Η ζωική πρωτεΐνη δεν συνδέεται με μικρότερη διάρκεια ζωής - και μπορεί ακόμη και να προσφέρει κάποια προστασία από τον καρκίνο.

Μια νέα μεγάλη ανάλυση σχεδόν 16.000 ενηλίκων στις ΗΠΑ, η οποία παρακολουθήθηκε για έως και 18 χρόνια, δεν διαπίστωσε καμία ένδειξη ότι η κατανάλωση ζωικής πρωτεΐνης αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο, καρδιακές παθήσεις ή οποιαδήποτε άλλη αιτία. Ακόμα πιο εκπληκτικό: η ζωική πρωτεΐνη φάνηκε να προσφέρει μέτρια προστασία από τον θάνατο από καρκίνο.

Εν τω μεταξύ, η φυτική πρωτεΐνη δεν έδειξε σαφές όφελος επιβίωσης σε αυτό το σύνολο δεδομένων, σε αντίθεση με ορισμένες προηγούμενες μελέτες που υποδήλωναν πλεονεκτήματα για τις χορτοφαγικές δίαιτες.

Δημοσιευμένη στο Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism, η ανάλυση αυτή καταρρίπτει μια αμφιλεγόμενη μελέτη του 2014 που ισχυριζόταν ότι η υψηλή πρόσληψη ζωικών πρωτεϊνών αύξησε τον κίνδυνο καρκίνου κατά περισσότερο από τέσσερις φορές σε ενήλικες μέσης ηλικίας.

Αυτή η προηγούμενη έρευνα βοήθησε στην τροφοδότηση του κινήματος της φυτικής διατροφής και έπεισε εκατομμύρια Αμερικανούς να αντικαταστήσουν τις μπριζόλες τους με σαλάτες.

"Τα δεδομένα μας δεν υποστηρίζουν τη θέση ότι η πρόσληψη πρωτεΐνης από συγκεκριμένη πηγή σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο θνησιμότητας. Ωστόσο, η ζωική πρωτεΐνη μπορεί να είναι ελαφρώς προστατευτική έναντι της θνησιμότητας από καρκίνο", κατέληξαν οι ερευνητές στην εργασία τους.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από την Εθνική Ένωση Κτηνοτρόφων Βοοειδών. Ωστόσο, οι συγγραφείς δήλωσαν ότι ο χορηγός δεν είχε κανένα ρόλο στον σχεδιασμό της μελέτης, τη συλλογή δεδομένων, την ανάλυση, την ερμηνεία ή την προετοιμασία του χειρογράφου.

Με επικεφαλής τον Stuart Phillips, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο McMaster, η μελέτη παρακολούθησε 15.937 ενήλικες ηλικίας 19 ετών και άνω και σχεδόν 4.000 θανάτους μεταξύ 1988 και 2006.

Σε αντίθεση με πολλές προηγούμενες μελέτες που βασίζονταν στις αναμνήσεις των ανθρώπων για το τι έτρωγαν, αυτή η ανάλυση χρησιμοποίησε πιο εξελιγμένες μεθόδους για να εκτιμήσει τι κατανάλωναν συνήθως οι άνθρωποι με την πάροδο του χρόνου.

Τα αποτελέσματα ήταν καθησυχαστικά για τους κρεατοφάγους. Οι άνθρωποι που έτρωγαν περισσότερη ζωική πρωτεΐνη δεν είχαν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα από ό,τι οι άνθρωποι που έτρωγαν λιγότερη.

Αυτό ίσχυε για τους θανάτους από όλες τις αιτίες μαζί, καθώς και για τους θανάτους ειδικά από καρδιακές παθήσεις. Η φυτική πρωτεΐνη έδειξε το ίδιο μοτίβο: κανένα σημάδι ότι παρατείνει τη ζωή, αλλά ούτε και κανένα σημάδι βλάβης.

Όταν, όμως, οι ερευνητές εστίασαν στους θανάτους από καρκίνο, παρατήρησαν κάτι απροσδόκητο. Τα άτομα που έτρωγαν περισσότερη ζωική πρωτεΐνη είχαν στην πραγματικότητα λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο. Το αποτέλεσμα δεν ήταν τεράστιο, αλλά ήταν σαφές: η κατανάλωση λίγης περισσότερης ζωικής πρωτεΐνης κάθε μέρα συνδεόταν με μια μικρή μείωση των θανάτων από καρκίνο.

Και όταν οι ερευνητές εξέτασαν τις μεγαλύτερες διαφορές στην πρόσληψη, τα στοιχεία έγιναν πιο εντυπωσιακά. Τα άτομα που έτρωγαν το ισοδύναμο περίπου 14 γραμμαρίων περισσότερης ζωικής πρωτεΐνης την ημέρα είχαν περίπου 20% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο

Η φυτική πρωτεΐνη, από την άλλη πλευρά, δεν φάνηκε να επηρεάζει τους θανάτους από καρκίνο προς καμία κατεύθυνση.

Πηγές:
Study Finds

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ι. Βαρδακαστάνης: Το αναπηρικό κίνημα συνεχίζει να αγωνίζεται και να διεκδικεί
Ενδυνάμωση των ασθενών: Καμπάνια ευαισθητοποίησης για την ενίσχυση υιοθέτησης της περιτοναϊκής κάθαρσης στην Ελλάδα
Πνευμονία: Βακτηριακό ένζυμο είναι πιθανό να προκαλεί μοιραίες καρδιακές επιπλοκές [μελέτη]