Γνωρίζουμε πλέον πως η εξάλειψη της γλουτένης από την διατροφή αποτελεί αρκετά συγκεκριμένο πρόβλημα, και πως το ζήτημα πήρε υπερβολικά μεγάλες διαστάσεις λόγω… καλού μάρκετινγκ. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν άτομα που όντως έχουν πρόβλημα με την συγκεκριμένη πρωτεΐνη. Αυτά τα άτομα μπορεί να πάσχουν από κοιλιοκάκη, αλλά και από απλή δυσανεξία στην γλουτένη. Ποια είναι τα σημάδια που θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε αν ανήκετε στην δεύτερη κατηγορία;
Πάσχετε από ένα αυτοάνοσο νόσημα
Υπάρχουν πολλά πιθανά αυτοάνοσα νοσήματα που μπορεί να επηρεάζονται από τη γλουτένη, αν και χρειάζονται επιπλέον έρευνες για να εξακριβωθεί ποια ακριβώς. Πάντως, πιστεύεται πως η γλουτένη μπορεί να επηρεάσει τους ασθενής με υποθυρεοειδισμό Hashimoto, όπως και άτομα με νόσο του Graves.
Έχετε δυσανεξία σε κάποια άλλη τροφή
Έρευνες έχουν δείξει πως τα άτομα που πάσχουν από δυσανεξία σε κάποιο τρόφιμο είναι πιο πιθανό να μην μπορούν να επεξεργαστούν και την γλουτένη και ο οργανισμός τους να είναι ευαίσθητος σε αυτήν.
Αισθάνεστε συνέχεια πόνο ή πρήξιμο στην κοιλιά
Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή υπάρχει υπερβολική συσσώρευση αερίων, ή κάποιο πρόβλημα με τους μυς που σχετίζονται με την πέψη. Η συσσώρευση αερίων φαίνεται να είναι ο κύριος λόγος αυτών των συμπτωμάτων σε άτομα που είναι ευαίσθητα στην γλουτένη.
Έχετε συχνά διάρροια
Η διάρροια είναι πολύ συνηθισμένο σύμπτωμα δυσανεξίας και είναι πολύ πιθανό να εμφανιστεί σε ασθενείς με δυσανεξία στη γλουτένη. Είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό σύμπτωμα, αλλά και πιθανώς επικίνδυνο, καθώς η παρατεταμένη διάρροια οδηγεί σε αφυδάτωση και ίσως έλλειψη θρεπτικών συστατικών.
Έχετε συχνά εξανθήματα και φαγούρα
Οι δερματοπάθειες που σχετίζονται με εντερικά προβλήματα δεν είναι σπάνιο φαινόμενο. Νέες μελέτες δείχνουν ότι η δυσανεξία στη γλουτένη μπορεί να προκαλέσει εξανθήματα και σημάδια παρόμοια με αυτά που βλέπουμε στο έκζεμα και την ψωρίαση. Η διακοπή κατανάλωσης γλουτένης στο πλαίσιο της έρευνας βελτίωσε σημαντικά αυτά τα συμπτώματα, αλλά απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να είμαστε σίγουροι για το πώς ακριβώς σχετίζονται.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρκίνος στο πάγκρεας: Πειραματική θεραπεία πέτυχε τον κύριο στόχο σε δοκιμή τελικού σταδίου
Ο Ηλίας Μόσιαλος επίτιμος διδάκτορας στην Ιατρική του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν χαλαρώνουμε