Ειδικοί, ήδη γνωρίζουν ότι υψηλή κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων είναι ανθυγιεινή και νέα έρευνα υποδεικνύει ότι μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο για καρκίνο στον πνεύμονα.

Εκτός από το γεγονός ότι συχνά τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν πολύ αλάτι, ζάχαρη και λιπαρά, άνθρωποι που καταναλώνουν πολλές από αυτές τις τροφές έτειναν επίσης να αποφεύγουν πιο υγιεινές αντικαρκινικές τροφές.

Ο Yongzhong Wu, του  Chongqing Cancer Hospital, στην Κίνα, δήλωσε ότι χαμηλή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, ψαριών και δημητριακών ολικής άλεσης συνδεόταν με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου στον πνεύμονα.

Η κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων ήδη έχει συνδεθεί με 32 προβλήματα υγείας, όπως καρδιοπάθεια, παχυσαρκία, διαβήτη, ορισμένα είδη καρκίνου και κατάθλιψη.

Η νέα έρευνα ενδεχομένως μπορεί να προσθέσει τον καρκίνο του πνεύμονα στη λίστα.

Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία των US Prostate, Lung, Colorectal and Ovarian (PLCO) Cancer Screening Trials. 

Οι δοκιμές παρακολούθησαν εμφανίσεις καρκίνου και θανάτων μεταξύ 1993 και  2018 για 155.000 ηλικιωμένους.

Περίπου 102.000 από τους συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για τη διατροφή τους.

Οσον αφορά τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα, οι ερευνητές εστίασαν ιδιαίτερα σε τυρί κρέμα, παγωτό, παγωμένο γιαούρτι, τηγανιτά, αλατισμένα σνακ, δημητριακά πρωινού, σούπες του εμπορίου, σάλτσες, αρτοσκευάσματα, γλυκά, στιγμιαία noodles, μαργαρίνη, αναψυκτικά, σακχαρούχα φρουτοποτά, μπέργκερ, πίτσα και χοτ ντογκ.
Κατά μέσον όρο, Αμερικανοί ενήλικες της έρευνας κατανάλωναν 3 μερίδες υπερ-επεξεργασμένων τροφών καθημερινά-πιο συχνά κρέας στο μεσημεριανό γεύμα και αναψυκτικά ή αναψυκτικά διαίτης.

Σε 12 χρόνια διαγνώστηκαν 1.706 νέα περιστατικά καρκίνου του πνεύμονα.

Ακόμα και όταν ελήφθησαν υπόψη συνήθεις παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του πνεύμονα, όσοι ήταν στο top 25% όσον αφορά την καθημερινή πρόσληψη υπερ-επεξεργασμένων τροφών είχαν 41% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του πνεύμονα.

Η μελέτη δεν είχε σχεδιαστεί για να αποδείξει αιτιατή σχέση, αλλά υπέδειξε συσχετισμό.

Όμως οι ερευνητές σημειώνουν ότι καθώς αυξάνεται η κατανάλωση αυτών των τροφών τα ποσοστά πρόσληψης φρέσκων, υγιεινών τροφών μειώνονται.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο Thorax.

Πηγές:
Thorax.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νέα καμπάνια της NovartisHellas: ''Ξέρω τι σκέφτεσαι'' για τον καρκίνο του μαστού
Λάρισα: Ανοικτή συζήτηση κατά της διάλυσης της Παιδιατρικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου
Προχωρημένες επαφές για πώληση της Innovis Pharma