Οι έφηβοι που θεωρούν ότι το στρες προκαλεί έξαρση στα δερματολογικά τους προβλήματα φαίνεται πως έχουν δίκιο. Όπως αναφέρουν ερευνητές, το άγχος ενός μαθητή πριν από τις εξετάσεις επιδεινώνει σημαντικά την ακμή. Αιτία είναι μια φλεγμονή και όχι το λιπαρό δέρμα, δήλωσε ο καθηγητής δερματολογίας Dr.

Gil Yosipovitch, του ‘Wake Forest University of Medicine’. Όπως δήλωσε, οι έφηβοι αναφέρουν πως το πρόβλημα ακμής τους επιδεινώνεται από το άγχος.

Οι ερευνητές ωστόσο αναρωτιούνται αν συμβαίνει πρώτο το άγχος ή η ακμή. Πολλές φορές ενοχοποιούνται βακτήρια για τη φλεγμονή που προκαλεί την ακμή. Στη μεγαλύτερη έρευνα που διενεργήθηκε ποτέ για τη σχέση άγχους και ακμής, ο Dr.

Yosipovich ερεύνησε αν συμβάλλει το στρες στην έξαρση του δερματολογικού αυτού προβλήματος. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στη Σιγκαπούρη όπου οι καιρικές συνθήκες παρουσιάζουν σταθερότητα ώστε να αποκλειστούν περιβαλλοντικοί παράγοντες που ενδεχομένως θα επηρέαζαν το δέρμα.

Έλαβαν μέρος 94 μαθητές ηλικίας 15 χρονών οι οποίοι έδωσαν εξετάσεις που θα καθόριζαν αν θα εισαχθούν σε ιδρύματα ανωτάτης εκπαίδευσης ή σε άλλες σχολές κατώτερης βαθμίδας. Παράλληλα συμπλήρωσαν ερωτηματολόγιο ανίχνευσης στρες κατά τη διάρκεια των εξετάσεων και κατά την περίοδο των διακοπών, ενώ στη συνέχεια ρωτήθηκαν για την κατάσταση της ακμής τους.

Ήταν εμφανές ότι κατά την περίοδο των εξετάσεων η ακμή τους αναζωπυρώθηκε, όπως καταγράφεται στην έρευνα που δημοσιεύεται στο σουηδικό περιοδικό ‘Avta Derm Venereol.’ Οι μαθητές δεν παρουσίασαν περισσότερα μαύρα στίγματα, τα οποία δεν προκαλούνται από φλεγμονή αλλά από σμήγμα, αλλά εμφάνισαν έξαρση της ακμής και φλύκταινες, οδηγώντας στο συμπέρασμα ότι η αναζωπύρωση της ακμής οφείλεται σε φλεγμονή και όχι σε σμήγμα.

Οι μαθητές που βρίσκονταν κάτω από έντονο στρες παρουσίασαν κατά 23% αυξημένες πιθανότητες επιδείνωσης του προβλήματος ακμής.

Όπως δηλώνει ο Dr. Yosipovich, ενδέχεται το στρες να επηρεάζει και άλλα δερματολογικά προβλήματα καθώς σχετίζεται με το έκζεμα, την ψωρίαση και την κνησμώδη δερματοπάθεια υπογραμμίζοντας ότι το δέρμα καθρεφτίζει την ψυχική μας κατάσταση.


Πηγές:
‘Avta Derm Venereol.’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Δύο αδέλφια κακοποιημένα και εγκαταλειμμένα επί 15 μέρες στο νοσοκομείο Ζακύνθου
Πρόγραμμα ενίσχυσης της πρόσβασης στο φάρμακο για ευπαθείς ομάδες στην Πελοπόννησο
Καούρες: Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή διαφραγματοκήλη;