Τριάντα λεπτά καθημερινής άσκησης οδηγούν σε ίδια απώλεια βάρους με αυτή της μιας ώρας, σύμφωνα με νέα μικρή έρευνα.

Η μελέτη περιέλαβε 60 υπέρβαρους αλλά υγιείς Δανούς, που ασκούνταν είτε 30 είτε 60 λεπτά την ημέρα ενώ φορούσαν μόνιτορ παρακολούθησης του καρδιακού ρυθμού και μετρητή θερμίδων. Οι ασκήσεις είχαν σχεδιαστεί έτσι ώστε να προκαλούν ελαφριά εφίδρωση αλλά αναμενόταν από τους συμμετέχοντες να ενισχύουν την ένταση και να προσπαθούν πιο σκληρά 3 φορές την εβδομάδα.

Οι άντρες που ασκούνταν 30 λεπτά την ημέρα έχασαν κατά μέοσν όρο 4 κιλά σε 3 μήνες σε σύγκριση με 3 κιλά κατά μέσον όρο όσων ασκούνταν 60 λεπτά την ημέρα.

Ο Mads Rosenkilde, του πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, δήλωσε ότι συμμετέχοντες που ασκούνταν 30 λεπτά την ημέρα έκαιγαν περισσότερες θερμίδες σε σχέση με ότι θα έπρεπε, συγκριτικά με το πρόγραμμα άσκησης που είχε σχεδιαστεί για αυτούς.

Φάνηκε ότι η άσκηση για μια ώρα αντί για μισή δεν παρέχει επιπρόσθετη απώλεια στο σωματικό βάρος ή το λίπος.

Ο Rosenkilde πρόσθεσε, ότι οι άντρες που ασκούνταν περισσότερο έχασαν λίγα σε σχέση με την ενέργεια που ξόδευαν με το τρέξιμο, το ποδήλατο ή την κωπηλασία. Τριάντα λεπτά εστιασμένης άσκησης δίνουν το ίδιο καλά αποτελέσματα

Ο Rosenkilde υπέδειξε ότι τα ευρήματα μπορεί ενδεχομένως να οφείλονται στο γεγονός ότι η άσκηση 30 λεπτών άφηνε τους συμμετέχοντες με την επιθυμία και την ενέργεια να κάνουν περισσότερη φυσική δραστηριότητα μετά τις απαιτούμενες ασκήσεις.

Επιπλέον είναι πιθανό άντρες που ασκούνταν 60 λεπτά καθημερινά να τρώνε περισσότερο και για αυτό να χάνουν ελαφρώς χαμηλότερο βάρος από ότι αναμενόταν.

Η έρευνα δημοσιεύεται στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ' American Journal of Physiology.'

Πηγές:
'American Journal of Physiology.'

Ειδήσεις υγείας σήμερα
19 Μαΐου 2024: Παγκόσμια Ημέρα Οικογενειακού Ιατρού
Επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στο ΚΑΤ
Συμβουλές αυτοφροντίδας που θα κάνουν τη διαφορά