Ένα από τα πιο δυσοίωνα στατιστικά δεδομένα στο χώρο της παχυσαρκίας, αφορά στο ποσοστό των ατόμων που επαναπροσλάβανε βάρος, μετά από την εφαρμογή ενός προγράμματος αδυνατίσματος. Το ποσοστό αγγίζει το 95%, ενώ συχνά το ποσό των κιλών που επαναπροσλαμβάνεται είναι και μεγαλύτερο από το απολεσθέν!

Συνειδητοποιούμε εύκολα λοιπόν, πως το ζητούμενο για έναν παχύσαρκο δεν είναι και δεν πρέπει να είναι, απλά η απώλεια βάρους, αλλά η διατηρησιμότητα αυτής της απώλειας.

Για να επιτευχθεί λοιπόν αυτός ο δύσκολος αντικειμενικά στόχος, μείζονος σημασίας είναι η ένταξη του ατόμου σε ένα σωστά καταρτισμένο πρόγραμμα τροποποίησης της διατροφικής (και όχι μόνον) συμπεριφοράς.
Η εν λόγω τροποποίηση, μπορεί να λάβει χώρα μέσα από ένα γόνιμο συνδυασμό γνωσιακής (ή γνωστικής) και συμπεριφοριστικής θεραπείας, γεγονός που έχει αποτυπωθεί τα τελευταία χρόνια στη συνείδηση του επιστήμονα διαιτολόγου, ο οποίος δικαίως πια, απομακρύνεται από την τακτική της απλής σύνταξης ενός προγράμματος διατροφής και αποκτά έναν ουσιώδη και πολυδιάστατο ρόλο.

Η γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία, βασίζεται στο επιστημονικό γεγονός ότι οι σκέψεις μας είναι αυτές που επηρεάζουν και διαμορφώνουν τα συναισθήματα και την γενικότερη συμπεριφορά μας και όχι εξωγενείς παράγοντες, όπως τρίτοι άνθρωποι, καταστάσεις ή γεγονότα.

Το θετικό αυτής της παραδοχής, είναι ότι μπορούμε να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε, ώστε να αισθανόμαστε και να ενεργούμε καλύτερα, ακόμα και αν η ίδια η κατάσταση δεν αλλάζει.

Την επόμενη λοιπόν φορά που θα σκεφτείτε ότι πρέπει να αλλάξετε τον τρόπο διατροφής σας και να χάσετε βάρος, μην προβληματιστείτε με αρνητικές σκέψεις του τύπου 'θα μου λείψει η αγαπημένη μου σοκολάτα', 'τι κρίμα που δεν θα ξαναβγώ για ποτό', αλλά αναλογιστείτε  'τι καλό που θα κάνω στην υγεία μου', 'σε λίγο καιρό θα μου κάνουν ρούχα της αρεσκείας μου', 'θα αποκτήσω μεγάλη αυτοπεποίθηση με την αλλαγή της εμφάνισής μου' κ.λ.π.

Παράλληλα και στα πλαίσια της συμπεριφοριστικής προσέγγισης, συνειδητοποιήστε πως τροφές που λανθασμένα πιστεύετε πως αποτελούν αιτία των επιπλέον κιλών σας (π.χ. μακαρόνια), πρέπει να ενταχθούν στη δίαιτά σας, σε σωστή ποσότητα και συχνότητα βέβαια, ώστε να 'απευαισθητοποιήσετε' τον εαυτό σας από μια λανθασμένη αρνητική σκέψη (τα μακαρόνια με παχαίνουν – δεν θα τα ξαναφάω ποτέ), που με μαθηματική ακρίβεια θα σας οδηγήσει κάποια στιγμή, στην υπερκατανάλωση της 'απαγορευμένης', σύμφωνα με τα κριτήρια σας, τροφής!