Λίγα τρόφιμα υπάρχουν που μας προκαλούν τόση λαχτάρα όσο αυτό το δυνητικά υγιεινό σνακ. Η λαογραφία από πολλούς πολιτισμούς μας πληροφορεί ότι η κατανάλωση σοκολάτας ενσταλάζει την πίστη, την υγεία, τη δύναμη και το σεξουαλικό πάθος. Ενώ κάποτε ήταν προνόμιο των λίγων, τώρα είναι μία προσβάσιμη και υγιεινή λιχουδιά. Πότε όμως ξεκίνησε η εμμονή της ανθρωπότητας με τη σοκολάτα;

Από πού προέρχεται η σοκολάτα;

Το κακαόδεντρο, του οποίου οι χέδρωπες περιέχουν σπόρους που μπορούν να μεταποιηθούν σε σοκολάτα, ανακαλύφθηκε πριν από 2.000 χρόνια στα τροπικά δάση της Αμερικής. Οι πρώτοι άνθρωποι που γνωρίζουμε ότι έχουν καταναλώσει κακάο είναι η φυλή των Μάγιας κατά την κλασική περίοδς Maya (250-900 A.D.). Ανέμειξαν σπόρουςι από κακάο με καρυκεύματα για να φτιάξουν ένα πικάντικο ρόφημα για το οποίο υπήρχε η πεποίθηση ότι ήταν ελιξίριο υγείας.

Ποια ήταν η μεγάλη γοητεία της σοκολάτας;

Για τους Μάγιας, οι λοβοί κακάο συμβολίζουν τη ζωή και τη γονιμότητα. Ο λοβός συχνά εμφανιζόταν σε θρησκευτικά τελετουργικά, συμπεριλαμβανομένων των τελετών γάμου, και αναφέρεται ως τροφή των θεών. Στο κεντρικό Μεξικό, οι Αζτέκοι πίστευαν ότι η σοφία και η δύναμη προήλθαν από την κατανάλωση του καρπού του κακάο και ότι είχε θρεπτικές, ανοσολογικές και ακόμη και αφροδισιακές ιδιότητες.

Οι Ευρωπαίοι δεν άργησαν να γοητευτούν από τη σοκολάτα

Οι Ευρωπαίοι πήραν την πρώτη γεύση σοκολάτας το 1519, όταν ο Montezuma πρόσφερε το πικάντικο ποτό στον Ισπανό εξερευνητή Cortés και τον στρατό του. Οι Ισπανοί έφεραν σπόρους κακάο στην Ισπανία, όπου προσέθεσαν νέα καρυκεύματα και ζάχαρη στο υγρό σκεύασμα. Το ρόφημα εξαπλώθηκε σε όλη την Ευρώπη και παρέμεινε ποτό της ελίτ για αιώνες.

Η σαγηνευτική φήμη του σοκολάτας

Η φήμη τγς σοκολάτας ως αφροδισιακό άκμασε στο γαλλικό βασιλικό παλάτι. Η ερωτική τέχνη και η λογοτεχνία εμπνεύστηκαν από τη σαγηνευτική αυτή ουσία. Ο Casanova, ο διαβόητος ερατής, συνήθιζε να πίνει σοκολάτα πριν από τις ρομαντικές περιπέτειές του. Ακόμα και σήμερα, η ρομαντική λαϊκή παράδοση συχνά αναγνωρίζει τη σοκολάτα ως αφροδισιακό.

Η σοκολάτα γίνεται παγκόσμια λιχουδιά

Η πρώτη εργοστασιακή σοκολάτα παρήχθη στη Βαρκελώνη το 1780, ανοίγοντας το δρόμο για τη μαζική παραγωγή σοκολάτας. Αργότερα, οι μηχανικές εφευρέσεις επέτρεψαν την παραγωγή ομαλής, κρεμώδους, στερεής σοκολάτας για σνακ όπως περίπου την ξέρουμε σήμερα - όχι απλώς στη μορφή ροφήματος. Η πρώτη στέρεη μπάρα σοκολάτας αναπτύχθηκε από τον βρετανικό παρασκευαστή σοκολάτας Fry & Sons στις αρχές του 1800.

Σοκολατένια δώρα την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου

"Πιστεύεται ότι κατά τη διάρκεια του 17ου αιώνα, οι εραστές άρχισαν να ανταλλάσσουν ραβασάκια την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου – και οι γλυκές απολαύσεις ήταν μέσα σε αυτά. Το 1868, το πρώτο κουτί με σοκολατάκια της Ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου εισήχθη από τον Richard Cadbury", λέει η Susan L. Fussell, διευθύντρια επικοινωνιών της Εθνικής Ένωσης Ζαχαροπλαστών.

Σοκολαααάτα!

Το 1875, η πρώτη σοκολάτα γάλακτος εισήχθη στην αγορά από τον Daniel Peter της Ελβετίας. Η σοκολάτα έγινε τόσο δημοφιλής σε όλο τον κόσμο που ακόμη και κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου η κυβέρνηση των ΗΠΑ έστειλε κακάο στα στρατεύματα. Σήμερα, ο Στρατός των Η.Π.Α. περιλαμβάνει λίγη σοκολάτα στις μερίδες. 

Τελικά, είναι η σοκολάτα πραγματικά αφροδισιακή;

Συγγνώμη, αλλά δεν είναι. Αν και σε όλη την ιστορία της, η σοκολάτα έχει θεωρηθεί ως αφροδισιακό. Η σοκολάτα περιέχει μικρές ποσότητες μιας χημικής ουσίας που ονομάζεται φαινυλαιθυλαμίνη (PEA), δηλαδή το "ελιξίριο της αγάπης", και συνδέεται με τη ρύθμιση της φυσικής ενέργειας, της διάθεσης και της προσοχής. Μια μικρή ποσότητα PEA απελευθερώνεται σε στιγμές συναισθηματικής ευφορίας, αυξάνοντας την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι η PEA που βρίσκεται στα τρόφιμα αυξάνει το PEA στον εγκέφαλο. Αν και οι λάτρεις της σοκολάτας έχουν άλλη άποψη.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Β. Παπαλιάγκας: Αλτσχάιμερ, γνωστική έκπτωση και το αναμενόμενο νέο φάρμακο
ΥΓΕΙΑ: Επιτυχημένη και σχεδόν αναίμακτη αρθροπλαστική ισχίου σε ασθενή με σοβαρή οικογενή αιμορραγική διάθεση
Συστάσεις του υπουργείου Υγείας για προστασία από τη σκόνη