'Atkins Diet, The zone Diet, Eat Right For Your Type, Beverly Hills Diet, South Beach Diet'...

Έχουμε διαβάσει γι αυτές, έχουμε αναρωτηθεί γι αυτές, έχουμε μπει στον πειρασμό να τις εφαρμόσουμε με αποτελέσματα ή χωρίς. Ίσως όμως δεν έχουμε διαχωρίσει το μύθο από την πραγματικότητα αναφορικά με τα αποτελέσματα και τις μακροπρόθεσμες συνέπειες των διαιτών αυτών στην υγεία μας.

Στη σύγχρονη και συνεχώς αναπτυσσόμενη κοινωνία, η μαζική προβολή προτύπων ομορφιάς από τα διάφορα μέσα ενημέρωσης έχει οδηγήσει άνδρες και, κυρίως γυναίκες, σε ένα διαρκές κυνήγι της ιδεατής εμφάνισης. Η επιθυμία για αποδοχή και αναγνώριση από την κοινωνία έχει οδηγήσει πολλά άτομα στην υπερβολή, με επιζήμιες συχνά συνέπειες για την ψυχική και σωματική τους υγεία.

Συχνή έκφραση της υπερβολής αυτής αποτελεί η εφαρμογή ανορθόδοξων διαιτών αδυνατίσματος με σκοπό τη γρήγορη και ανώδυνη απώλεια βάρους.

Σύμφωνα με τηλεφωνική έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, το 29% περίπου των ανδρών και το 44% των γυναικών προσπαθούσαν να χάσουν βάρος. Από αυτούς, το 8% των ανδρών και το 24% των γυναικών προσπαθούσαν να χάσουν βάρος με εφαρμογή εξαντλητικών διαιτολογίων που είχαν βρει από κάποιο περιοδικό ή ακούσει από φίλους και γνωστούς.

Υπό αυτές τις συνθήκες γίνεται αντιληπτό ότι οι διάφορες 'ανορθόδοξες' δίαιτες ή FAD Diets, όπως είναι ο διεθνής όρος, βρίσκουν πρόσφορο έδαφος για εξάπλωση, βασιζόμενες στην επιθυμία για γρήγορη απώλεια βάρους και πολλές φορές στην έλλειψη ενημέρωσης του γενικού πληθυσμού σε θέματα διατροφής.

Στην ευρύτερη κατηγορία των 'ανορθόδοξων' διαιτών ανήκουν και οι προαναφερθείσες, που κάνουν θραύση και των οποίων τα βιβλία αποτελούν Best Sellers στην Αμερικάνικη αγορά.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις