Η προβληματική ποιότητα της ζωής μας, γεννά την επιδημία της παχυσαρκίας, που την τελευταία δεκαετία συνεχώς έχει αυξητικές τάσεις στα ποσοστά. Σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση περισσότεροι από 1 στους 4 πολίτες ανήκουν στην κατηγορία των παχύσαρκων, δηλαδή έχουν Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) μεγαλύτερο από 30, ενώ η Ελλάδα κατέχει τις υψηλότερες θέσεις σε όλες τις κατηγορίες!

Η επιλογή ενός ανθυγιεινού τρόπου ζωής, που επί το πλείστον περιλαμβάνει επεξεργασμένα τρόφιμα, καθιστική ζωή και έλλειψη άσκησης, έχει ως αποτέλεσμα τη σταθερή αύξηση του σωματικού βάρους και ανάλογη αύξηση των εκφυλιστικών νοσημάτων όπως διαβήτης, καρδιαγγειακά, καρκίνος κλπ. Αυτά τα δυσάρεστα αποτελέσματα κοστίζουν ακριβά στην οικογενειακή μονάδα, αλλά αυτονόητο είναι ότι κοστίζουν υπερβολικά και στο Εθνικό Σύστημα Υγείας ή όπως αλλιώς το ονομάζουμε.

Η επανάσταση στο σύστημα υγείας που οραματίζονται όλοι οι εκάστοτε Υπουργοί, δεν πρόκειται να ξεκινήσει μόνο με το ανακάτεμα της τράπουλας ή το ξεκαθάρισμα της «ήρας από το στάρι» ή με τη λήψη τιμωρητικού χαρακτήρα μέτρων! Δεν αρκούν αυτά…

Όραμα για την υγεία: Ο αγώνας προς ένα υγιές σύστημα υγείας πρέπει να ξεκινήσει από την πραγματική πρόληψη. Οι «μάχες» πρέπει να δίδονται καθημερινά, από την τρυφερή ηλικία έως τα βαθειά γεράματα… παντού σε όλους τους χώρους, δουλεύοντας παράλληλα πάνω σε τρία πεδία δράσεων:
1. Πρόληψη μέσω της συνεχούς ενημέρωσης και της εκπαίδευσης σε όλες τις ηλικίες για έναν υγιεινότερο τρόπο ζωής. Σε σχολεία, σε πανεπιστήμια, σε γραφεία, σε εργοστάσια, σε στάδια, σε ΚΑΠΗ… παντού, αξιοποιώντας όλους τους άξιους επιστήμονες από τον χώρο της υγείας και του ευρύτερου χώρου!
2. Πρόληψη μέσω της δυνατότητας συστηματικών διαγνωστικών εξετάσεων ειδικά μετά την ηλικία των 45 ετών, με στόχο την έγκαιρη διάγνωση παθήσεων και
3. Δημιουργία, εκ νέου ενός συστήματος περίθαλψης και υγειονομικής φροντίδας που στόχο θα έχει την ταχύτατη αποκατάσταση οποιουδήποτε προβλήματος, με απόλυτο έλεγχο στις οικονομικές δαπάνες (ο χρόνος είναι χρήμα) και στην ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών, οι οποίες θα μπορούσαν να λάβουν και την ανάλογη πιστοποίηση που ισχύει στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε.

Ένας σοβαρός στόχος είναι η αύξηση του προσδόκιμου υγιούς διαβίωσης.

Η πραγματική προσφορά του καθένα μας που ασχολείται με την υγεία και την ευεξία είναι να καταφέρουμε να ανεβάσουμε το προσδόκιμο της υγιούς διαβίωσης που σήμερα είναι στα 67 έτη και κατά συνέπεια να εξοικονομήσουμε οικονομικούς πόρους για την αναβάθμιση της ποιότητας των υγειονομικών υπηρεσιών προς σε αυτούς τους πολίτες που τις χρειάζονται.
Έτσι θα επιτύχουμε και έναν άλλο στόχο: να διαμορφώσουμε πιο ανθεκτικούς, γεμάτους με υψηλά αποθέματα ενέργειας πολίτες που θα υποστηρίξουν και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας μας.


«Η αυξανόμενη μαλθακότητά μας, η έλλειψη σωματικής άσκησης είναι η απειλή της ασφάλειάς μας». John F. Kennedy, Πρόεδρος των Η.Π.Α. 1969

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Υπουργείο Υγείας: Ποιες ιατρικές ειδικότητες χορηγούν υαλουρονικό οξύ και botox [εγκύκλιος]
Γιατί ανεβαίνουν στη Θεσσαλονίκη παράγοντες του υπουργείου Υγείας
Ανοσοθεραπεία μετά τη νεφρεκτομή αυξάνει την επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο νεφρού