Πολλές επιστημονικές μελέτες έχουν εξετάσει το ρόλο της πρόσληψης σκόρδου και τα πλεονεκτήματα που αυτή φέρει σε σχέση με τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Οι θετικές επιδράσεις φαίνεται να επικεντρώνονται στη μείωση της ολικής και της LDL χοληστερόλης, καθώς επίσης και των τριγλυκεριδίων.

Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι η πρόσληψη σκόρδου μπορεί να βοηθά στην πρόληψη δημιουργίας θρομβόσεων, ενώ κάποιες μελέτες δείχνουν προληπτικές ιδίοτητες και σχετικά με την αρτηριακή υπέρταση. Ωστόσο, ο αριθμός των μελετών δεν είναι ικανός για να μας οδηγεί σε ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με τις ευεργετικές επιδράσεις της κατανάλωσης σκόρδου και συνεπώς θα πρέπει να πραγματοποιηθούν περισσότερες μελέτες για την καρδιοπροστατευτική δράση του.

Από τη δεκαετία του 1950 μελετήθηκε η δράση του σκόρδου στην πρόληψη του καρκίνου, με τις πρώτες έρευνες να πραγματοποιούνται σε πειραματόζωα. Η πλειοψηφία των ερευνών που έχουν πραγματοποιηθεί στη συνέχεια σε ανθρώπους καταδεικνύουν αντικαρκινική δράση συγκεκριμένων συστατικών του σκόρδου.

Πιο ισχυρές ενδείξεις υπάρχουν στην πρόληψη εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, του στομάχου και του εντέρου και δευτερευόντως του στήθους, του οισοφάγου και του δέρματος.
Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις για αντιβακτηριακή και αντιμυκητιακή δράση κάποιων συστατικών του σκόρδου.


Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη έχει διαμορφωθεί στα 600-900 mg/ημέρα (περίπου μια σκελίδα σκόρδο).

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μήπως τρώω πολύ γρήγορα;
Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία στο Κατάστημα Κράτησης Γυναικών Ελεώνα Θήβας
Webinar Φάκελοι Υγείας με θέμα: ''Καρδιακή ανεπάρκεια & συννοσηρότητες''