Οι διακοπές του καλοκαιριού έχουν λάβει τέλος και αν επιμένεις να σκέφτεσαι τι καλά που ήταν ..κι αν κάθε λίγο και λιγάκι βαρυγκωμάς για αυτά που πέρασαν, δες το λίγο ρεαλιστικά..’Μέχρι του χρόνου το καλοκαίρι μεσολαβούν 9+ μήνες..πολύς ο καιρός δε συμφωνείς;

Συμφωνείς, το γνωρίζω, και έστω και μουδιασμένα, έστω και σε ρυθμό αγγαρείας είσαι έτοιμος-η από Δευτέρα να κάνεις μια έρευνα για το καταλληλότερο για σένα γυμναστήριο, ελπίζοντας ότι φέτος θα πετύχει..φέτος δε θα τα παρατήσεις όπως πέρσι ή όπως και όλα τα προηγούμενα πέρυσι….

Η άσκηση κάνει καλό στην υγεία…..ε και;

Εάν και μόνο η επίγνωση του τι μας κάνει καλό και τι όχι αρκούσε, τότε αναμφίβολα ουδείς θα κάπνιζε , όλοι θα σταματούσαμε στην δεύτερη μπύρα σεβόμενοι το.. συκώτι μας .., θα περιορίζαμε τις βουλιμικές μας αγρύπνιες μπροστά από το ψυγείο και θα μπορούσα να μιλάω για άλλες 10 σελίδες με ‘θα’ και ‘θα’…

Αυτό που πραγματικά έχει τεράστια σημασία για να τα καταφέρεις φέτος, είναι να οργανωθείς σωστά και να αποφύγεις τις κακοτοπιές και τις παγίδες!!

Δες λοιπόν το σημερινό άρθρο σαν ένα manual Έρευνας αγοράς για γυμναστήρια και ελπίδα μου είναι να σου φανεί χρήσιμο και να σε βοηθήσει να ξεκαθαρίσεις τις πραγματικές σου ανάγκες!

Θέμα 1ο: H απόσταση

Κοντά σου, πραγματικά κοντά είτε από το σπίτι, είτε από την εργασία σου !

Το γυμναστήριο που θα επιλέξεις πρέπει να είναι σε απόσταση τέτοια που δε θα προβληματίζει ακόμα και αν αποφασίσεις να πας με τα πόδια (10-20’ γρήγορο περπάτημα μέχρι να φθάσεις είναι κάτι που μπορείς να αντέξεις) , ενώ εάν χρησιμοποιείς αυτοκίνητο καλό είναι να μη χρειάζεσαι μια περιουσία για βενζίνη ..(πολλές φορές ακούω για περιπτώσεις ανθρώπων που επιλέγουν γυμναστήριο για τη χαμηλή ετήσια συνδρομή του δίχως να μπαίνουν στον κόπο να υπολογίσουν σε ετήσια βάση το κόστος του καυσίμου για αυτήν και μόνο την απόσταση που κάνουν 3 και 4 φορές την εβδομάδα).

Επιπλέον , εάν δεν ανήκεις στη φυλή των fitness maniac, όταν έξω θα βραδιάζει από τις 6 και εσύ πιθανόν να νυστάζεις, ένα γυμναστήριο που ζητά από εσένα ένα μικρό ταξίδι, θα αποτελέσει σύντομα ένα μικρό βάσανο στην καθημερινή σου ρουτίνα και αυτό σημαίνει……ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ !!

Θέμα 2ο: Ώρα προπόνησης

Κάποιοι θα σου πουν ότι η πρωινή προπόνηση είναι η πλέον αποτελεσματική, κάποιοι άλλοι ότι το μεσημέρι ο οργανισμός αποδίδει καλύτερα, υπάρχουν κι αυτοί που εάν το ρολόι της πλατείας δε σημάνει μεσάνυχτα, δεν κατεβαίνουν από το διάδρομο!! Εγώ έχω να σου πω ότι είμαι πρακτικός άνθρωπος και πιστεύω ότι την καταλληλότερη για εσένα συνταγή θα την ανακαλύψεις από μόνος σου και με την πολύτιμη βοήθεια και καθοδήγηση από τον υπεύθυνο γυμναστή σου!! Βασικό tip επιτυχίας, δες το σοβαρά να πηγαίνεις κατευθείαν μετά τη δουλειά, πριν πας σπίτι, γιατί το σπίτι ειδικά το χειμώνα έχει μια ζεστασιά….(!!) που δε σε αφήνει εύκολα να ξαναβγείς !

Βασική προϋπόθεση, να έχεις ρυθμίσει όμορφα τα γεύματά σου έτσι ώστε η έναρξη της προπόνησής σου να μη σε βρίσκει άδειο από ενέργεια.

Μην αψηφήσεις την παραπάνω προϋπόθεση, δίχως αυτή η προσπάθειά σου να κινδυνεύσει από πολλές πλευρές.

Θέμα 3ο: Έρευνα αγοράς..από που ξεκινάς;

Παρακάτω θα βρεις 8 βασικά σημεία που θα σε βοηθήσουν να επιλέξεις με βάση τις δικές σου ανάγκες και προτεραιότητες:

  • Eπίλεξε η επίσκεψή σου, προκειμένου να ενημερωθείς για τις υπηρεσίες του ή των γυμναστηρίων να γίνει σε ημέρα και ώρα αιχμής ..(!!). Για παράδειγμα η Δευτέρα είναι μια θαυμάσια ημέρα και σου προτείνω η επίσκεψή σου να είναι από τις 7 το απόγευμα και μετά..Γιατί; Είναι απλό. Μιλάμε για παροχή υπηρεσιών και προσωπικά μου αρέσει να τεστάρω την ποιότητα της παροχής σε συνθήκες έντονης πίεσης.Υπάρχει πάρα πολύς κόσμος; Υπάρχει αναμονή στα μηχανήματα; Με μια πρώτη ματιά μπορείς να διακρίνεις τουλάχιστον 2-3 γυμναστές που προσέχουν και κατευθύνουν τον κόσμο;
  • Ζήτησε να δεις όλους τους χώρους του γυμναστηρίου (Αίθουσα οργάνων, αίθουσες ομαδικών προγραμμάτων, αποδυτήρια, αίθουσες χαλάρωσης, sauna-hamam-solarium), αξιολόγησε το κομμάτι της καθαριότητας και της τάξης για έναν επιπλέον λόγο…έλλειψη καθαριότητας και φροντίδας 8 φορές στις 10 δείχνει γενικότερη εγκατάλειψη !!
  • Παρατήρησε τα όργανα και τα ηλεκτρονικά μηχανήματα. Σου φαίνονται σε καλή κατάσταση, σου μοιάζουν λειτουργικά, οι ταπετσαρίες τους είναι σε καλή κατάσταση ή είναι σκισμένες ή λερωμένες; Έχε υπόψη σου ότι μη καλά συντηρημένος εξοπλισμός μπορεί να κρύβει παγίδες αλλά όπως και πριν σου είπα, δείχνει γενικότερη εγκατάλειψη !!
  • Ζήτησε να μάθεις πόσοι γυμναστές εργάζονται ανά βάρδια και σκέψου και αξιολόγησε εάν ο αριθμός που θα ακούσεις σου μοιάζει ικανοποιητικός.Είναι πραγματικά πολύ άσχημο να θέλεις να ρωτήσεις κάτι και να μη βρίσκεις τον άνθρωπο που χρειάζεσαι ή να υπάρχει ένας που τρέχει για….πέντε !!
  • Εάν σε ενδιαφέρουν τα ομαδικά προγράμματα, ζήτησε να δεις το αναλυτικό πρόγραμμα και ζήτησε αναλυτικές επεξηγήσεις για ότι δεν καταλαβαίνεις.Η ποσότητα των ωρών σε βολεύει; Τα προγράμματα είναι της ποικιλίας που θα επιθυμούσες; Η αίθουσα των ομαδικών έχει παράθυρα, έχει επαρκές σύστημα εξαερισμού και κλιματισμού;
  • Ζήτησε να μιλήσεις (ή καλύτερα απαίτησε) με έναν από τους γυμναστές !! Καθίστε σε ένα γραφείο και μίλησε του για τους στόχους σου και αυτά που θέλεις να επιτύχεις μέσα από την άσκηση. Σε ικανοποίησε με τον τρόπο που σου μίλησε; Ήταν πρόθυμος να σε ακούσει; Σου μίλησε για πρόγραμμα εξατομικευμένο; Ένιωσες άνετα από την επαφή αυτή ή βγήκες από το γραφείο μπερδεμένος; Ρίξε μια ματιά στο χώρο, ο κόσμος που βλέπεις κρατάει προγράμματα στο χέρι ή κάνει…..ότι να΄ναι;
  • Ζήτησε να μάθεις για τις προδιαγραφές σπουδών των γυμναστών που εργάζονται στο γυμναστήριο. Η επιστημονική επάρκεια του προσωπικού ενός γυμναστηρίου είναι η πρώτη και σημαντικότερη προδιαγραφή που οφείλει να διαθέτει ο χώρος αυτός αφού θέλει να ονομάζεται γυμναστήριο !
  • Υπάρχει μια ανδιαμφισβήτητη αρχή. Aυτή του ότι τα καλά νέα μεταδίδονται με πιο αργό ρυθμό από ότι τα κακά ! Αξιοποίησε αυτό το γεγονός προς όφελός σου. Ζήτησε και πάρε 5-6 γνώμες και απόψεις από συναδέλφους, από τον περιπτερά, από τον γείτονα. Μπορεί ο ίδιος να μη γυμνάζεται αλλά πιθανότατα γυμνάζεται ο κουμπάρος ή ο αδελφός του. Από τέτοιου είδους πηγές θα ακούσεις και καλά και κακά μαντάτα..μην τα πιστέψεις απαραίτητα αλλά λάβε τα υπ΄΄οψιν σου !

  Θέμα 4ο : Zήτημα τιμής

Πάμε τώρα σε αυτό που μεγάλη μερίδα κόσμου θεωρεί (ή έτσι λέει ..) το πλέον σημαντικό. Πόσο κοστίζει;

Εγώ θα σου πω ότι τη δεδομένη στιγμή και εποχή μπορείς να βρεις ετήσιες συνδρομές γυμναστηρίου που ξεκινούν από 100 ευρώ (!!) και φθάνουν μέχρι 1.200…άρα η ανά μήνα χρέωσή σου ξεκινά από 8,3 ευρώ (!!) και μπορεί να φθάσει μέχρι 100 ευρώ/μήνα.

Η επιλογή είναι δική σου, απλά θα σου επισημάνω παρακάτω 2 βασικά σημεία για να μην κοροιδευόμαστε !!

  • Ένα μέσο γυμναστήριο 800-1.300 τ.μ (δεν το συζητώ καν για μεγαλύτερα μεγέθη..) , το οποίο χειμώνα – καλοκαίρι σου έχει κλιματισμό, σου παρέχει ζεστό νερό να κάνεις το μπάνιο σου, παρέχει χώρους καθαρούς και ασφαλείς και πάνω από όλα σου παρέχει υψηλό επίπεδο επιστημονικών υπηρεσιών από επαρκείς στον αριθμό πτυχιούχους γυμναστές δεν μπορεί να κοστίζει λιγότερο από 28-30 ευρώ το μήνα σε ετήσιο πακέτο και εάν αυτό σου πουν ότι είναι εφικτό, ψάξε να βρεις το ‘λάκκο μες στη φάβα.’
  • Σκέψου μόνος σου τι άλλο μπορείς να κάνεις με 25-30 ευρώ σήμερα.(Να πας σινεμά με το ταίρι σου και να πάρετε από ένα ποπ κορν έκαστος και ένα αναψυκτικό.)

Συμπερασματικά…

 ...λοιπόν και επειδή το θέμα της τιμής πραγματικά θα σε μπερδέψει…

Πριν κάνεις την έρευνα αγοράς σου, διάβασε και ξαναδιάβασε τα 8 σημεία που σου εξέθεσα πριν, κατανόησέ τα, και μέσα από αυτό το πρίσμα και αυτήν την οπτική ανάλυσε και αξιολόγησε όσα θα δεις και όσα θα ακούσεις στο ταξίδι σου για την αναζήτηση του κατάλληλου για εσένα γυμναστηρίου !!

Είσαι λοιπόν έτοιμος.

Καλή γυμναστική σεζόν!

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσα βήματα την ημέρα πρέπει να κάνουν όσοι έχουν γενετική προδιάθεση για να αποφύγουν την παχυσαρκία [μελέτη]
Καταδικάστηκαν ιδιοκτήτες Γηροκομείου για τον θάνατο 66χρονου τετραπληγικού
Προκαλεί ο ιός των κονδυλωμάτων πρόβλημα στην καρδιά;