Η κετογονική διατροφή, ή κέτο, έχει αρχίσει να γίνεται πολύ διάσημη, σχεδόν όσο είχε γίνει στις αρχές της... "καριέρας" της η Άτκινς. Και οι δύο είναι δίαιτες χαμηλές σε υδατάνθρακες, και εστιάζουν στην κατανάλωση λιπαρών ως πηγή ενέργειας. Έχουν κοινά, έχουν και διαφορές.

Η δίαιτα Άτκινς

Δημιουργήθηκε περισσότερο από 40 χρόνια πριν, από τον καρδιολόγο Ρόμπερτ Άτκινς, και πρόκειται για μια δίαιτα τεσσάρων φάσεων. Ξεκινάμε τρώγοντας πολύ λίγους υδατάνθρακες και τους εντάσσουμε πάλι αργά στη διατροφή μας, μέχρι να φτάσουμε στο επιθυμητό μας βάρος. Η μέθοδός της είναι ότι εφόσον κόβουμε τους υδατάνθρακες, ο οργανισμός θα αρχίσει να χρησιμοποιεί τα αποθέματα λίπους του για να παράξει ενέργεια. Αυτό σημαίνει ότι κόβουμε τη ζάχαρη, δηλαδή, και τους απλούς υδατάνθρακες όπως η πατάτα.

Η Κέτο

Η Κέτο δεν έχει σταθερό πλάνο. Κάποιοι την εφαρμόζουν επ' αόριστον, ενώ κάποιοι προτιμούν να την κάνουν σε σύντομους κύκλους. Το χάσιμο βάρος στην Κέτο προέρχεται από την καύση λιπαρών. Κόβουμε τους υδατάνθρακες και τους αντικαθιστούμε με λιπαρά, επιτρέποντας στο σώμα να μπει στην διαδικασία της κέτωσης, όπου ο οργανισμός διασπά τα λιπαρά (και αυτά που λαμβάνουμε από την διατροφή, αλλά και τα αποθέματά του) και τα αξιοποιεί ως την πρωταρχική πηγή ενέργειάς του.

Η Κέτο άλλαξε τα δεδομένα από την άποψη ότι αντί για στήθος κοτόπουλο και μπριζόλες χωρίς λίπος, περιλαμβάνει τροφές όπως μπούτι κοτόπουλο με πέτσα, ψητό χοιρινό, ακόμα και μπέικον ή μαγιονέζα. Τα γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά είναι εντάξει, και για γλυκό προτιμάται λίγη σκούρα σοκολάτα και βούτυρο αμυγδάλου ή φιστικοβούτυρο. Για λαχανικά στη σαλάτα, προτιμώνται πράσινα λαχανικά όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, αλλά αποφεύγονται τα λαχανικά με πολύ άμυλο.

Οι ομοιότητες:

Και οι δύο δίαιτες εστιάζουν στη μεγάλη μείωση των υδατανθράκων και στην υψηλή πρόσληψη λιπαρών. Ειδικά στην πρώτη, πιο σκληρή, φάση της Άτκινς, μοιάζουν αρκετά.

Τα οφέλη:

Και οι δύο αυτές δίαιτες επιβεβαιωμένα λειτουργούν και μπορούν να βοηθήσουν - έστω βραχυπρόθεσμα - να χάσουμε κιλά, πράγμα που έχει τεράστια οφέλη για την υγεία της καρδιάς μας. Επιπλέον, η μείωση των υδατανθράκων θα χαμηλώσει τις ανάγκες του οργανισμού σε ινσουλίνη, με αποτέλεσμα να πέφτει και το επίπεδο σακχάρου στο αίμα - αυτό όμως δεν συμβαίνει σταθερά σε ανθρώπους που ακολουθούν κέτο διατροφή σε σύντομους κύκλους.

Και οι δύο δουλεύουν γρήγορα, ακριβώς επειδή περιορίζουν σε τεράστιο βαθμό το τι μπορούμε να φάμε. Συνεπώς, τα αποτελέσματα γίνονται εμφανή και συνήθως είναι θεαματικά, σε βαθμό που άλλες, πιο σταθερές δίαιτες και πιο χαλαρές με τους περιορισμούς τους δεν μπορούν να δείξουν.

Οι κίνδυνοι:

Πέραν του ότι η κατανάλωση τόσων κορεσμένων λιπαρών μπορεί να βλάψει την υγεία, το να κόβουμε σχεδόν εξ ολοκλήρου μια ολόκληρη ομάδα από την διατροφή μας μόνο κακό μπορεί να κάνει. Περιορίζουμε τις φυτικές ίνες που έχει ανάγκη το πεπτικό μας σύστημα, όπως και πολλές απαραίτητες βιταμίνες που περιέχονται στα φρούτα.

Ένα άλλο πρόβλημα με τις δύο αυτές δίαιτες είναι πως όσοι τις ξεκινούν δεν μπορούν να μείνουν εύκολα συνεπείς σε αυτές. Το να ξεκινάμε και να παρατάμε δίαιτες συνεχώς μπορεί να προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη αύξηση βάρους.

Οι διαφορές:

Η Άτκινς, καθώς είναι παλαιότερη, έχει περισσότερες έρευνες από πίσω που να υποστηρίζουν ότι είναι ασφαλής δίαιτα, ενώ η κετογονική διατροφή έχει πολύ σημαντικά οφέλη για έναν, ας πούμε, μαραθωνοδρόμο, αλλά δεν έχει εξακριβωθεί ακόμα κατά πόσο είναι 100% ασφαλής για το μέσο άνθρωπο. Επιπλέον, πολλοί άνθρωποι ξεκινούν Κέτο αλλά ποτέ δεν περιορίζουν αρκετά τους υδατάνθρακες για να μπει ο οργανισμός σε διαδικασία κέτωσης.

Ποια είναι η καλύτερη;

Η Κέτο μπορεί να δουλέψει αν κάποιος είναι διατεθειμένος να κάνει τεράστιες αλλαγές στην καθημερινή του διατροφή, και να τις διατηρήσει. Η Άτκινς θα ήταν ιδανική για κάποιον που ψάχνει ένα πιο οικείο πλάνο, με λιγότερους περιορισμούς.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα