Η δεκαετία των είκοσι είναι μια μεταβατική περίοδος για τις περισσότερες γυναίκες. Πολλές αλλαγές συμβαίνουν, ειδικά σε κοινωνικό επίπεδο—από το ξεκίνημα της καριέρας, μέχρι και πλάνα για οικογένεια. Με τόσες πολλές αλλαγές (και το στρες που φέρνουν) δεν είναι και παράξενο αν δούμε τον δείκτη της ζυγαριάς να ανεβαίνει.

Έπειτα, με μια καθιστική οκτάωρη δουλειά, οι προσπάθειες για αδυνάτισμα και διατήρηση της γραμμής πλήττονται ακόμα περισσότερο. Και αν υπολογίσουμε τις πιθανότητες εγκυμοσύνης και την μητρότητα, τότε η μάχη με το αδυνάτισμα φαίνεται ήδη χαμένη. Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να ξεκινήσετε μερικές καλές συνήθειες από νωρίς, ώστε το σώμα και η υγεία σας να βρίσκονται πάντα στα καλύτερά τους. Ας δούμε ποιες είναι αυτές.

Μην πιστεύετε τις δημοφιλείς δίαιτες

Δίαιτες που περιορίζουν πολύ αυστηρά τις θερμίδες, δίαιτες που απαγορεύουν ολόκληρες διατροφικές ομάδες… Πρέπει να τις αφήσετε πίσω και να αρχίσετε να ακολουθείτε μια ισορροπημένη, υγιεινή διατροφή που να περιέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Πρέπει να τρώτε πολλά φρούτα και λαχανικά, άλιπη πρωτεΐνη, και να περιορίσετε τα κορεσμένα λιπαρά.

Αν τρώτε έξω, διαλέξτε έξυπνα

Δεν είναι εύκολο κάθε μέρα να ετοιμάζετε το φαγητό σας μόνες σας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να τραφείτε υγιεινά. Αντί να πέσετε στις εύκολες επιλογές των τηγανιτών, επιλέξτε ψητό κρέας ή λαχανικά, σαλάτες – αλλά χωρίς έτοιμα, παχυντικά dressings – και φρέσκα φρούτα για επιδόρπιο.

Αρχίστε να μαγειρεύετε

Αν δεν ξέρετε ήδη να ετοιμάζετε μερικά νόστιμα, υγιεινά πιάτα, ήρθε η ώρα να ξεκινήσετε. Μπορείτε να ελέγχετε απόλυτα τις ποσότητες και τα υλικά που χρησιμοποιείτε—πέραν του ότι με το να μαγειρεύετε θα ανοίξετε τους διατροφικούς σας ορίζοντες σε πιάτα που δεν είχατε φανταστεί.

Διαλέξτε τα σωστά λιπαρά

Πείτε όχι στα κορεσμένα και στα τρανς λιπαρά, και επιλέξτε τα υγιεινά ακόρεστα—που βρίσκονται σε πεντανόστιμες τροφές όπως το αβοκάντο, τα αμύγδαλα, το ελαιόλαδο και ο σολομός.

Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο marketing αυτών που αγοράζετε

Πολλές φορές, οι εταιρίες θα προωθήσουν ένα προϊόν ως “οργανικό” ή “φυσικό”, αλλά αυτό δεν θα συμβαίνει στην πραγματικότητα. Μην κρίνετε τα φαγητά από το τι γράφουν πάνω στην συσκευασία, αλλά διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες με τα συστατικά τους στο πίσω μέρος. Και να είστε ιδιαίτερα προσεκτικές με όλες τις εναλλακτικές ονομασίες που μπορεί να πάρει η ζάχαρη!

Προσοχή με το αλκοόλ

Το αλκοόλ δεν είναι τίποτα παραπάνω από θερμίδες και τοξίνες σε υγρή μορφή. Και, ναι, δεν πρόκειται να σας πούμε να το κόψετε μαχαίρι, αλλά μπορείτε να πίνετε πιο έξυπνα. Πριν και μετά από κάθε ποτό, πιείτε ένα ποτήρι νερό, επιλέξτε light μπύρα αντί για κανονική, και διαλέξτε κοκτέιλ με λίγες θερμίδες… όπως αυτά που σας είχαμε προτείνει. 

Γυμναστείτε όπως μπορείτε

Είτε περπατήσετε, είτε βγείτε για jogging, είτε χορέψετε, όλα αυτά είναι μορφές γυμναστικής, και θα σας κάνουν μόνο καλό. Οι άνθρωποι έχουμε την τάση να συνδυάζουμε την λέξη γυμναστική με ώρες ολόκληρες στο γυμναστήριο, αλλά αυτό δεν είναι υποχρεωτικό. Όποια δραστηριότητα μπορεί να αυξήσει τους παλμούς της καρδιάς και να μας κάνει να ιδρώσουμε είναι πολύ καλή για την υγεία μας.

Να έχετε υπομονή

Οι νέες, υγιεινές συνήθειες δεν πρόκειται να γίνουν αμέσως κομμάτι της καθημερινότητάς σας. Άλλωστε, όλοι ξέρουμε πως η ζάχαρη και το αλάτι – τα συστατικά που πρέπει να περιορίσετε, δηλαδή – είναι πρακτικά εθιστικά για τον οργανισμό. Μην απογοητεύεστε αν κάποια στιγμή έχετε στιγμές αδυναμίας, και μην τα βάζετε κάτω.

Ξεκινήστε αργά

Είναι πολύ πιο εύκολο να μείνετε πιστές σε μια νέα συνήθεια αν είναι σχετικά εύκολη. Που σημαίνει ότι δεν έχει νόημα να ξεκινήσετε λέγοντας ότι θα τρέχετε πέντε χιλιόμετρα κάθε μέρα, ούτε ότι θα κόψετε μαχαίρι κάθε τι τηγανιτό. Βάλτε μικρούς, εύκολους στόχους, και αυξάνετέ τους σταδιακά.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Λιγότερη καθιστική ζωή κατά μισή ώρα μειώνει την υπέρταση στους ηλικιωμένους [μελέτη]
‘’Η παιδιατρική στη σημερινή πραγματικότητα’’ - Διημερίδα στο Παπαγεωργίου
Εφαρμογή Ψηφιακών Εργαλείων για την Ποιότητα της Φροντίδας στον Ογκολογικό Τομέα