Χαρίζει δροσιά μέσα στη ζέστη του καλοκαιριού και το λατρεύουν οι περισσότεροι. Το καρπούζι δεν είναι απλά μία ζουμερή απόλαυση, καθώς τα σημαντικά οφέλη που έχει στην υγεία...κλέβουν την παράσταση.

Λυκοπένιο

Το έντονο κόκκινο χρώμα προέρχεται από το λυκοπένιο, ένα αντιοξειδωτικό. Μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου και διαβήτη στο πλαίσιο ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Το καρπούζι έχει περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο φρούτο ή λαχανικό - ακόμα και από τις ντομάτες. Για να πάρετε λυκοπένιο, επιλέξτε ένα καρπούζι με έντονη κόκκινη σάρκα αντί για κίτρινη ή πορτοκαλί. Και όσο πιο ώριμο, τόσο το καλύτερο. Επίσης, το πεπόνι χωρίς κουκούτσια τείνει να έχει περισσότερο λυκοπένιο από αυτά με κουκούτσια.

Δέρμα

Ορισμένες χρωστικές ουσίες βοηθούν στην προστασία των φυτών από τον ήλιο. Παραδόξως, η κατανάλωσή τους μπορεί να προστατεύσει και το δέρμα σας - τουλάχιστον σε έναν βαθμό. Το λυκοπένιο στο καρπούζι μπορεί να μειώσει την πιθανότητα να καείτε από τον ήλιο. Αλλά αυτό δεν είναι σίγουρο, οπότε συνεχίστε να χρησιμοποιείτε το αντηλιακό ευρέος φάσματος με SPF 30 ή υψηλότερο κάθε μέρα.

Καρδιά

Το καρπούζι είναι πλούσιο σε ένα αμινοξύ που ονομάζεται κιτρουλίνη, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην κυκλοφορία του αίματος στο σώμα σας και να μειώσει την αρτηριακή σας πίεση. Η καρδιά σας απολαμβάνει επίσης τα οφέλη του λυκοπενίου που περιέχει το καρπούζι. Μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών. Φυσικά, ολόκληρος ο τρόπος ζωής σας επηρεάζει την υγεία της καρδιάς σας. Γι' αυτό φροντίστε επίσης να γυμνάζεστε, να μην καπνίζετε, να περιορίζετε τα κορεσμένα λιπαρά και να ακολουθείτε τις συμβουλές του γιατρού σας.

Αρθρώσεις

Το καρπούζι περιέχει μια φυσική χρωστική ουσία που ονομάζεται βήτα-κρυπτοξανθίνη, η οποία μπορεί να προστατεύει τις αρθρώσεις σας από φλεγμονές. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι με την πάροδο του χρόνου, θα μπορούσε να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Μάτια

Μόνο μία μέτρια φέτα καρπούζι σας παρέχει 9% - 11% της βιταμίνης Α που χρειάζεστε καθημερινά. Αυτή η θρεπτική ουσία είναι ένα από τα κλειδιά για να διατηρείτε τα μάτια σας υγιή. Οι τροφές είναι ο καλύτερος τρόπος να πάρετε όλες τις βιταμίνες και τα μέταλλα που χρειάζεται το σώμα σας.

Ενυδάτωση

Το ζουμερό καρπούζι αποτελείται από 92% νερό, επομένως είναι ένας απλός τρόπος για να παραμένετε ενυδατωμένοι. Κάθε κύτταρο στο σώμα σας χρειάζεται νερό. Ακόμα και μια μικρή έλλειψη μπορεί να σας κάνει να νιώθετε νωθροί. Αν αφυδατωθείτε πολύ, η κατάσταση μπορεί να γίνει τόσο σοβαρή που να χρειαστεί να λαμβάνετε υγρά ενδοφλεβίως.

Πρόσωπο

Οι βιταμίνες A, B6 και C στο καρπούζι βοηθούν το δέρμα σας να παραμένει απαλό, λείο και ελαστικό. Επειδή είναι πλούσιο σε νερό, το πεπόνι αποτελεί επίσης μια εξαιρετική μάσκα προσώπου. Ανακατέψτε 1 κουταλιά της σούπας χυμό καρπουζιού με την ίδια ποσότητα γιαουρτιού. Απλώστε το στο πρόσωπό σας και αφήστε το για 10 λεπτά για να απομακρύνετε τυχόν ξηρό, θαμπό δέρμα. Ξεπλύνετε και στεγνώστε το ταμποναριστά.

Γλυκό

Ένα φλιτζάνι παγωτό θα σας κοστίσει περίπου 300 θερμίδες. Μπορείτε να απολαύσετε την ίδια ποσότητα καρπουζιού με μόλις 45,6 θερμίδες. Και σε αντίθεση με πολλά άλλα επιδόρπια, είναι χωρίς λιπαρά, χωρίς χοληστερόλη και χωρίς νάτριο. Επιπλέον, το νερό που περιέχει θα σας βοηθήσει να μείνετε χορτάτοι για περισσότερο χρόνο. Για να φτιάξετε ένα εύκολο σορμπέ, λιώστε λίγο καρπούζι στο μπλέντερ σας, προσθέστε λίγο λάιμ και βάλτε το στην κατάψυξη μέχρι να σκληρύνει.

