Τα κάσιους, όπως και άλλοι ξηροί καρποί, αποτελούν πλούσια πηγή υγιεινών λιπαρών, φυτικών ινών και σημαντικών μετάλλων. Η κατανάλωσή τους μπορεί να συμβάλλει θετικά σε διάφορες πτυχές της υγείας. Ας ρίξουμε μια ματιά πιο αναλυτικλά στα οφέλη αυτά.

Ενίσχυση της καρδιαγγειακής υγείας

Τα κάσιους περιέχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες, μιας κατάστασης που σχετίζεται με τη σκλήρυνση των αρτηριών (αθηροσκλήρωση) και, κατ’ επέκταση, με την καρδιοπάθεια. Επιπλέον, η κατανάλωσή τους φαίνεται να συμβάλλει στη μείωση της “κακής” χοληστερόλης (LDL), της ολικής χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης, ενώ ενδέχεται να επιδρά ευνοϊκά και στα επίπεδα των τριγλυκεριδίων.

Καλύτερη ισορροπία στο σάκχαρο του αίματος

Μια διατροφή που περιλαμβάνει κάσιους μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα. Αν και η κατανάλωσή τους δεν αποτελεί θεραπεία, φαίνεται ότι μπορούν να συμβάλουν θετικά στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής.

Προστασία των αρθρώσεων

Η τακτική κατανάλωση κάσιους, όπως και άλλων ξηρών καρπών, σχετίζεται με μειωμένα επίπεδα φλεγμονής στον οργανισμό, έναν παράγοντα που συχνά σχετίζεται με προβλήματα στις αρθρώσεις και με παθήσεις όπως η αρθρίτιδα.

Πιο σταθερή απώλεια βάρους

Παρά την υψηλή θερμιδική τους αξία, τα κάσιους μπορούν να ενταχθούν σε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους, κυρίως χάρη στην περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, που συμβάλλουν στο αίσθημα κορεσμού και την συνολική μείωση πρόσληψης τροφής. Επίσης, ορισμένα δεδομένα δείχνουν πως ο οργανισμός δεν απορροφά όλες τις θερμίδες και τα λιπαρά από τα κάσιους, κάτι που μπορεί να έχει θετική επίδραση στην ενεργειακή ισορροπία του σώματος.

Διατροφική αξία κάσιους (ανά 28 γρ. ή περίπου 18 κάσιους):

  • Θερμίδες: 163.
  • Υδατάνθρακες: 9,27 γρ.
  • Λιπαρά: 13,2 γρ.
  • Πρωτεΐνη: 4,34 γρ.
  • Φυτικές ίνες: 0,85 γρ.
  • Νάτριο: 4,54 mg
  • Σάκχαρα: 1,42 γρ.

Τα κάσιους περιέχουν επίσης σημαντικά μικροθρεπτικά συστατικά, όπως:

  • Χαλκός (31% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης).
  • Μαγνήσιο (17,5%).
  • Φώσφορος (11%).
  • Ψευδάργυρος (14%).
  • Σίδηρος (9%).
  • Μαγγάνιο και βιταμίνη Κ σε μικρότερες ποσότητες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Α. Γεωργιάδης: ''Τέλος Αυγούστου θα είναι έτοιμα τα νέα ΤΕΠ στο Νοσοκομείο “Αττικόν”
Ομαδική τροφική δηλητηρίαση:- Έλεγχοι σε καντίνες στον Νέο Μαρμαρά Χαλκιδικής
8 μωρά γεννήθηκαν από 3 γονείς με νέα μέθοδο IVF