Καθώς οι χρόνιες παθήσεις αυξάνονται σε παγκόσμιο επίπεδο, η ήπια αλλά επίμονη φλεγμονή στο σώμα έχει αναδειχθεί σε όλο και πιο σημαντική πρόκληση. Η διατροφή εξακολουθεί να είναι ένα από τα κλειδιά για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, και το να καταλάβουμε τους τρόπους που λειτουργεί μια αντιφλεγμονώδης διατροφή μπορεί να βοηθήσει να προστατευτούμε μακροπρόθεσμα από πολλές χρόνιες παθήσεις.

Τι είναι η χρόνια φλεγμονή

Η οξεία φλεγμονή είναι μια φυσική αντίδραση του οργανισμού για να προστατευτεί από τραυματισμούς ή λοιμώξεις. Όμως, όταν η φλεγμονή επιμένει σιωπηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να αρχίσει να βλάπτει τους ιστούς του σώματος. Αυτή η μορφή φλεγμονής μπορεί να οδηγήσει σταδιακά σε προβλήματα όπως αυτοάνοσες παθήσεις, καρδιαγγειακά, σακχαρώδη διαβήτη ή ακόμα και κάποιες μορφές καρκίνου. Παράγοντες όπως η κακή διατροφή, το χρόνιο στρες, η έκθεση σε τοξίνες και οι διαταραχές στη μικροχλωρίδα του εντέρου παίζουν σημαντικό ρόλο στην ένταση (αλλά και την επιμονή) της κατάστασης.

Το στρες, για παράδειγμα, μπορεί να διαταράξει τη λειτουργία του εντέρου και να αυξήσει τη διαπερατότητα του τοιχώματός του, με αποτέλεσμα να κυκλοφορούν στο σώμα ουσίες που κανονικά δεν θα έπρεπε. Το ίδιο θα συμβεί και αν η διατροφή μας είναι πλούσια σε επεξεργασμένα τρόφιμα, ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά. Όταν όλα αυτά συνδυάζονται, δημιουργείται ένα περιβάλλον ήπιας φλεγμονής, το οποίο όμως μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι πολύ πιο σοβαρό αν δεν αντιμετωπιστεί.

Ο ρόλος της διατροφής στη ρύθμιση της φλεγμονής

Η διατροφή επηρεάζει έντονα τους μηχανισμούς φλεγμονής στο σώμα. Ανάλογα με τις τροφές που καταναλώνετε, μπορεί να ενεργοποιηθούν ή να ανασταλούν ουσίες που εντείνουν τη φλεγμονώδη απόκριση. Για παράδειγμα, κάποια θρεπτικά συστατικά συμβάλλουν στον περιορισμό της οξειδωτικής βλάβης και τη ρύθμιση του ανοσοποιητικού.

Τα λιπαρά ω-3, οι φυτικές ίνες, τα αντιοξειδωτικά και οι πολυφαινόλες είναι ισχυροί σύμμαχοι στην αντιφλεγμονώδη δράση. Παράλληλα, ενισχύουν τη μικροχλωρίδα του εντέρου και βοηθούν στην παραγωγή λιπαρών οξέων που προστατεύουν το εντερικό φράγμα και μειώνουν την είσοδο τοξικών ουσιών στην κυκλοφορία του αίματος.

Αντίθετα, μια διατροφή πλούσια σε σάκχαρα και επεξεργασμένα λιπαρά μπορεί να διαταράξει αυτήν την ισορροπία, ενισχύοντας τη φλεγμονή και υποβαθμίζοντας τη γενικότερη λειτουργία του οργανισμού.

Πιο αναλυτικά, μια αντιφλεγμονώδης διατροφή μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη:

Καρδιαγγειακή υγεία

Η μείωση της φλεγμονής και η καλύτερη ρύθμιση της χοληστερόλης ενισχύουν την καλή λειτουργία των αγγείων.

Ρύθμιση σακχάρου και λιπιδίων

Μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη και στη μείωση της γλυκόζης νηστείας, κάτι που είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε άτομα με προδιαβήτη ή διαβήτη τύπου 2.

Εγκεφαλική λειτουργία

Η σύνδεση εντέρου–εγκεφάλου επηρεάζεται θετικά από τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και λιπαρά ω-3, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στη διάθεση αλλά και στη γνωστική υγεία.

Πρόληψη καρκίνου

Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για ορισμένους τύπους καρκίνου, όπως του παχέος εντέρου και του μαστού.

Αυτοάνοσα και φλεγμονώδη νοσήματα

Τα αντιφλεγμονώδη τρόφιμα μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα και τις εξάρσεις πολλών αυτοάνοσων, ενισχύοντας την ποιότητα ζωής.

Σε τι τροφές να δώσω προσοχή;

Αν θέλετε να στραφείτε προς έναν πιο αντιφλεγμονώδη τρόπο διατροφής, αυτές είναι οι βασικές κατηγορίες τροφών που αξίζει να εντάξετε στο καθημερινό σας πρόγραμμα:

Φυτικές ίνες

Τις βρίσκουμε σε όσπρια, λαχανικά, φρούτα και δημητριακά ολικής άλεσης. Τρέφουν τη μικροχλωρίδα του εντέρου (κάτι που μπορεί να δείτε να αναφέρεται και ως “πρεβιοτικά”) και ενισχύουν το εντερικό φράγμα.

Πολυφαινόλες

Θα τις βρείτε σε τροφές όπως τα μούρα, το ελαιόλαδο, η σκούρα σοκολάτα και τα σταφύλια. Έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση.

Λιπαρά ω-3

Υπάρχουν κυρίως στα λιπαρά ψάρια (π.χ. σαρδέλα, σολομός), στους λιναρόσπορους και στα καρύδια. Βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής και υποστηρίζουν τη γενικότερη υγεία μας με αμέτρητους τρόπους.

Μπαχαρικά όπως ο κουρκουμάς και το τζίντζερ

Περιέχουν δραστικές ουσίες (π.χ. κουρκουμίνη, τζιντζερόλη) που μπλοκάρουν φλεγμονώδεις μηχανισμούς και καταπραΰνουν τον οργανισμό.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Α. Γεωργιάδης: ''Τέλος Αυγούστου θα είναι έτοιμα τα νέα ΤΕΠ στο Νοσοκομείο “Αττικόν”
Ομαδική τροφική δηλητηρίαση:- Έλεγχοι σε καντίνες στον Νέο Μαρμαρά Χαλκιδικής
8 μωρά γεννήθηκαν από 3 γονείς με νέα μέθοδο IVF