Νέα έρευνα έδειξε ότι η κατανάλωση τσαγιού χωρίς ζάχαρη ή τεχνητά γλυκαντικά καθημερινά θα μπορούσε να συμβάλλει σε μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής, ενώ η πρόσθεση ζάχαρης ή γλυκαντικών μπορεί ενδεχομένως να μειώνει αυτά τα οφέλη.
Πρόσφατη έρευνα στο Frontiers in Nutrition εξέτασε αν η κατανάλωση τσαγιού με ζάχαρη ή χωρίς ή με τεχνητά γλυκαντικά επηρεάζει τη θνησιμότητα από όλα ή από κάποιο αίτιο.
Η μελέτη περιέλαβε στοιχεία 195.361 συμμετεχόντων στη UK Biobank.
Η κατανάλωση σκέτου τσαγιού σε μέτρια επίπεδα, δηλαδή 3,5 έως 4,5 ροφήματα την ημέρα όπου το ένα περιείχε περίπου 250ml τσαγιού, συνδεόταν σημαντικά με χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από όλα τα αίτια.
Αντίθετα, δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές σχέσεις μεταξύ τσαγιού με ζάχαρη ή τεχνητά γλυκαντικά και επίδρασης στη θνησιμότητα.
Αυτό υποδεικνύει ότι η πρόσθεση ζάχαρης ή τεχνητών γλυκαντικών ενδεχομένως αλλάζει αλλά δεν αναστρέφει απαραίτητα τα οφέλη στην υγεία.
Η μελέτη εξέτασε το μαύρο τσάι και τα αποτελέσματα αφορούν αυτό.
Πηγές:
Frontiers in Nutrition
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κουραμπιέδες, μελομακάρονα και μια αίσθηση ανεκπλήρωτου
Το πρώτο και μοναδικό βιο - ομοειδές φάρμακο για την πολλαπλή σκλήρυνση μπαίνει στις ΗΠΑ
Ι. Βαρδακαστάνης: Το αναπηρικό κίνημα συνεχίζει να αγωνίζεται και να διεκδικεί