Η λαιμαργία είναι συνήθως ο τρόπος του σώματός μας να μας πει ότι είμαστε πεινασμένοι και ήρθε η ώρα να φάμε. Αλλά ενώ η έννοια του διαισθητικού φαγητού ακούγεται υπέροχη, τι συμβαίνει όταν ο οργανισμός αυτό που ζητά είναι απλώς ζάχαρη;

Τι σημαίνει λαιμαργία;

Υπάρχουν λίγες ενδείξεις ότι η επιθυμία για φαγητό είναι ο τρόπος του σώματός μας να μας πει ότι μας λείπουν ορισμένα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Στην πραγματικότητα, πολλά από τα τρόφιμα που θέλουμε είναι χαμηλά σε βιταμίνες και μέταλλα – όπως σοκολάτα, γλυκά, κέικ, γλυκά, πατατάκια, μπισκότα! Στην πραγματικότητα, αυτά τα τρόφιμα τείνουν να είναι υψηλά σε θερμίδες, λίπη, κορεσμένα, ζάχαρα και/ή αλάτι – γεγονός που τα καθιστά άχρηστα για τον οργανισμό μας.

Εάν θέλετε γλυκό - χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Όταν προσπερνάτε γεύματα ή τρώτε λαίμαργα μπορεί να καταλήγετε να ψάχνετε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη για να δώσετε ένα boost στην ενέργειά σας. Αλλά αυτό το φαινόμενο είναι συνήθως σύντομο και η κατάληξη είναι να "πέφτετε" και να αναζητάτε περισσότερη ζάχαρη. Τρώγοντας τακτικά και αποφεύγοντας την προσπέραση γευμάτων θα σας βοηθήσει να σταματήσετε αυτά τα σκαμπανεβάσματα στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Εάν θέλετε κάτι αλμυρό - χαμηλά επίπεδα νατρίου

Εν τω μεταξύ, η επιθυμία για αλμυρά τρόφιμα συχνά σχετίζεται με χαμηλή πρόσληψη νατρίου λόγω υπερβολικής εφίδρωσης, για παράδειγμα, όταν έχει υψηλή θερμοκρασία ή όταν ασκείστε. Στην πραγματικότητα όμως, οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν στον οργανισμό τους περισσότερο αλάτι από ό, τι χρειάζονται στη διατροφή τους και χρειάζονται συνήθως λιγότερο, παρά περισσότερο. Το πιο σημαντικό είναι να παραμείνετε ενυδατωμένοι.

Μπορεί η λαιμαργία να αποτελέσει πρόβλημα;

Η λαιμαργία είναι πράγματι ένα πρόβλημα, αν συνοδεύεται με κατανάλωση τροφών με υψηλές θερμίδες, καθώς και κορεσμένα λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι. Εάν αυτά τα είδη τροφίμων καταλήγουν να παίρνουν τη θέση των θρεπτικών τροφίμων, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι η φτωχότερη πρόσληψη των απαραίτητων θρεπτικών ουσιών όπως είναι οι ίνες, πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα.

Επιπλέον, οι υπερβολικές θερμίδες μπορούν να οδηγήσουν σε ανεπιθύμητη αύξηση βάρους, η οποία με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία. Αυτός είναι ένας παράγοντας κινδύνου για μια σειρά ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη τύπου 2 και κάποιων καρκίνων. Ομοίως, η υψηλή πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών, ζάχαρης και αλατιού μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για προβλήματα υγείας, ακόμα και σε άτομα που φαίνεται ότι έχουν υγιές βάρος. Για παράδειγμα, η συχνή πρόσληψη ζάχαρης μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα δόντια, ενώ η υψηλή πρόσληψη αλατιού μπορεί μακροπρόθεσμα να αυξήσει την αρτηριακή πίεση.

Πώς να μειώσετε την ανάγκη για junk food

  • Αναρωτηθείτε αν είστε πεινασμένοι. Εάν η απάντηση είναι ναι, έχετε μαζί σας ένα υγιεινό σνακ όπως φρούτα, πατάτες ή μια χούφτα αλατισμένα αμύγδαλα. Εάν η απάντηση είναι όχι, σκεφτείτε τι προκαλεί πραγματικά την επιθυμία.
  • Η διατήρηση ενός ημερολογίου τροφίμων μπορεί να βοηθήσει σε αυτό, εάν δεν είναι άμεσα προφανές. Για μια εβδομάδα, γράψτε όχι μόνο αυτό που τρώτε, αλλά και πότε το φάγατε, πού ήσασταν, με ποιον ήσασταν και τι αισθανθήκατε εκείνη τη στιγμή. Αυτό θα σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε τους παράγοντες που προκαλούν την λαιμαργία σας - και η συνειδητοποίηση είναι το πρώτο βήμα για την πραγματοποίηση αλλαγής.
  • Στη συνέχεια, προσδιορίστε τις στρατηγικές που θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε τους πόθους σας. Για παράδειγμα, εάν διαπιστώσετε ότι αποζητάτε φαγητά ή ποτά με ζάχαρη, σκεφτείτε να αντικαταστήσετε το συνηθισμένο αναψυκτικό σας με ένα που περιέχει γλυκαντικά χαμηλής ή μη θερμιδικής αξίας ή αντικαταστήστε τη ζάχαρη με ένα τσάι με γλυκαντική ουσία χαμηλής ή μη θερμιδικής αξίας.
  • Αν έχετε τα φαγητά σας κάπου αποθηκευμένα, αντί στον πάγκο της κουζίνας για παράδειγμα, όπου τα βλέπετε διαρκώς, βοηθά - πολλές μελέτες δείχνουν ότι είναι πιο πιθανό να τρώμε περισσότερο όταν τα τρόφιμα βρίσκονται μπροστά μας.
  • Τέλος, αξίζει να θυμάστε ότι όταν έχετε μια λιγούρα, υπάρχει μια καλή πιθανότητα ότι θα περάσει γρήγορα, ώστε να μην δράσετε αμέσως και να αποσπάσετε τον εαυτό σας με κάτι άλλο, όπως το να τηλεφωνήσετε σε έναν φίλο, να κάνετε μια βόλτα ή να λύσετε ένα σταυρόλεξο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η κλιματική αλλαγή απειλεί την υγεία του 70% των εργαζομένων παγκοσμίως
Nέα προσέγγιση για τον καρκίνο του ήπατος που δεν αντιμετωπίζεται εύκολα
Ο ΕΟΔΥ για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών 21 - 27 Απριλίου