είπε ποτέ κανείς για την εμπειρία της αιμοδοσίας