Γράφει ο Παντελής Αντωνίου

Παραλία δεν σημαίνει μόνο ηλιοθεραπεία και φραπέ, όπως θάλασσα δεν σημαίνει απαραίτητα κολύμπι και μακροβούτια. Μια μεγάλη λίστα παιχνιδιών τονώνουν το ενδιαφέρον των απανταχού λουομένων καθώς παρακολουθούν τους εποχιακούς λάτρεις και φανατικούς θαυμαστές να επιδίδονται με μανία σε αυτά.

Βeach volley, beach football, θαλάσσιο σκι βρίσκονται στην κορυφή των προτιμήσεων και διασκεδάζουν εκατομμύρια άτομα στις παραλίες όλου του κόσμου.

Βeach Volley

Ακούγοντας beach volley, το μυαλό των περισσοτέρων πηγαίνει σε καλλίγραμμες αθλήτριες που σερβίρουν, υψώνουν και καρφώνουν πάνω στην άμμο προσφέροντας υπέροχο θέαμα όχι μόνο με την τεχνική τους. Το συγκεκριμένο αγώνισμα ήταν στους τελευταίους Ολυμπιακούς αγώνες ένα από τα πιο δημοφιλή και αυτό οφείλεται τόσο στο φυσικό του χώρο, δίπλα στη θάλασσα, όσο και στη δυσκολία του που το κάνει ιδιαίτερα θεαματικό.

Η πρώτη επίσημη εμφάνιση έγινε το 1943 στην Καλιφόρνια. Από τότε γνώρισε τεράστια ανάπτυξη αλλά μόλις το 1996 εντάχθηκε στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων.

Παίζεται στην άμμο, σε γήπεδο κανονικών διαστάσεων από 2 αθλητές για κάθε ομάδα. Νικήτρια θεωρείται η ομάδα η οποία πρώτη φτάνει τους 15 πόντους. Εσείς πάντως μη σταθείτε σε λεπτομέρειες. Αν στην παραλία υπάρχει φιλέ, χαράξτε στην άμμο τις γραμμές (9Χ9μ η κάθε περιοχή) χωρισθείτε σε δύο ομάδες ανεξάρτητα από αριθμό ατόμων και απολαύστε το.

Ανάλογα το επίπεδό σας, για κάθε λεπτό beach volley ο οργανισμός καταναλώνει 6-8 kcal.

Συμβουλή: Φορέστε καπέλο, αντηλιακό και γυαλιά ηλίου. Μια βουτιά από ώρα σε ώρα κάνει καλό. Για την αναπλήρωση των υγρών λόγω του ιδρώτα μην αμελήσετε να πίνετε νερό, χυμό ή κάποιο αθλητικό ποτό.
Μην ξεχάσετε να βγάλετε τα παπούτσια σας !

Βeach soccer

Το beach soccer είναι σχεδόν για όλους τους λαούς που βρέχονται από θάλασσα ένα θεαματικό και ευχάριστο παιχνίδι. Για τους Βραζιλιάνους είναι μέρος του DNA τους. Στα 4,5 χιλιόμετρα της Copacabana του Ρίο εκατοντάδες μικροί μάγοι της στρογγυλής θεάς επιδίδονται σε κόλπα που αργότερα γίνονται σήματα εκπομπών.

Το beach soccer παίζεται χωρίς παπούτσια και απαιτεί ιδιαίτερη δεξιοτεχνία και αντοχή. Τώρα πλέον διοργανώνονται ευρωπαϊκά και παγκόσμια πρωταθλήματα αλλά για εσάς δεν χρειάζονται τέρματα και γραμμές. Τοποθετήστε δύο πέτρες για δοκάρια, συμφωνήστε τα όρια του γηπέδου και παίξτε μπάλα μέχρι τελικής πτώσεως…

Συμβουλή: Αποφύγετε τα τάκλιν, μην προσπαθείτε να ντριλμπλάρετε στην άμμο, είναι εξαιρετικά δύσκολο, και ελέγξτε τις αντοχές σας. Προσοχή στα διαστρέμματα καθώς εύκολα μπορεί να γυρίσει το πόδι σας ή να κολλήσει στην άμμο.

Μην αφήσετε τον οργανισμό σας να αφυδατωθεί. Μία ώρα ποδόσφαιρο θα σας απαλλάξει από 350-400 θερμίδες.

Πηγές:
www.nutrimed.gr

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο