Επιστήμονες στην Πίζα της Ιταλίας μελετούν, γιατί μερικοί άνθρωποι γοητεύονται τόσο πολύ από το φαγητό, ώστε δεν μπορούν να σταματήσουν να τρώνε. Η έρευνά τους πραγματοποιείται με τη βοήθεια εθελοντών, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Neurofast. Αυτό που καταγράφεται είναι οι εγκεφαλικές αντιδράσεις σε διάφορα οπτικά και γευστικά ερεθίσματα.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι μερικοί ασθενείς που έχουν χαρακτηριστικά εξάρτησης, παρουσίασαν λιγότερη ευχαρίστηση, γιατί χρειάζονται περισσότερο ερέθισμα, δηλαδή περισσότερη ποσότητα τροφής. Ο εγκέφαλός τους δεν μπορεί να βάλει φρένο στο φαγητό.

Η εξάρτηση από το φαγητό και τα προβλήματα παχυσαρκίας θα μπορούσαν να μειωθούν, αν οι τροφές που καταναλώναμε, περιείχαν λιγότερες θερμίδες. Αυτός είναι ο στόχος του προγράμματος «Ευχαρίστηση». Στη Ναντ, οι επιστήμονες ψάχνουν να βρουν τρόπους για να μειώσουν την ποσότητα αλατιού, λίπους και ζάχαρης, στην πίτσα, διατηρώντας όμως τη γεύση της.

Στη συγκεκριμένη έρευνα, όλα τα τροποποιημένα τρόφιμα έχουν υποστεί δεκάδες ελέγχους. Μια τεχνητή συσκευή πολτοποίησης επιτρέπει στους ερευνητές να μιμηθούν τη ροή σάλιου και τις κινήσεις που κάνουμε, όταν μασάμε. Δίνει αξιόπιστα δεδομένα για την υφή, αλλά και την αίσθηση που αφήνουν συγκεκριμένα προϊόντα. Ο στόχος του προγράμματος είναι στο μέλλον να συνεχίζουμε να τρώμε, χωρίς όμως να παίρνουμε τόσες πολλές θερμίδες από τις τροφές.

Πηγή: https://premium.paratiritis.gr/ 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γιατί ανεβαίνουν στη Θεσσαλονίκη παράγοντες του υπουργείου Υγείας
Ανοσοθεραπεία μετά τη νεφρεκτομή αυξάνει την επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο νεφρού
Κ. Φουντουλάκης: Γιατί αυξήθηκε η κατάθλιψη στην Ελλάδα και διεθνώς