Όλοι ξέρουμε πως ο τόνος είναι από τα πιο αγαπημένα τρόφιμα όσων προσπαθούν να ακολουθήσουν μια υγιεινή διατροφή ή να χάσουν κιλά. Πέρα από αυτό, οι επιλογές που μας δίνει είναι αναρίθμητες, από μικρά και υγιεινά burger μέχρι μια κλασική τονοσαλάτα, μπορούμε να απολαύσουμε αυτό το εξαιρετικό ψάρι με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Τι είναι, όμως, αυτό που κάνει τον τόνο τόσο σημαντικό; Πάμε να δούμε συνοπτικά τα σημαντικότερα οφέλη που έχει για την υγεία μας.

Καρδιά και πίεση

Ίσως η πιο γνωστή ιδιότητα που έχει ο τόνος είναι πως ελαττώνει τον κίνδυνο για ανάπτυξη στεφανιαίας νόσου, καθώς η μεγάλη του περιεκτικότητα σε αντιφλεγμονώδη λιπαρά ωμέγα-3 βοηθάει στην μείωση της “κακής” χοληστερίνης στις αρτηρίες και τα αιμοφόρα αγγεία. Επιπλέον, ο τόνος αντικαθιστά άλλα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη, μειώνοντας ακόμα περισσότερο τον κίνδυνο καρδιοπάθειας.

Ανάπτυξη

Όταν ένα άτομο παρατήσει το κόκκινο κρέας ή υιοθετήσει χορτοφαγική διατροφή, μία σημαντική πρόκληση είναι η πρόσληψη ικανοποιητικής ποσότητας πρωτεϊνών. Για όσους τρώνε, όμως, ψάρια, ο τόνος είναι η καλύτερη επιλογή, καθώς μία κονσέρβα περιέχει πάνω από 80% της ημερήσιας δόσης μας σε πρωτεΐνες. Οι πρωτεΐνες είναι, κατά κάποιον τρόπο, αυτές που “χτίζουν” το σώμα μας, βοηθώντας στην ανάπτυξη, καθώς και στον μεταβολισμό.

Αδυνάτισμα και παχυσαρκία

Ο τόνος είναι χαμηλός σε θερμίδες και λιπαρά, αλλά γεμάτος πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Ακόμα μία ικανότητα των ωμέγα-3 λιπαρών είναι πως ενεργοποιούν την δράση μιας ορμόνης που λέγεται λεπτίνη, η οποία ρυθμίζει την επιθυμία μας για φαγητό, συνεπώς καταναλώνουμε λιγότερο.

Ανοσοποιητικό σύστημα

Ο τόνος περιέχει βιταμίνη C, ψευδάργυρο και μαγγάνιο, τρία σημαντικά αντιοξειδωτικά, που μας προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες, που μπορούν να προκαλέσουν από σημάδια γήρανσης μέχρι και καρκίνο. Το πιο ισχυρό, όμως, θρεπτικό συστατικό του τόνου για την ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος είναι το σελήνιο. Αυτό το σχετικά δυσεύρετο στα περισσότερα τρόφιμα ιχνοστοιχείο βρίσκεται σε τεράστιες ποσότητες στο ψάρι, σχεδόν στο 200% της ημερήσιας δόσης μας.

Κυκλοφορία του αίματος

Πολλές φορές ξεχνάμε ότι ο τόνος, εκτός από υγιεινός για την καρδιά, είναι καλός και για το αίμα. Πέρα από τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β που περιέχει, οι οποίες παίζουν σημαντικό ρόλο στην δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων, ο τόνος είναι καλή πηγή σιδήρου, η έλλειψη του οποίου προκαλεί αναιμία. Στην αναιμία, το αίμα δεν μπορεί να οξυγονώσει σωστά τα ζωτικά όργανα, συνεπώς ο τόνος βοηθά το σώμα μας να λειτουργεί όπως πρέπει.

Υγεία των νεφρών

Οι ποσότητες καλίου και νατρίου στον τόνο είναι εξισορροπημένες, κι έτσι ρυθμίζονται καλύτερα και οι ισορροπίες υγρών στο σώμα. Αυτό σημαίνει πως δεν ασκείται περιττή πίεση στα νεφρά μας, και ελαττώνεται ο κίνδυνος να εμφανιστούν προβλήματα.

Προφύλαξη της κυτταρικής μεμβράνης

Όταν ο τόνος μαγειρεύεται, συμβαίνει κάτι ενδιαφέρον. Οι πρωτεΐνες που περιέχει διασπώνται, σε μέρη που ονομάζονται πεπτίδια, τα οποία είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά που στοχεύουν τις κυτταρικές μεμβράνες, διατηρώντας τις υγιείς και δυνατές, και προστατεύοντάς τις από τις ελεύθερες ρίζες.

Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ενίσχυση της Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας
Ερρίκος Ντυνάν: Πρωτοποριακή, μη επεμβατική τεχνική φίστουλας για νεφροπαθείς
Roche: Έμπρακτη δέσμευση σε ένα ποικιλόμορφο, ισότιμο και συμπεριληπτικό εργασιακό περιβάλλον