Με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας για βρέφη, παιδιά και εφήβους, η Αυστριακή Εταιρεία Παιδοψυχιατρικής και Ψυχιατρικής Εφήβων (ÖGKJP) επανέφερε το ζήτημα της έλλειψης δεδομένων σχετικά με την ψυχική υγεία των νέων στην Αυστρία.

Αυτό δυσχεραίνει σημαντικά τον σχεδιασμό υπηρεσιών φροντίδας. Παράλληλα, η επιστημονική εταιρεία κατήγγειλε ανεπαρκείς δυνατότητες τόσο στην εξωνοσοκομειακή όσο και στη νοσοκομειακή περίθαλψη.

Και η Αυστριακή Ομοσπονδία Ψυχοθεραπείας (ÖBVP) επεσήμανε την αυξανόμενη ψυχολογική επιβάρυνση παιδιών και εφήβων. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της πρόσφατης μελέτης νεολαίας Ö3, σημαντικό ποσοστό των νέων αντιμετωπίζει ψυχικά προβλήματα και αισθάνεται ανασφάλεια σε βασικούς τομείς της ζωής.

Ο ÖBVP ζητά την ενίσχυση της ψυχικής υγείας των παιδιών και εφήβων σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα σχολεία, καθώς η επιτυχής μάθηση προϋποθέτει ψυχική σταθερότητα. Η ψυχοθεραπεία στο σχολικό περιβάλλον μπορεί να συμβάλει τόσο στην έγκαιρη υποστήριξη όσο και στην πρόληψη. Ζητείται η επέκταση των προγραμμάτων πρόληψης και η ενίσχυση της σχολικής ψυχοθεραπευτικής υποστήριξης.

Τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από το 2017

Διεθνή δεδομένα, όπως αυτά της μελέτης "Global Burden of Disease", που συγκρίνει την κατάσταση της υγείας παγκοσμίως, καταδεικνύουν αυξανόμενη ψυχολογική επιβάρυνση, ιδιαίτερα σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες.

Στην Αυστρία, ωστόσο, η τελευταία αντιπροσωπευτική έρευνα για την ψυχική υγεία χρονολογείται από το 2017, όπως επισήμανε η ÖGKJP.

Σήμερα δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία για τη συχνότητα των ψυχικών διαταραχών, γεγονός που καθιστά αδύνατη την αξιολόγηση της εξέλιξής τους. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με άλλους τομείς της υγείας, όπως η στοματική υγεία, για τους οποίους υπάρχουν εκτενή δεδομένα. "Φαίνεται, λοιπόν, ότι η οδοντική υγεία συγκεντρώνει μεγαλύτερο δημόσιο ενδιαφέρον από την ψυχική υγεία", σημείωσε χαρακτηριστικά η επιστημονική εταιρεία.

Παράλληλα, καταγράφεται έλλειψη επαρκών θέσεων ψυχιατρικής θεραπείας για παιδιά και εφήβους. Ιδιαίτερα στον τομέα της επείγουσας φροντίδας, η ζήτηση αυξάνεται, ενώ οι υπάρχουσες δομές φτάνουν στα όριά τους. Συχνά, όπως επισημαίνεται, η παροχή υπηρεσιών διατηρείται μόνο χάρη στην υπερπροσπάθεια του προσωπικού.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ξηρή επιδερμίδα: Η σωστή ρουτίνα για ενυδάτωση, άνεση και ισορροπία
ΕΟΔΥ: Αξιολόγηση του μηχανισμού επιδημιολογικής επιτήρησης
O ΕΕΣ πραγματοποίησε δράση ενημέρωσης και πρόληψης για την Υγεία στο Σύνταγμα