Η αύξηση της πρόσληψης ελαιόλαδου μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει στην προστασία έναντι της ελκώδους κολίτιδας, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η έρευνα αποκάλυψε ότι άνθρωποι που είχαν υιοθετήσει διατροφή πλούσια σε ολεϊκό οξύ είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ελκώδη κολίτιδα.

Το ολεϊκό οξύ είναι μονοακόρεστο λιπαρό οξύ που περιέχεται σε τροφές όπως το ελαιόλαδο, το φυστικέλαιο, το βούτυρο και ορισμένες μαργαρίνες.

Στην έρευνα έλαβαν μέρος περισσότεροι από 25.000 άνθρωποι ηλικίας 40 έως 65 ετών στη Βρετανία, από το 1993 έως το 1997. Κανένας δεν εμφάνιζε ελκώδη κολίτιδα στην έναρξη της έρευνας. Μέχρι το 2002, 22 συμμετέχοντες εμφάνισαν τη νόσο.

Οι ερευνητές συνέκριναν τη διατροφή αυτών των ανθρώπων με αυτή ανθρώπων που δεν νόσησαν και ανακάλυψαν ότι όσοι είχαν τη μεγαλύτερη πρόσληψη ολεϊκού οξέως εμφάνιζαν 90% περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν από  ελκώδη κολίτιδα.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Dr. Andrew Hart, από το πανεπιστήμιο East Anglia's School of Medicine, δήλωσε ότι το ολεϊκό οξύ φαίνεται πως βοηθά στην πρόληψη της ανάπτυξης ελκώδους κολίτιδας μπλοκάροντας τις χημικές ουσίες στο έντερο που επιδεινώνουν τη φλεγμονή που σχετίζεται με τη νόσο.

Όπως δήλωσε, υπολογίζουμε πως περίπου μισά περιστατικά ελκώδους κολίτιδας θα μπορούσαν να προληφθούν αν καταναλώνονταν μεγαλύτερες ποσότητες ολεϊκού οξέως. Δυο έως τρεις κουταλιές ελαιόλαδου την ημέρα θα είχαν ενδεχομένως προστατευτικό όφελος, δήλωσε.

Η έρευνα παρουσιάστηκε στο Συνέδριο Εβδομάδας νόσων του πεπτικού στη Νέα Ορλεάνη.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αναπτυξιακές διαταραχές: Αυξημένες διαγνώσεις στα σχολεία
Το ελαιόλαδο συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου θανάτου από άνοια [μελέτη]
Πειραματικό φάρμακο μειώνει την ένταση των συμπτωμάτων της σχιζοφρένειας