Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ. ανέφεραν ότι οι νέοι Αμερικανοί ηλικίας 1-18 ετών λαμβάνουν σχεδόν το 62% των θερμίδων τους από υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.
Η μελέτη του CDC διαπίστωσε ότι από τον Αύγουστο του 2021 έως τον Αύγουστο του 2023, άτομα αυτής της ηλικιακής ομάδας λάμβαναν το 61,9% των θερμίδων τους από υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, ενώ οι ενήλικες ηλικίας 19 ετών και άνω λάμβαναν το 53% των θερμίδων τους από τέτοια τρόφιμα.
Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, σύμφωνα με το CDC, παρέχουν ενέργεια αλλά «έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και περιέχουν λίγες ή καθόλου ολόκληρες τροφές, ενώ έχουν υψηλές ποσότητες αλατιού, γλυκαντικών και ανθυγιεινών λιπαρών».
Ο οργανισμός δήλωσε επίσης ότι η κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων «έχει συσχετιστεί με υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και θνησιμότητας από κάθε αιτία».
Μια βαθύτερη ανάλυση της μελέτης, έδειξε ότι μεταξύ των παιδιών τα παιδιά ηλικίας 1-5 ετών λάμβαναν το 56,1% των θερμίδων τους από υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, ενώ τα παιδιά ηλικίας 6-11 ετών λάμβαναν το 64,8% των θερμίδων τους από αυτά.
Η πρόσληψη θερμίδων από τέτοια τρόφιμα μειώνεται ελαφρώς για τους νέους ηλικίας 12-18 ετών, στο 63%. Όσο για τους ενήλικες, οι αριθμοί δείχνουν ότι λαμβάνουν λιγότερες θερμίδες από υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, καθώς οι ηλικίες 19-39 λάμβαναν το 54,4% των θερμίδων από αυτά, οι ενήλικες ηλικίας 40-59 ετών το 52,6% και οι ηλικίες 60 ετών και άνω το 51,7%.
Το CDC σημείωσε επίσης ότι οι πέντε κορυφαίες πηγές θερμίδων από υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα μεταξύ των παιδιών είναι τα σάντουιτς, τα μπιφτέκια, τα γλυκά αρτοσκευάσματα, τα αλμυρά σνακ, η πίτσα και τα ζαχαρούχα ποτά.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κουραμπιέδες, μελομακάρονα και μια αίσθηση ανεκπλήρωτου
Το πρώτο και μοναδικό βιο - ομοειδές φάρμακο για την πολλαπλή σκλήρυνση μπαίνει στις ΗΠΑ
Ι. Βαρδακαστάνης: Το αναπηρικό κίνημα συνεχίζει να αγωνίζεται και να διεκδικεί