Άσκηση

Η υψηλή περιεκτικότητα του καρπουζιού σε νερό, αντιοξειδωτικά και αμινοξέα μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη προπόνηση. Είναι επίσης πλούσιο σε κάλιο, ένα μέταλλο που θα μπορούσε να μειώσει τις κράμπες στο γυμναστήριο. Μπορείτε επίσης να πιείτε χυμό καρπουζιού αφού ιδρώσετε. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη του μυϊκού πόνου, αρκεί να μην πιέζετε τον εαυτό σας πολύ.

Σάκχαρο

Προσπαθείτε να διατηρήσετε σταθερά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας; Είστε τυχεροί. Το καρπούζι έχει γλυκαιμικό δείκτη (ΓΔ) 80, περίπου όσο ένα μπολ με νιφάδες καλαμποκιού. Αλλά έχει λίγους υδατάνθρακες. Αυτό σημαίνει ότι το γλυκαιμικό του φορτίο (πόσο γρήγορα εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος και πόση γλυκόζη μπορεί να παράγει) είναι μόλις 5. Απολαύστε μια φέτα χωρίς ενοχές!

Πέψη

Εάν έχετε κάποια πεπτική πάθηση όπως η νόσος του Crohn ή η κολίτιδα, η λίστα με τα πράγματα που δεν πρέπει να τρώτε κατά τη διάρκεια μιας έξαρσης μπορεί να είναι μεγάλη. Μπορείτε να βάλετε το καρπούζι στη λίστα σας με τα "ναι". Ο μαλακός, σαρκώδης καρπός του είναι εύκολος στην πέψη ακόμη και για ένα φλεγμονώδες έντερο (Απλώς μην τρώτε τη φλούδα ή τους σπόρους εάν χρειάζεται να περιορίσετε τις φυτικές ίνες).

Σπόροι

Μπορεί να σας έλεγαν ως παιδί ότι αν καταπιείτε σπόρους καρπουζιού, θα φυτρώσουν στην κοιλιά σας. Δεν είναι αλήθεια! Άλλωστε, το στομάχι σας δεν έχει ηλιακό φως ή χώμα, και υπάρχει πολύ γαστρικό οξύ. Πολλά πεπόνια είναι χωρίς σπόρους στις μέρες μας, αλλά μην ανησυχείτε αν καταπιείτε έναν σπόρο. Είναι στην πραγματικότητα γεμάτοι θρεπτικά συστατικά!

Επιλέξτε

Διαλέξτε ένα καρπούζι χωρίς βαθουλώματα, εγκοπές και μώλωπες. Αναζητήστε μια κίτρινη, όχι λευκή, κηλίδα στο κάτω μέρος. Αυτό σηματοδοτεί ότι είναι ώριμο. Ένα ζουμερό, έτοιμο προς κατανάλωση καρπούζι θα σας φαίνεται βαρύ για το μέγεθός του. Όταν το χτυπάτε, θα πρέπει να ακούγεται κούφιο.

Συντήρηση

Πλύνετε το εξωτερικό του πεπονιού σας πριν το κόψετε σε φέτες. Δεν θέλετε το μαχαίρι σας να μεταφέρει μικρόβια στο εσωτερικό. Ενώ το πεπόνι έχει την καλύτερη γεύση αμέσως μετά το κόψιμο, μπορείτε να το βάλετε στο ψυγείο σας για έως και 5 ημέρες. Η κατάψυξη είναι επίσης μια επιλογή. Ενώ το καρπούζι δεν θα παραμείνει τραγανό, μπορείτε να το ξεπαγώσετε για να το χρησιμοποιήσετε σε smoothies.

 

Συνδυασμοί

Μια φέτα φρέσκο καρπούζι έχει υπέροχη γεύση, αλλά μπορείτε να κάνετε περισσότερα με αυτό. Γαρνίρετε μια σαλάτα με κύβους πεπονιού και θρυμματισμένη φέτα. Φτιάξτε μια πίτσα με καρπούζι γαρνίροντας τις φέτες με γιαούρτι, δυόσμο, φιλέ αμυγδάλου και μούρα. Και φυλάξτε τους σπόρους! Αναμεμειγμένα με ελαιόλαδο και θαλασσινό αλάτι, μπορούν να ψηθούν για ένα νόστιμο (και υγιεινό) σνακ.

Πηγές:
WebMD

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σόφη Δημητρίου: Η Ελληνίδα ακτιβίστρια για τη Long CoViD στο Βερολίνο
Νέα καμπάνια της NovartisHellas: ''Ξέρω τι σκέφτεσαι'' για τον καρκίνο του μαστού
Λάρισα: Ανοικτή συζήτηση κατά της διάλυσης της Παιδιατρικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου