Μπορεί να βρίσκετε δύσκολο να ενσωματώσετε την άσκηση στη ζωή σας αν είστε πολυάσχολοι. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που οι άνθρωποι δεν βρίσκουν χρόνο για σωματική δραστηριότητα και αρκετές λανθασμένες πεποιθήσεις. Ακολουθούν 9 κοινοί μύθοι για την άσκηση και τι δείχνουν οι έρευνες για αυτούς.

Κάποτε ήμουν σε φόρμα και δεν χρειάζομαι άσκηση

Δυστυχώς, τα οφέλη στην υγεία από την άσκηση δεν διαρκούν αν δεν συνεχίζετε τη σωματική δραστηριότητα. Σημαντική μείωση ή διακοπή της μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια του οφέλους, όπως αντοχή και καρδιαγγειακή φόρμα. Η σταθερότητα είναι το κλειδί.

Κρατήστε την άσκηση ενδιαφέρουσα και σε υψηλά επίπεδα σε όλη σας τη ζωή για να έχετε τα καλύτερα οφέλη στην υγεία.

Το να είστε όρθιοι όλη την ημέρα δεν σημαίνει ότι έχετε το ίδιο όφελος που θα είχατε με την άσκηση

Η συνεχής κίνηση σημαίνει ότι έχετε υψηλό επίπεδο φυσικής δραστηριότητας. Αυτό ενισχύει την υγεία. Για να βελτιστοποιηθούν τα οφέλη αυξήστε το επίπεδο άσκησης σε τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα όταν είναι εφικτό.

Η άσκηση θέλει τουλάχιστον 10 λεπτά αλλιώς είναι χάσιμο χρόνου

Τα καλά νέα είναι ότι πρόσφατες οδηγίες έχουν αναιρέσει την ανάγκη η άσκηση να γίνεται με δεκάλεπτα. Δεν υπάρχει ελάχιστο όριο για οφέλη στην υγεία, επομένως κάντε τα καθημερινά καθήκοντα όπως να κουβαλάτε βαριές τσάντες και έντονο νοικοκυριό ή κηπουρική για να βελτιώσετε την υγεία σας.

Προσπαθήστε να λάβετε ‘’σνακ’’ άσκησης, για παράδειγμα 3 με 5 βραχείς γύρους δραστηριότητας κατανεμημένης στην ημέρα, όπως το να ανεβαίνετε σκάλες με αρκετή ένταση ώστε να λαχανιάσετε λίγο.

Έχω χρόνια νόσο και θα πρέπει να αποφεύγω την άσκηση

Αυτό δεν συμβαίνει. Το να είστε πιο ενεργός θα ωφελήσει χρόνιες νόσους, όπως καρκίνο, καρδιοπάθεια και ΧΑΠ. Να είστε όσο πιο ενεργητικοί επιτρέπει η πάθηση με στόχο τα 150 λεπτά την εβδομάδα-μέτριας άσκησης-αν είναι εφικτό.

Αν έχετε πολύπλοκες ανάγκες υγείας ρωτήστε πρώτα τον γιατρό σας πριν αρχίστε άσκηση και λάβετε συμβουλές άσκησης από φυσιοθεραπευτή ή άλλον επαγγελματία άσκησης.

Είμαι πολύ μεγάλος για άσκηση

Αυτό δεν αληθεύει. Ενδείξεις λένε ότι το γήρας καθαυτό δεν είναι αιτία μεγάλων προβλημάτων μέχρι να φτάσετε τα 95. Δύναμη και μυϊκή μάζα μπορούν να αυξηθούν ακόμα και σε αυτή την προχωρημένη ηλικία. Ιδανικά περιλαμβάνεται η αερόβια, οι ασκήσεις ισορροπίας και η μυϊκή ενδυνάμωση  αν είστε 65 ετών και άνω.

Η άσκηση θα με κάνει πιο αδύνατο

Όχι απαραίτητα. Συνδυάστε μείωση θερμίδων με σωματική δραστηριότητα για περισσότερο πετυχημένη απώλεια βάρους.

Άνθρωποι με ουσιαστικούς στόχους απώλειας κιλών (πάνω από 5% του βάρους τους) και όσοι προσπαθούν να διατηρήσουν τα πολλά χαμένα κιλά μπορεί να χρειάζονται περισσότερα από 300 λεπτά την ημέρα μέτριας έντασης δραστηριότητα για να πετύχουν το στόχο τους. Περιλάβετε ασκήσεις αντίστασης για να ξαναχτίσετε την άλιπη μάζα.

Τρέχω μια φορά την εβδομάδα αλλά αυτό δεν αρκεί

Να είστε βέβαιοι ότι οποιαδήποτε ποσότητα τρεξίματος, ακόμα και μια φορά την εβδομάδα, έχει σημαντικά οφέλη. Αν δεν έχετε χρόνο, ακόμα και 50 λεπτά μια φορά την εβδομάδα με χαμηλότερο ρυθμό έχει αποτελέσματα όσον αφορά τη μείωση του κινδύνου πρόωρου θανατου.

Είμαι έγκυος και πρέπει να προσέχω

Μέτριας έντασης σωματική δραστηριότητα είναι ασφαλής για τις εγκύους που είναι γενικά υγιείς και δεν αποτελεί κίνδυνο για την υγεία του εμβρύου.

Η σωματική δραστηριότητα μειώνει τον κίνδυνο μεγάλης αύξησης βάρους και διαβήτη κατά τη διάρκεια της κύησης.

Δεν αισθάνομαι καλά και δεν θα πρέπει να ασκούμαι

Αν έχετε πυρετό, δεν αισθάνεστε καλά ή έχετε πολύ πόνο ή εξάντληση μην ασκείστε. Στις περισσότερες άλλες περιπτώσεις, το να είστε σωματικά ενεργός δεν είναι ασφαλές αλλά ακούστε το σώμα τας και μειώστε το φορτίο άσκησης αν χρειάζεται. Αν μπορείτε ντυθείτε και κινηθείτε σύντομα για να αποφύγετε την ‘’παράλυση πυτζάμας.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο αέρας που αναπνέουμε και η καρδιαγγειακή μας υγεία
Αίσθημα συνεχούς κόπωσης: Τι μπορεί να σημαίνει
Αύξηση 10,1% στα τροχαία ατυχήματα τον Ιανουάριο - 49 νεκροί [πίνακας]