Πολλοί καρκινοπαθείς με πόνο ή κατάθλιψη εμφανίζουν επίσης σωματικά συμπτώματα, όπως κούραση, ξηροστομία και ναυτία, που μπορούν να προκαλέσουν δυσλειτουργία, αποκαλύπτει νέα έρευνα.

Ο Dr. Kurt Kroenke, από το Πανεπιστήμιο της Ινδιάνα, αναφέρει ότι οι γιατροί θα πρέπει να αναγνωρίζουν και να αντιμετωπίζουν αυτά τα συμπτώματα, για να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των καρκινοπαθών.

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε στοιχεία 405 ασθενών με καρκίνο που είτε είχαν πόνο είτε κατάθλιψη και ανακάλυψε ότι όλοι οι ασθενείς είχαν τουλάχιστον ένα από 22 σωματικά συμπτώματα που εξέτασε η έρευνα. Περισσότεροι από τους μισούς ανέφεραν 15 από τα 22 συμπτώματα.

Τα περισσότερο συνήθη συμπτώματα ήταν η κούραση, (ποσοστό 97,5%), δυσκολίες στον ύπνο,(περίπου 79%), πόνος στα άκρα ή τις αρθρώσεις (78%), πόνος στη μέση (σχεδόν 75%) και προβλήματα μνήμης (72%).

Οι ασθενείς επίσης ανέφεραν κατά μέσον όρο σχεδόν 17 ημέρες δυσλειτουργίας τις προηγούμενες 4 εβδομάδες περιλαμβανομένων 5,7 ημερών παραμονής στο κρεβάτι και 11,2 ημερών στις οποίες περιόριζαν τη δραστηριότητά τους κατά 50% ή περισσότερο.

Ποσοστό 32% των ασθενών ανέφερε 3 έως 5 εξωτερικές επισκέψεις στο διάστημα των 3 προηγούμενων μηνών. Ποσοστό 28% είχε 6 έως 10 επισκέψεις και ποσοστό 26% περισσότερες από 10 επισκέψεις. Ποσοστό 38% νοσηλεύτηκε τουλάχιστον μια φορά και το ένα τρίτο επισκέφτηκε τα επείγοντα τουλάχιστον μια φορά.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η έρευνα ενισχύει την προτροπή για βελτίωση της αναγνώρισης και αγωγής σωματικών συμπτωμάτων σε ασθενείς με καρκίνο. Όπως καταλήγουν, δεδομένης της στενής σχέσης μεταξύ δυσλειτουργίας και υψηλής συχνότητας εμφάνισης πολλών ειδών συμπτωμάτων, η αναγνώριση και αντιμετώπιση σωματικών συμπτωμάτων μπορεί ενδεχομένως να είναι σημαντική για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και τη λειτουργικότητα, ανεξάρτητα από το είδος ή το στάδιο του καρκίνου.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘Archives of Internal Medicine.’

Πηγές:
‘Archives of Internal Medicine.’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, η τεχνητή νοημοσύνη και η μεγάλη παγίδα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA