Νέα έρευνα έδειξε ότι η κατανάλωση τσαγιού χωρίς ζάχαρη ή τεχνητά γλυκαντικά καθημερινά θα μπορούσε να συμβάλλει σε μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής, ενώ η πρόσθεση ζάχαρης ή γλυκαντικών μπορεί ενδεχομένως να μειώνει αυτά τα οφέλη.
Πρόσφατη έρευνα στο Frontiers in Nutrition εξέτασε αν η κατανάλωση τσαγιού με ζάχαρη ή χωρίς ή με τεχνητά γλυκαντικά επηρεάζει τη θνησιμότητα από όλα ή από κάποιο αίτιο.
Η μελέτη περιέλαβε στοιχεία 195.361 συμμετεχόντων στη UK Biobank.
Η κατανάλωση σκέτου τσαγιού σε μέτρια επίπεδα, δηλαδή 3,5 έως 4,5 ροφήματα την ημέρα όπου το ένα περιείχε περίπου 250ml τσαγιού, συνδεόταν σημαντικά με χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από όλα τα αίτια.
Αντίθετα, δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές σχέσεις μεταξύ τσαγιού με ζάχαρη ή τεχνητά γλυκαντικά και επίδρασης στη θνησιμότητα.
Αυτό υποδεικνύει ότι η πρόσθεση ζάχαρης ή τεχνητών γλυκαντικών ενδεχομένως αλλάζει αλλά δεν αναστρέφει απαραίτητα τα οφέλη στην υγεία.
Η μελέτη εξέτασε το μαύρο τσάι και τα αποτελέσματα αφορούν αυτό.
Πηγές:
Frontiers in Nutrition
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Healthcare Transformation - Π. Μεσσαρόπουλος: Τεχνητή νοημοσύνη και χρηματοδότηση των νοσοκομείων [βίντεο]
Ψηφιακό άλμα για τα σπάνια νοσήματα: Η Ε.Σ.Α.Ε. εγκαινιάζει δύο εργαλεία AI
Healthcare Transformation - Κ. Τούτουζας: Να γίνει εθνικός στόχος η πρόληψη [βίντεο]