Αν βρίσκετε ένα σωρό δικαιολογίες για να αποφεύγετε το πρωινό, ξανασκεφτείτε το. Μελέτη Αμερικανών έδειξε ότι το «πότε» τρως είναι εξίσου σημαντικό με το «τι» και το «πόσο» τρως, ειδικά για τον ανδρικό πληθυσμό.

Ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Harvard διαπίστωσαν ότι όσοι άνδρες απάντησαν στο ειδικό ερωτηματολόγιο ότι αποφεύγουν το πρωινό γεύμα είχαν 27% περισσότερες πιθανότητες εμφράγματος και θανάτου από στεφανιαία νόσο.

‘Οπως εξηγούν οι ειδικοί, η μη κατανάλωση πρωινού μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη ενός ή περισσότερων παραγόντων κινδύνου, όπως παχυσαρκία, υπέρταση, υψηλή χοληστερίνη και διαβήτη, οι οποίοι μπορεί με τη σειρά τους να οδηγήσουν σε καρδιακή προσβολή.

Το προφίλ των ανδρών που δεν κατανάλωναν πρωινό είναι ενδεικτικό: νέοι, αδέσμευτοι, καπνιστές, με πλήρη απασχόληση, ελάχιστη γυμναστική και αρκετό αλκοόλ. Αντίστοιχα, εντοπίστηκε σχέση μεταξύ της στεφανιαίας νόσου και του φαγητού αργά το βράδυ. Συγκριτικά με εκείνους που απέφευγαν το φαγητό σε προχωρημένη ώρα, όσοι έτρωγαν αργά είχαν 55% περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης της νόσου.

Επρόκειτο όμως για μικρό αριθμό ανδρών, γεγονός που δεν ανησυχεί τους επιστήμονες για την έκταση του προβλήματος. Οι ειδικοί συμβουλεύουν την προσθήκη υγιεινών τροφών στο πρωινό, με βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Βρετανική μελέτη του 2012 έδειξε ότι όσοι αποφεύγουν το πρωινό καταναλώνουν φαγητά με πολλές θερμίδες την υπόλοιπη ημέρα.

Το σίγουρο είναι ότι πάνω στην πρωινή βιασύνη είναι πάρα πολύ εύκολο να ξεχάσεις να φας πρωινό. Αλλά έρευνες δείχνουν ότι κάτι τέτοιο μπορεί να έχει μεγαλύτερη επίδραση στην υγεία μας από ό,τι νομίζουμε επειδή το πρωινό είναι σημαντικό γιατί εμποδίζει την κατανάλωση ανθυγιεινών αλμυρών ή γλυκών σνακ μέχρι να έλθει η ώρα του μεσημεριανού γεύματος.

Η παράλειψη του πρωινού γεύματος ή ένα γεύμα πολύ αργά τη νύχτα, επηρεάζει το μεταβολισμό του ανθρώπινου οργανισμού και πιο συγκεκριμένα, τα επίπεδα σακχάρων και ορμονών.

premium.paratiritis

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μεγαλειώδες το συλλαλητήριο στο Λασίθι για τις ελλείψεις στην Υγεία
Ερευνητές στοχεύουν να θεραπεύσουν την οστεοαρθρίτιδα σε 5 χρόνια - Οι αρθρώσεις θα αυτοθεραπεύονται
Ερωτήματα χωρίς απάντηση για τις προληπτικές εξετάσεις κατά του καρκίνου τραχήλου της μήτρας