Νέες μητέρες με ηπατίτιδα B μπορούν να θηλάσουν με ασφάλεια τα μωρά τους, αρκεί να λάβουν σημαντικά μέτρα πρόληψης, αναφέρει νέα έρευνα.

Ο ιός της ηπατίτιδας Β προκαλεί φλεγμονή και οίδημα στο ήπαρ και μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια βλάβη του οργάνου. Η λοίμωξη μεταδίδεται μέσω του αίματος, των ακάθαρτων βελονών και της σεξουαλικής επαφής. Μπορεί επίσης να περάσει από τη μητέρα στο παιδί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού.

Δεν ήταν σαφές αν ο θηλασμός μπορεί επίσης να μεταδώσει ον ιό, αναφέρουν ερευνητές στο περιοδικό ‘Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine.’

Η έκθεσή τους, επισκόπηση περασμένων ερευνών, καθησυχάζει τις ανησυχίες.

Ο ερευνητής Dr. Zhongjie Shi, από το Πανεπιστήμιο Temple στη Φιλαδέλφεια, δήλωσε ότι ακόμα και σε μητέρες με τον ιό, ο θηλασμός θα πρέπει να συνιστάται ως πολύτιμη πηγή διατροφής για τα νεογνά.

Οι ερευνητές συνέδεσαν στοιχεία 10 προηγούμενων ερευνών, που πραγματοποιήθηκαν στην Κίνα, που συνέκριναν ποσοστά ηπατίτιδας Β σε μωρά περισσότερων από 1.000 μητέρων με τον ιό. Περίπου οι μισές θήλαζαν.

Μέχρι την ηλικία του 1 έτους, 31 παιδιά από τα 637 που θήλασαν βρέθηκαν θετικά στον ιό σε σύγκριση με 33 από τα 796 που είχαν μητέρες που δεν θήλασαν.

Τα περισσότερα από τα παιδιά, εξήγησαν οι ερευνητές, είχαν μολυνθεί με τον ιό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του τοκετού.

Η ερευνήτρια δήλωσε ότι το αίμα είναι η ευκολότερη οδός μετάδοσης της ηπατίτιδας Β από τη μητέρα στο παιδί. Ακολουθούν το αμνιακό υγρό και οι κολπικές εκκρίσεις.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι οι μητέρες θα πρέπει να αποφεύγουν το θηλασμό αν έχουν αμυχές στο μαστό ή θηλές που αιμορραγούν, καθώς έτσι μπορεί να μεταδοθεί πιο εύκολα ο ιός.

Η ερευνήτρια καταλήγει ότι αν και χρειάζονται νέες έρευνες, τα ευρήματα είναι περισσότερο χρήσιμα στις αναπτυσσόμενες χώρες και περιοχές με μεγάλα ποσοστά ηπατίτιδας Β ή με μεγάλο πληθυσμό.

Πηγές:
‘Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine.’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η ρύθμιση του σακχάρου μετά το εγκεφαλικό θα μπορούσε να είναι ωφέλιμη [μελέτη]
3.120 επισκέπτες και 128 εταιρείες χορηγοί στο Hellas PHARM 2024
Στα Χανιά θα πραγματοποιηθεί το 22ο Πανελλήνιο Ηπατολογικό Συνέδριο και η 31η διημερίδα ‘’Στέφανος Χατζηγιάννης’’