Το έλαιο αβοκάντο, όπως και το ίδιο το φρούτο, αποτελεί πηγή πολύτιμων θρεπτικών συστατικών. Διατροφικά μοιάζει αρκετά με το ελαιόλαδο, το οποίο θεωρείται από τα πιο υγιεινά έλαια. Διαφέρει όμως σημαντικά από άλλα έλαια καρπών, καθώς παράγεται από τη σάρκα του φρούτου και όχι από σπόρους.

Αυτό έχει σημασία, γιατί τα περισσότερα έλαια (όπως καλαμποκιού ή ηλιελαίου) είναι προϊόντα έντονης επεξεργασίας, έχουν χαμηλή θρεπτική αξία και υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά οξέα ω-6, τα οποία, όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες, συνδέονται με φλεγμονές στον οργανισμό.

Θρεπτικά στοιχεία

Μία κουταλιά της σούπας έλαιο αβοκάντο περιέχει:

  • 124 θερμίδες.
  • 10 γρ. μονοακόρεστα λιπαρά.
  • 2 γρ. πολυακόρεστα λιπαρά.
  • 2 γρ. κορεσμένα λιπαρά.

Το έλαιο αβοκάντο έχει πολλά πιθανά οφέλη:

Συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης

  • Τα μονοακόρεστα λιπαρά θεωρούνται ωφέλιμα λιπαρά και σχετίζονται με βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας. Περιέχουν, μεταξύ άλλων, ελαϊκό οξύ, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της πίεσης.
  • Μειώνει την “κακή” χοληστερόλη και ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα
  • Αυτοί οι δύο παράγοντες είναι σημαντικοί για την πρόληψη καρδιοπαθειών και διαβήτη.

Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε.

Η βιταμίνη Ε δρα ως αντιοξειδωτικό, ενισχύοντας την άμυνα του οργανισμού απέναντι στις ελεύθερες ρίζες. Συμβάλλει επίσης στην υγεία του δέρματος και των ματιών, ενώ παίζει ρόλο και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Περιέχει επιπλέον αντιοξειδωτικά

Ουσίες όπως η λουτεΐνη (σημαντική για μάτια, τον εγκέφαλο και το δέρμα) και φυτοστερόλες, που βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης, ενισχύουν την θρεπτική αξία του ελαίου από αβοκάντο.

Χρήση στη μαγειρική

Το έλαιο αβοκάντο είναι εξαιρετικό υποκατάστατο για το βούτυρο ή άλλα λιπαρά στη μαγειρική. Έχει ήπια γεύση και βουτυρένια υφή και μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σε κρύα όσο και σε ζεστά πιάτα, ακόμα και στο ψήσιμο. Ένα βασικό πλεονέκτημά του είναι ότι έχει ιδιαίτερα υψηλή θερμοκρασία μέχρι την οποία μπορεί να μαγειρευτεί χωρίς να καίγεται ή να αλλοιώνεται. Είναι ιδανικό για τηγάνισμα, ψήσιμο ή σοτάρισμα σε υψηλές θερμοκρασίες.

Ποια είναι τα πιθανά μειονεκτήματα;

Το μόνο που θα πρέπει να προσέξετε είναι η ποσότητα. Αν και είναι υγιεινό, πρόκειται για μία τροφή πολύ πλούσια σε θερμίδες. Η κατανάλωσή του πρέπει να γίνεται με μέτρο, όπως και κάθε άλλη πηγή λιπαρών. Το να εντάξετε το έλαιο αβοκάντο στην καθημερινότητά σας είναι απολύτως θεμιτό — αρκεί να είναι μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής πλούσιας σε ωφέλιμα λιπαρά.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κουραμπιέδες, μελομακάρονα και μια αίσθηση ανεκπλήρωτου
Το πρώτο και μοναδικό βιο - ομοειδές φάρμακο για την πολλαπλή σκλήρυνση μπαίνει στις ΗΠΑ
Ι. Βαρδακαστάνης: Το αναπηρικό κίνημα συνεχίζει να αγωνίζεται και να διεκδικεί